Προβληματισμός για το υψηλό ποσοστό αναπληρωτών καθηγητών που δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους σε νησιά των Κυκλάδων

Δέσμευση για κάλυψη των κενών έως το τέλος Οκτωβρίου

Πενήντα επτά αναπληρωτές εστάλησαν, την περασμένη Παρασκευή, συμπληρωματικά από το υπουργείο Παιδείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κυκλάδων, κατόπιν της παραίτησης ή της μη αποδοχής της θέσης από το 30% των εκπαιδευτικών, που προσλήφθηκαν στη β’ φάση.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης, Χρήστο Μιχαλόπουλο οι 50 από τους συνολικά 182 που προορίζονταν για τις σχολικές μονάδες του νομού, δεν εμφανίστηκαν καθόλου, ενώ 5-6 άτομα παρουσιάστηκαν σε κάποια νησιά και στη συνέχεια αποχώρησαν. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο προέβη στην αποστολή αντίστοιχου αριθμού αναπληρωτών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σήμερα. «Αν όλοι τους αποδεχτούν τη θέση και παραμείνουν, τα κενά στα σχολεία μας θα είναι περίπου 30», εξήγησε ο κ. Μιχαλόπουλος, καθιστώντας γνωστό ότι η γ’ φάση προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ανάμεσα στους τελευταίους εκπαιδευτικούς που θα κληθούν να αναλάβουν υπηρεσία, θα βρίσκονται καθηγητές αγγλικών γαλλικών, γερμανικών, καλλιτεχνικών, μουσικής, αλλά και μερικοί καθηγητές φυσικής αγωγής. «Οι συγκεκριμένες ειδικότητες είναι εξίσου απαραίτητες. Τις περισσότερες φορές επικεντρωνόμαστε μόνο στα βασικά μαθήματα και ξεχνάμε άλλους κλάδους, που θα ενεργοποιήσει το μυαλό των μαθητών, ειδικά των μικρότερων νησιών και θα τους προσφέρει την ευκαιρία να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποκλεισμός ειδικοτήτων λόγω ελλιπούς ωραρίου

Όπως τόνισε, κάποιες από τις παραπάνω ειδικότητας απουσιάζουν σταθερά και διαχρονικά από ορισμένες περιοχές, λόγω του μικρού μαθητικού δυναμικού, που δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση πλήρους ωραρίου. «Στην Αμοργό, για παράδειγμα, δύσκολα θα τοποθετηθεί ένας μουσικός σε σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς θα απασχοληθεί μόνο έξι-επτά ώρες. Ποιος καθηγητής θα το δεχτεί; Πρέπει να έχει τουλάχιστον μέχρι 15 ώρες για να γίνει μειωμένου ωραρίου, αλλά και πάλι, ένας μισθός 680 ευρώ δεν θα αποτελούσε κίνητρο», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος, διευκρινίζοντας πως τα νησιά δεν έχουν τις δυνατότητες άλλων περιοχών. «Στην υπόλοιπη Ελλάδα, μπορούν να αξιοποιήσουν έναν εκπαιδευτικό σε πέντε-έξι σχολεία του νησιού. Εδώ, δεν είναι εφικτό για κάποιον να μοιράζει το ωράριό του σε τρία διαφορετικά νησιά». Υπογραμμίζεται, ότι έλλειψη μουσικού καταγράφεται και στα σχολεία της Σύρου. Ο εκπαιδευτικός που θα τοποθετηθεί στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα διδάξει στα τρία γυμνάσια του νησιού και δύο ώρες στο Λύκειο.

Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων: «Προφανείς και αδιαμφισβήτητοι οι λόγοι παραίτησης»

Στις αιτίες που οδηγούν πολλούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε παραιτήσεις και άρνηση ανάληψης υπηρεσίες σε σχολικές μονάδες του νομού αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων.

«Η μη προσμέτρηση της περυσινής προϋπηρεσίας για τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών από το Υπουργείο, η υποβάθμιση της ”προϋπηρεσίας” ως κριτήριο για μόνιμους διορισμούς (αυτούς που επαγγέλλονται τα τελευταία 10 χρόνια!!!), όπως διαφαίνεται από τον τελευταία νομοθετική ρύθμιση του πρώην Υπουργού κ. Γαβρόγλου και την καθιέρωση του “προσοντολογίου”, πολιτική που όπως φαίνεται υιοθετεί και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και το πανάκριβο κόστος ζωής στις Κυκλάδες, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων σε παραιτήσεις και άρνηση ανάληψης υπηρεσίας».

Όπως τονίζεται, το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης είναι η καταγραφή 100 ακόμη κενών σε γενική και ειδική αγωγή σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες. «Η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη δεν λειτουργούν πουθενά, τμήματα υποδοχής δεν λειτουργούν επίσης σε κανένα σχολείο και η νέα “κανονικότητα” που περιγράφουν και οραματίζονται οι εκπρόσωποι της σημερινής κυβέρνησης είναι η εικόνα σχολείων που υπολειτουργούν, μαθητών που στερούνται τις βασικά μορφωτικά τους δικαιώματα και συναδέλφων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται για παραπάνω από μια δεκαετία από την αδιοριστία, τους διαλυμένους μισθούς και τα ανύπαρκτα πλέον επιδόματα και την πολιτική απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και από τη σημερινή κυβέρνηση».

Μεγάλο «όχι» στις περικοπές στη δημόσια παιδεία

Ως εκ τούτου, η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων υπογραμμίζει ξανά την ανάγκη μόνιμων μαζικών διορισμών εκπαιδευτικών που θα μπορούσαν να δώσουν άμεσα τέλος στα χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά στις σοβαρές ελλείψεις στην εκπαίδευση.

Επισημαίνει μάλιστα πως οι εκπαιδευτικές ανάγκες δεν υπολογίζονται με βάση τις ανάγκες και τις συνθήκες της αγοράς ούτε με το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

«Απέναντι σε όλους τους σχεδιασμούς για ένα “φτηνό” και υποβαθμισμένο δημόσιο σχολείο εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο της αντίστασης.  Ο κόσμος της εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι και οι γονείς θα υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, κάθε πολιτικό σχεδιασμό που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς. Για τα παιδιά μας δεν θα χαριστούμε σε κανένα διαχειριστή των σκληρών πολιτικών “λιτότητας” και περικοπών στη δημόσια παιδεία».

Ανάμεσα στα αιτήματα της ΕΛΜΕ είναι: 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια, ανατροπή των Υ.Α. για τη συγκρότηση τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ, Ομάδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, για τη συγκρότηση των ξενόγλωσσων τμημάτων και των τμημάτων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες/ΕΑΕ, καθώς και πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία.

Χρ. Μιχαλόπουλος: «Έγκαιρη στελέχωση των σχολείων συγκριτικά με το παρελθόν»

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστος Μιχαλόπουλος εκτιμά ότι η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη συγκριτικά με το παρελθόν. «Είμαι χαρούμενος γιατί κάθε χρόνο πηγαίνουμε καλύτερα. Πριν από έξι χρόνια δεν είχαμε βιβλία στα σχολεία έβγαζαν φωτοτυπίες. Κατά την επίσκεψή μου στο συγκρότημα των Γυμνασίων την προηγούμενη Δευτέρα με ρώτησαν σχετικά με την τοποθέτηση φιλολόγου για το Τμήμα Ένταξης. Ο εκπαιδευτικός θα έρθει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ πριν από τέσσερα έτη, το θέμα είχε διευθετηθεί τον Φεβρουάριο. Έχουμε μια ποιοτική στροφή και πλέον τα σχολεία γεμίζουν λίγο νωρίτερα», κατέληξε ο κ. Μιχαλόπουλος.