Τελετή καθομολόγησης αποφοίτων και απονομής μεταπτυχιακών Τίτλων και Διπλωμάτων του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, της Πολυτεχνικής Σχολής Σύρου

“Η Ερμούπολη μετατρέπεται σε πανεπιστημιούπολη”

Ομότιμος Καθηγητής του Παν. Αιγαίου ο Γ. Δαρζέντας

Η τελετή καθομολόγησης των αποφοίτων και απονομής των μεταπτυχιακών τίτλων της Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εδρεύει στη Σύρο, πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Απόλλων.

Με δεκάδες υπερήφανους γονείς, αλλά και φίλους και συμφοιτητές, γέμισαν η πλατεία και τα θεωρεία του Θεάτρου Απόλλων της Ερμούπολης, το μεσημέρι της Παρασκευής, 23 Νοεμβρίου, προκειμένου να καμαρώσουν τους φοιτητές, που ολοκλήρωσαν τον κύκλο των προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών τους στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Παράλληλα, η τελετή της Παρασκευής, είχε έναν ακόμη λόγο συγκίνησης, αυτή τη φορά περισσότερο για το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου, καθώς βραβεύτηκε και ανακηρύχθηκε σε Ομότιμο Καθηγητή του Παν. Αιγαίου, ο ιδρυτής του ΤΜΣΠΣ και πρόεδρός του επί σειρά ετών, καθηγητής Ιωάννης Δαρζέντας.

Στην τελετή παρέστησαν ο νυν πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος, κ. Φίλιππος Αζαριάδης Τοπάλογλου, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, κ. Ποπολάκης Σπύρος, ο Αντιπρύτανης, κ. Χαράλαμπος Σκιάνης, καθώς και η Πρυτάνισσα, κ. Χρυσή Βιτζιλάκη.

Κατόπιν της καθομολόγησης των πτυχιούχων φοιτητών, ακολούθησε η επίδοση χρηματικών επάθλων σε αριστεύσαντες αποφοίτους, τόσο του προπτυχιακού, όσο και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, αλλά και από δωρεά της κ. Δέσποινας Παρασκευαΐδου.

Δεν κλείνουμε κύκλους, ολοκληρώνουμε πορείες”

Το λόγο έλαβε πρώτη η Πρυτάνισσα του Παν. Αιγαίου, κ. Βιτζιλάκη, η οποία δηλώνοντας ιδιαίτερα συγκινημένη, σημείωσε, πως “έχουμε να ολοκληρώσουμε δύο πολύ σημαντικούς κύκλους ζωής, καριέρας, πορείας είτε προσωπικής, είτε επαγγελματικής των παιδιών μας, καθώς και ενός εκ των πιο σημαντικών μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αιγαίου, του κ. Γιάννη Δαρζέντα. Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών των παιδιών μας, ο οποίος μετά από πολλές δικές σας προσπάθειες, χαρές, λύπες, επιτυχίες, αποτυχίες, σας έδωσε το χώρο στον οποίο αναπτυχθήκατε, τον χώρο στον οποίο δημιουργήσατε, κάνατε φιλίες, σχέσεις, ερωτευτήκατε, απογοητευτήκατε, χαρήκατε και μέσα σε όλα αυτά, πάνω απ’ όλα αυτά, μαζί με όλα αυτά, ολοκληρώσατε τις σπουδές σας, σε ένα πολύ σημαντικό και πολύ αξιόλογο τμήμα, αναγνωρισμένο, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε εδώ σήμερα, να σας αποδώσουμε τον καρπό των προσπαθειών σας, που είναι το πτυχίο, που σύντομα θα παραλάβετε”.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Πρυτάνισσα, σηματοδοτήθηκε και η ολοκλήρωση της πορείας ενός εκ των περισσότερο αγαπημένων και σημαντικών ανθρώπων του Παν. Αιγαίου, καθ. Γιάννη Δαρζέντα, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ίδρυση του ΤΜΣΠΣ.

Επιπλέον συνεχάρη τη συνδρομή και συνεισφορά των γονέων, κλείνοντας την ομιλία της με την επισήμανση, πως “δεν κλείνουμε κύκλους, ολοκληρώνουμε επιτυχείς πορείες”.

Αναβάθμιση του παρόντος και δημιουργία νέου Τμήματος

Ο Πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, κ. Φίλιππος Αζαριάδης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τους φοιτητές, τους γονείς και υποστηρικτές τους, υπενθυμίζοντάς τους να μην καταβάλλονται από τις δυσκολίες των καιρών, καθώς διαθέτουν υψηλού επιπέδου διεπιστημονική κατάρτιση. Σημείωσε, πως τα πολύ υψηλά ποσοστά ένταξης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, οι διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο των φοιτητών και αποφοίτων, όπως και τα ποσοστά των φοιτητών που συνεχίζουν σπουδές σε διδακτορικό επίπεδο, επιβεβαιώνουν την υψηλή στάθμη του προγράμματος σπουδών που οι πτυχιούχοι έχουν επιλέξει.

Αναφερόμενος στην ιστορία του Τμήματος, ο κ. Αζαριάδης υπογράμμισε, πως “το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο ανάπτυξης. Πολύ πρόσφατα θεσμοθετήθηκε η Πολυτεχνική Σχολή η οποία έχει έδρα τη Σύρο. Μία ακόμη κρίσιμη και σημαντική εξέλιξη για την πανεπιστημιακή μονάδα μας εδώ στη Σύρο, είναι η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, μέσω της οποίας ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση νέου ακαδημαϊκού τμήματος εδώ στη Σύρο, γεγονός που πιστεύουμε ότι θα έχει πολύπλευρες ευεργετικές συνέπειες, τόσο για το φοιτητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό της Σχολής μας, όσο και για την τοπική κοινωνία”.

Ταυτόχρονα ειδική μνεία έκανε στο γεγονός, πως εν μέσω οικονομικής κρίσης, το Τμήμα κατάφερε, όχι μόνο να μην περικόψει το πρόγραμμα σπουδών, αλλά να το αναβαθμίσει και να το διατηρήσει σε επίπεδα, εφάμιλλα αντίστοιχων προγραμμάτων του εξωτερικού.

“Είναι χαρά μας, που αυτή η προσπάθεια αναγνωρίζεται όχι μόνο θεσμικά, αλλά και από την τοπική κοινωνία, η οποία αγκαλιάζει το Τμήμα μας και στέκεται αρωγός στις προσπάθειές μας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι η παραχώρηση ενός νέου ακινήτου από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προς το Τμήμα μας, με τη συνεργασία των τοπικών βουλευτών, η ευγενής δωρεά χρηματικών επάθλων στους αποφοίτους μας, η έναρξη συνεργασιών με τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και το αγκάλιασμα των φοιτητών και των φοιτητριών μας από την τοπική κοινότητα. Η Ερμούπολη μετατρέπεται αργά και σταδιακά σε μία ζωντανή πανεπιστημιούπολη”, σημείωσε κλείνοντας ο κ. Αζαριάδης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του επίσης στην Πρυτάνισσα και τις πρυτανικές αρχές.

Ένα πανεπιστήμιο για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι”

Μετά την τοποθέτηση, τόσο του προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων του ΤΜΣΠΣ, κ. Σπύρου Μποφιλάτου, αλλά και της προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου, κ. Θεοδώρα Χαμαΐδή, οι οποίοι εξέφρασαν τις θερμές ευχές τους στους πτυχιούχους, αναγνώρισαν την προσφορά του κ. Δαρζέντα και υπενθύμισαν την αξία των συλλογικών φορέων φοιτητών και αποφοίτων, ο πρόεδρος του Τμήματος, κ. Αζαριάδης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Ομότιμο Καθηγητή, κ. Δαρζέντα, σημειώνοντας, πως το Τμήμα και η Σύγκλητος του Παν. Αιγαίου, προχώρησαν σε αυτή την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψιν την προσφορά του στο Πανεπιστήμιο, στην πανεπιστημιακή μονάδα της Σύρου, αλλά και ευρύτερα στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Εξέφρασε δε “τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας, διότι εκτός από άριστος καπετάνιος, ήταν και συνεχίζει να είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας. Αγαπητέ Γιάννη σε ευχαριστούμε για όσα προσέφερες και ευελπιστούμε να συνεχίσεις να αποτελείς παράδειγμα για πολλά χρόνια, με την ίδια ζωντάνια, την ίδια ενέργεια, την ίδια οξυδέρκεια, την ίδια δημιουργικότητα και το ίδιο πάθος”.

Αναμνηστικό δώρο απένειμε στον κ. Δαρζέντα και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο συνεχάρη φοιτητές και γονείς, ευχαρίστησε τον Γ. Δαρζέντα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Δήμου προς το πρόσωπό του, για την ίδρυση και λειτουργία του ΤΜΣΠΣ. Τέλος, διαβεβαίωσε πως ο Δήμος θα υποστηρίξει και θα ενδυναμώσει με όποιον τρόπο δύναται το Τμήμα, ενώ αναφερόμενος στη δημιουργία ενός νέου τμήματος στο νησί, ευχαρίστησε την Πρυτάνισσα και τη Σύγκλητο.

Από την πλευρά του, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Γιάννης Δαρζέντας, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε τυχερός, καθώς “μου δόθηκαν αυτές οι ευκαιρίες και βρίσκομαι σε ένα πανεπιστήμιο, το οποίο πραγματικά λειτουργεί με όραμα. Είναι διαφορετικό. Είναι ένα πανεπιστήμιο για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι. Μετά από όλη μου τη διαδρομή στο Αιγαίο, πιστεύω ότι εδώ είναι ένα στάσιμο, που έχει σηματοδοτήσει τη ζωή μου πάρα πολύ, για το οποίο είμαι πάρα πολύ περήφανος”.

Αξίζει να επιβραβεύουμε”

Κατά την επίδοση των χρηματικών επάθλων από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β’, τόνισε, πως αποτελεί “τιμή για τη Σύρο να κυματίζει στην Ερμούπολη η σημαία του Πανεπιστημίου Αιγαίου”, ευχόμενος καλή πρόοδο στους πτυχιούχους και τους υπόλοιπους φοιτητές και εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την προσφορά του κ. Δαρζέντα στο Τμήμα και το νησί.

Από την πλευρά της η κ. Δέσποινα Παρασκευαΐδου, η οποία επίσης χορήγησε χρηματικά έπαθλα σε αριστεύσαντες του προπτυχιακού προγράμματος, έδωσε θερμά συγχαρητήρια “για την αξιοσημείωτη παρουσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στα οκτώ καλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια παγκοσμίως”, ενώ συμπλήρωσε συγκινημένη, πως “η ιδέα πίσω από αυτά τα βραβεία, έχει ως σκοπό την ενίσχυση της αριστείας, της εξωστρέφειας, της δημιουργίας ανοικτών οριζόντων. Εύχομαι, αυτό το σπουδαίο έργο, που συντελείται εδώ και ωφελεί τα νέα παιδιά, αλλά και το νησί της Σύρου, να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Γι’ αυτό και αξίζει να επιβραβεύουμε”.