Δεύτερη μέρα εργασιών για το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

  • Πέμπτη, 11 Ιουλίου, 2019 - 12:17

Οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, που λαμβάνει χώρα στο νησί της Σύρου, συνεχίστηκαν την Τετάρτη, 10η Ιουλίου. Στο ιστορικό κτίριο της έπαυλης Τσιροπινά, όπου διεξάγονται οι διαλέξεις και τα workshop των εισηγητών/τριων του προγράμματος, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου παρακολούθησαν ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων στο κεντρικό θέμα του θερινού σχολείου, την γλώσσα του «Άλλου».

Ο καθηγητής Κινητικής Ανάπτυξης ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αντώνης Καμπάς, εισήγαγε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στις βασικές αρχές της μελέτης της γλώσσας του σώματος. Τον Αντώνη Καμπά διαδέχθηκε στο βήμα ο αναπληρωτής καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Ξυδόπουλος, ο οποίος παρουσίασε έρευνα σχετικά με τον βαθμό προσβλητικότητας που φέρουν λέξεις του λεγόμενου «περιθωριακού» λεξιλογίου, σύμφωνα με την πρόσληψη των ομιλητών της ελληνικής γλώσσας. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης παρουσίασε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του θερινού σχολείου την μέθοδο του για την ανάλυση των κειμένων, με τα οποία ασχολείται στο σκηνοθετικό και υποκριτικό του έργο, τόνισε τον θεμελιώδη ρόλο μιας λογοαναλυτικής διαδικασίας στο έργο του ηθοποιού, και ανανέωσε το ραντεβού για την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 11 Ιουλίου, οπότε και οι συμμετέχοντες/ουσες θα κληθούν να συμμετέχουν σε πρακτική άσκηση.

Μετά από σύντομο διάλειμμα, ο λέκτορας Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Harvard, Νικόλας Πρεβελάκης, ενημέρωσε τους/τις φοιτητές/τριες του προγράμματος για τις αμφισβητήσεις, τα προβλήματα και τα διλήμματα στην σύγχρονη συζήτηση για τις πολιτικές ταυτότητας (identity politics), ενώ η λέκτορας του Πανεπιστημίου Stanford, Έλενα Παναρίτη, ανέλυσε τους μηχανισμούς δημιουργίας και τα χαρακτηριστικά του ρόλου του ηγέτη.

Ύστερα από την μεσημεριανή ανάπαυλα, οπότε και οι φοιτητές/τριες και οι εισηγητές/τριες του προγράμματος μοιράστηκαν γεύμα σε παραλιακό εστιατόριο του Φοίνικα, η ομάδα αναχώρησε για το φημισμένο θέατρο «Απόλλων» στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου και παρακολούθησε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή, ανεβασμένη από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων». Το πλούσιο ακαδημαϊκό και πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα συνεχιστεί σε όλη την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας έως και την Κυριακή 14 Ιουλίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί με την άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, και την παρουσίαση του βιβλίου του «Από την Βιομηχανική Επανάσταση στην τεχνολογική: Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος».