Πανελλαδική κινητοποίηση εκπαιδευτικών ενόψει της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας

Αντίθετοι στην εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων

  • Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2020 - 06:25

Στην εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με τους τίτλους των κολεγίων, όπως και σε άλλες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αντιτίθενται φορείς εκπαιδευτικών των Κυκλάδων, ενώνοντας τις «φωνές» τους με τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας.

Οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ), προχωρούν σήμερα σε κοινή κινητοποίηση, ενάντια στις αλλαγές που φέρνει το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».

Βάσει της σχετικής ρύθμισης που έχει προκαλέσει την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά, εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3328/2005 (Α΄80) ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει του Π.Δ. 38/2010 (Α΄78) ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού.

Επιπλέον, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά, εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας συναφούς αντικειμένου με εκπαιδευτικό κλάδο.

Το νομοσχέδιο που θα τεθεί σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα ελέγχει το σύνολο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (από την κατανομή της χρηματοδότησης έως την αξιολόγηση), την αναστολή λειτουργίας 37 νέων τμημάτων και την επιβολή τριετούς ποινής στους εκπαιδευτικούς που διορίζονται και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

«Δραματική αλλαγή του τοπίου στη δημόσια εκπαίδευση»

Στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, ενώσεων και φορέων για αντίδραση θα ανταποκριθούν η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων με τρίωρη στάση εργασίας (11-2).

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων υποστηρίζει πως το άρθρο 50 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων και την εξίσωσή τους με τους τίτλους κολλεγίων. «Είναι τραγικό να ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην εκπαίδευση των αποφοίτων μεταδευτεροβάθμιων σχολών (κολλέγια) την ίδια στιγμή που από την προκήρυξη της ειδικής αγωγής και από ότι φαίνεται και της γενικής αποκλείστηκαν οι συνάδελφοί μας απόφοιτοι των 2ετών Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών οι οποίοι, όχι με δική τους υπαιτιότητα αλλά της πολιτείας, δεν κατέχουν τίτλο εξομοίωσης».

Επιστροφή στους δρόμους του αγώνα

Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, με ταυτόχρονη παράσταση διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κυκλάδων στις 12:30, προκήρυξε η Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων. Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ κάνει λόγο για ένα ακόμη αιφνιδιαστικό χτύπημα στη δημόσια παιδεία και στα δημόσια πανεπιστήμια που διαμορώνει ένα νέο «εφιαλτικό» τοπίο. «Από τη μία με το προσοντολόγιο και από την άλλη με τον νέο νόμο, προετοιμάζεται η πλήρης εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμια εκπαίδευσης, οδηγώντας παράλληλα χιλιάδες συναδέλφους μας στην ανεργία, αμφισβητώντας και υποβαθμίζοντας το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία τους, υποχρεώνοντάς τους σε μία διαρκή ομηρία και αναζήτηση νέων “προσόντων”».

Βάσει των παραπάνω, η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να πάρουν τις ευθύνες τους στα χέρια τους και να επιστρέψουν στους δρόμους του αγώνα, στις γενικές συνελεύσεις και στις διαδηλώσεις ενάντια σε όλα τα νέα μέτρα που έρχονται και απειλούν τη ζωή και τη δουλειά τους αδιαμεσολάβητα, μαχητικά και μαζικά, μέσα από τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και απεργίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ΕΛΜΕ αιτείται, μεταξύ άλλων, να καλυφθούν όλα τα εναπομείναντα εκπαιδευτικά κενά στις Κυκλάδες, να δοθούν όλα τα οργανικά κενά ειδικής αγωγής σε τμήματα ένταξης και σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, να δοθεί ειδική άδεια στους συναδέλφους που θα μεταβούν στις ΔΔΕ για υποβολή αιτήσεων διορισμού, να προβλεφθεί η στέγαση όλων των εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες καθώς και να δοθεί προτεραιότητα στην ίδρυση νέου ΕΠΑΛ στη Μύκονο και την ολοκλήρωση του Γυμνασίου στην Άνω Μερά.