“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

e-Αιμοδότες: Μαθητές από την Κομοτηνή προωθούν μια καινοτόμο λύση για την εθελοντική αιμοδοσία

  • Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021 - 06:25

Είναι οι εξερευνητές του σήμερα, οι δημιουργοί του αύριο; Ασφαλώς, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι τρεις μαθητές από την πόλη μας, μελετώντας τις νέες τεχνολογίες στο σχολείο τους, εφηύραν μία καινοτόμο λύση για την εθελοντική αιμοδοσία στην Κομοτηνή! Πρόκειται για τους μαθητές Βασίλειο Ευτυχιάκο, Λέανδρο Κουρτίδη και Άγγελο-Μιχαήλ Χουβαρδά, οι οποίοι μάλιστα για την ιδέα τους αυτή, κέρδισαν την 1η θέση στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next.

Ο διαγωνισμός που διοργανώνει το Ίδρυμα Vodafone απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και τους ενθαρρύνει να πειραματιστούν με τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να επινοήσουν λύσεις για προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία μας.

Πώς όμως βρέθηκαν τρεις μαθητές από την πόλη μας στην πρώτη θέση του διαγωνισμού; Όλα ξεκίνησαν με τη συμμετοχή του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής στο Generation Next, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης STEM δεξιοτήτων (Science, Technology, Engineering, Mathematics) που υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.generationnext.vodafone.gr, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, ήρθαν σε επαφή με τις εκθετικές τεχνολογίες και κάνοντας χρήση του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού της ανακάλυψαν την ψυχαγωγική πλευρά της μάθησης. Ευαισθητοποιημένοι από το διαχρονικό ζήτημα της επάρκειας αίματος για τις ανάγκες αιμοδοσίας της πόλης μας, οι τρεις μαθητές αποφάσισαν να συστήσουν την ομάδα LAB Web προκειμένου να διερευνήσουν λύσεις για την αντιμετώπισή του.

e-Αιμοδότες: Ευαισθητοποίηση για τις ανάγκες αιμοδοσίας της Κομοτηνής

Οι LAB Web δημιούργησαν τους «e-Αιμοδότες», ένα Πληροφοριακό Σύστημα και μια εφαρμογή android που σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ενημερώνει άμεσα για έκτακτες ανάγκες αίματος και παράλληλα ευαισθητοποιεί τους συμπολίτες μας προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά σε εθελοντικές δράσεις, όπως η αιμοδοσία, η αιμοπεταλιοαφαίρεση και η δωρεά μυελού των οστών.

Συνοδοιπόρος στην προσπάθεια των τριών μαθητών, ήταν η καθηγήτριά τους Ανδρονίκη Βερρή, η οποία μάλιστα είχε τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί στα virtual classrooms που πραγματοποιούνται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμαςτου GenerationNextπροκειμένου να βοηθήσει τους μαθητές της στην ανάπτυξη της ιδέας τους.

Κάνοντας την ιδέα τους πράξη, οι LAB Web έλαβαν μέρος στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next και κέρδισαν επάξια την 1η θέση, προσφέροντας μία καινοτόμο λύση για ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία μας, και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος Vodafone, μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος έχουν γεννηθεί 374 καινοτόμες ιδέες από 94 περιοχές της χώρας, ενώ 84.000 ωφελούμενοι από την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες και να πειραματιστούν με τον κόσμο του STEM.