1ο Θερινό Σχολείο Ανοιχτών Τεχνολογιών για μαθητές Γυμνασίου το καλοκαίρι του 2021

Το Syros OpenLab ανοίγει τις πόρτες του

Σε λειτουργία μπαίνει από το φετινό καλοκαίρι το Εργαστήριο Ανοιχτών Τεχνολογιών (Open Lab) Σύρου, που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2019.

Το Εργαστήριο λειτουργεί στον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου - Ερμούπολης, υποστηρίζεται από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την ΕΕΛΛΑΚ με την συνεργασία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού.

Την Άνοιξη του 2021 και έπειτα από σχετικό αίτημα ενίσχυσης, το Εργαστήριο έλαβε σημαντική ενίσχυση σε είδος από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, η οποία ανήκει στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Ειδικότερα, η ενίσχυση του εργαστηρίου σε εξοπλισμό περιελάμβανε: 8 Laptops, έναν 3D Printer & αναλώσιμα, 10 κιτ ρομποτικής, ένα Raspberry Pi 4 Model B, 8 GPIO Extension Board Raspberry Pi, 1 Access Point, Υποστηρικτικά μικροϋλικά.

Η δωρεά του παραπάνω εξοπλισμού κατέστησε το Εργαστήρι έτοιμο να ανοίξει για το κοινό και να προγραμματίσει για την περίοδο του καλοκαιριού 2021, το 1ο Θερινό Σχολείο Ανοιχτών Τεχνολογιών για μαθητές Γυμνασίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εργαστήριο δημοσίευσε κάλεσμα για εθελοντές εκπαιδευτές που έχουν τη δυνατότητα και την εμπειρία να διδάξουν εισαγωγικά μαθήματα ανοιχτών τεχνολογιών στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

– Εκπαιδευτική Ρομποτική με ανοικτές τεχνολογίες

– Σχεδίαση 3D αντικειμένων (TinkerCad / FreeCad)

– Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux

– Γνωριμία με την γλώσσα προγραμματισμού Python

– Σχεδίαση ιστοσελίδων με το WordPress

Οι στόχοι των Open Labs

Τα Εργαστήρια Ανοικτών Τεχνολογιών έχουν ως αντικείμενο την ανάπτυξη προϊόντων, μηχανισμών και συστημάτων βασισμένων σε δημοσίως διαμοιραζόμενο σχεδιαστικό υλικό.

Οι χώροι αυτοί προσφέρουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, να συνεργάζονται και να αναπτύσσουν κοινές δράσεις ομάδες δημιουργών. Θα είναι ανοιχτά σχεδιασμένος ώστε να το παράδειγμά του να μπορεί να υιοθετηθεί από όσες κοινότητες ή ομάδες το επιθυμούν.

Επιπλέον, δίνουν σε όλους την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις ανοιχτές τεχνολογίες όπως τρισδιάστατοι εκτυπωτές, 3d scanners, laser cutters, ανοικτές πλατφόρμες προγραμματιζόμενου εξοπλισμού, εργαλεία ρομποτικής και της ανάπτυξης, μέσω αυτών, συστημάτων και συσκευών οι οποίες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το φυσικό περιβάλλον και να παρέχουν τα δεδομένα τους πίσω στους χρήστες.

Τελικός σκοπός είναι τα Open Labs, πέρα από τα πρακτικά και ερευνητικά οφέλη των κοινοτήτων που άμεσα εξυπηρετούν, να αποτελέσουν το βασικό πόλο καινοτομίας της περιοχής, να στηρίξουν νέες δράσεις καινοτομίας μέσα από τη διαχείριση και περαιτέρω εξερεύνηση των κοινών αγαθών και να συμβάλλουν στον σχεδιασμό και ανάπτυξη λύσεων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η αξία των OpenLabs:

Για τις τοπικές κοινότητες και τους πολίτες, τα Εργαστήρια Ανοικτών Τεχνολογιών θα αποτελούν κέντρα συγκέντρωσης γνώσης χωρίς αποκλεισμούς και ο τόπος όπου ομάδες δημιουργών αλληλεπιδρούν, μαθαίνουν και παράγουν κατασκευές μαζί. Τέτοια εργαστήρια εμφανίστηκαν αρχικά γύρω στο 2000 ως μονάδες παραγωγής σε τοπική κλίμακα με στόχο την ενδυνάμωση τοπικών ομάδων μέσω της τεχνολογίας σε επίπεδο βάσης. Δεκαέξι χρόνια αργότερα έχουν καταστεί καίριες για την ανάπτυξη των πόλεων και είναι χώροι που προάγουν την κοινωνική ένταξη.

Τα OpenLabs δίνουν στους πολίτες τη δυνατότητα να συν-δημιουργούν διαθέτοντας δύο τύπους πόρων. O ένας είναι τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που επιτρέπουν να δημιουργηθούν ανθρωποκεντρικές λύσεις για την πόλη, όπως 3D εκτυπωτές και σαρωτές ή κοπτικά με λέιζερ. Ο άλλος πόρος είναι ανοιχτή γνώση που μπορεί να βρεθεί σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Fab Foundation ή το Thingiverse. Η παγκόσμια αύξηση των εργαστηρίων καινοτομίας από το 2006, αποδεικνύει ότι οι χώροι αυτοί ανταποκρίνονται σε μια πραγματική επιθυμία των πολιτών να πειραματιστούν και να παράγουν τοπικά.

Από οικονομικής πλευράς, τα OpenLabs θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγή και τη δημιουργία αξίας. Αυτό έχει ήδη αποδειχθεί σε διάφορους τομείς. Στον τομέα της τέχνης, για παράδειγμα, οι πρωτοβουλίες όπως η startup AuGrav, ή ο γλύπτης Gilles Azzaro, δημιουργούν κομμάτια αδύνατα να κατασκευάσουν χωρίς μηχανές. Το #MakerKT είναι ένα έργο που αντιμετωπίζει τα κοινωνικά ζητήματα σε ένα λιγότερο ανεπτυγμένο έθνος. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τη διδασκαλία των κοριτσιών για το πώς να ζουν πιο ανεξάρτητα και την αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον.

Έξυπνες υπηρεσίες για τους δημότες της Σύρου

Oι δραστηριότητες του OpenLab Σύρου περιλαμβάνουν: εκπαίδευση σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες σε μαθητές και πολίτες του νησιού και κατάρτιση επαγγελματιών στην χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων προσεγγίσεων στον χώρο εργασίας τους.

Ενδεικτικά αντικείμενα εκπαίδευσης περιλαμβάνουν: σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού, ρομποτική, διαδίκτυο των πραγμάτων, τεχνολογίες και υπηρεσίες παγκόσμιου ιστού. Επιπλέον, το OpenLab Σύρου παρέχει υπηρεσίες παραγωγής και δοκιμών πρωτότυπων ιδεών σε πολίτες και κοινότητες ειδικού ενδιαφέροντος με την χρήση κατόπιν συνεννόησης και επίβλεψης του εξοπλισμού και των χώρων του εργαστηρίου. Τα πρωτότυπα που θα σχεδιαστούν και αναπτυχθούν θα αφορούν κυρίως αντικείμενα που σχετίζονται με ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, όπως «έξυπνες» υπηρεσίες για τους δημότες, προβολή και ανάδειξη της ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, τουρισμός εμπειρίας, κ.α.

Η Ομάδα Διοίκησης του OpenLab Σύρου αποτελείται από εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων:

Ειρήνη Δράκου: Μέλος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Αναστάσιος Κότσικος - Επιμελητήριο Κυκλάδων

Σπύρος Βοσινάκης - Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Θεόδωρος Καρούνος - Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, ερευνητής στο Εργαστήριο Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων και στην ερευνητική ομάδα INFOSTRAG.

Νίκος Τζιμόπουλος - Τεχνικός υπεύθυνος του ΠΕΚΕΣ Νοτίου Αιγαίου

Μανώλης Αργυρός - Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Α/θμιας Εκπαίδευσης.

Μαρία Ιωσηφίδου – Εκπαιδευτικός.

Το OpenLab Σύρου θα δημιουργείται, αναπτύσσεται και συντηρείται με ευθύνη του Δήμου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, της ΕΕΛΛΑΚ και από τους ίδιους τους συμμετέχοντες σε αυτό. Οι βασικοί ρόλοι που απαιτούνται για την λειτουργία των χώρων και την υποστήριξη των δραστηριοτήτων είναι: 1. Επιστημονικά Υπεύθυνος 2. Παιδαγωγικά Υπεύθυνος 3. Τεχνικός Εμπειρογνώμονας 4. Βοηθός Τεχνικής Υποστήριξης