Η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης προετοιμάζεται για τον νέο κύκλο των δια ζώσης σεμιναρίων της

Επιστροφή στην αλληλεπίδραση

Στο φυσικό της χώρο ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά τους μαθητές της η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης, μετά τη διαδικτυακή διεξαγωγή του περσινού κύκλου σεμιναρίων της, λόγω καραντίνας.  

«Η περσινή χρονιά ξεκίνησε και έκλεισε με τηλεκπαίδευση», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη της Σχολής, Ευγενία Κόλλια, εξηγώντας πως μετά την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών είχε απομείνει ένας μόνο μήνας μαθημάτων, τα οποία ολοκληρώθηκαν τελικά εξ’ αποστάσεως.

Σύμφωνα με την κ. Κόλλια, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς τους, οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στα νέα δεδομένα και η διαδικασία κύλησε ομαλά. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου διδακτικού έτους λειτούργησαν online τμήματα ελληνικής γλώσσας, ιταλικού, γαλλικού και ισπανικού πολιτισμού καθώς και Ιστορίας της Τέχνης. Ωστόσο, σημειώνεται πως, άλλα προγραμματισμένα σεμινάρια δεν κατάφεραν να πραγματοποιηθούν δεδομένου ότι αυτός ο τρόπος μάθησης δεν ταίριαζε σε κάποιους μαθητές.

Εξοικείωση με το κομμάτι της τηλεκπαίδευσης

«Παρόλα αυτά, μέσα από το Erasmus+ project «DEPAL» που αφορά στη συμμετοχική μάθηση και τη ψηφιακή αφήγηση είχαμε την ευκαιρία να εκπαιδευτούμε και να εξοικειωθούμε περισσότερο με το κομμάτι της τηλεκπαίδευσης», επισημαίνει η υπεύθυνη της Βαρδακείου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, διεξήχθη ένα σεμινάριο πέντε συναντήσεων με εκπαιδευτές από όλες τις Κυκλάδες, τη Ρόδο και τη Σάμο. Μέσω αυτών, οι εκπαιδευόμενοι άντλησαν γνώσεις για το πώς μπορούν να κάνουν και online πιο συμμετοχικό το μάθημά τους. Μετά τη λήξη των σεμιναρίων, δημιουργήθηκε η εργαλειοθήκη – ένας μίνι οδηγός στην αγγλική γλώσσα, ο οποίος θα μεταφραστεί στα ιταλικά, τα ισπανικά και τα ελληνικά. «Θα διοργανώσουμε μια διαδικτυακή συνάντηση με συμμετέχοντες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- με στόχο την παρουσίαση του οδηγού. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο. Έχει προγραμματιστεί μία συνάντηση των εταίρων στην Ισπανία, αλλά δεν ξέρουμε αν θα γίνει, κυρίως λόγω των μέτρων στην Αγγλία, η οποία είναι και η συντονίστρια χώρα».

Το φετινό πρόγραμμα

Οι εγγραφές για τον νέο κύκλο εργαστηρίων – σεμιναρίων για ενήλικες θα διαρκέσουν έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, κατά το παρόν σχολικό έτος θα διεξαχθούν σεμινάρια: Ιστορίας της τέχνης με τον Γιάννη Δανέλη, Γαλλικού Πολιτισμού με την Christelle Loukitch,  Ελληνικής Γλώσσας για ξενόγλωσσους με την Ευγενία Κόλλια, Ιταλικού Πολιτισμού με την Laura Angeli, Ισπανόφωνου Πολιτισμού με την Graciella Feller καθώς και τα εργαστήρια «Συζητάμε Ισπανικά - Curso de conversación» με την Graciella Feller και “Μιλάμε Αγγλικά στην καθημερινή ζωή” με τον Samuele Livornese.

Για πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 22281082573 καθημερινά 10.00 έως 13.30  ή να επικοινωνούν ηλεκτρονικά στο vardakeios@gmail.com. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την κ. Κόλλια, η ανυπομονησία των μαθητών για την έναρξη των δια ζώσης σεμιναρίων είναι ιδιαίτερα μεγάλη. «Θέλουν πολύ να γίνουν όσα έχουμε σχεδιάσει, καθώς κάποιοι δε συνέχισαν πέρυσι κι όσοι ξεκίνησαν, κάποια στιγμή κουράστηκαν. Συνεπώς, τους ενδιαφέρει η αλληλεπίδραση εντός του σχολείου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καθιστά επίσης γνωστό ότι ο αριθμός των αλλοδαπών που επιλέγουν τη Σχολή για την εκμάθηση ελληνικών διατηρείται μέχρι και σήμερα σε υψηλά επίπεδα. «Όλο και περισσότεροι ξένοι επιλέγουν να μείνουν στο νησί είτε όλο το χρόνο είτε τους μισούς μήνες. Το 2004, όταν ξεκινήσαμε τα συγκεκριμένα μαθήματα, υπήρχαν περισσότεροι μετανάστες. Σιγά-σιγά, όμως, αρκετοί από αυτούς λόγω της κρίσης και της ανεργίας έφυγαν σε άλλες χώρες και τώρα, υπάρχει μία καινούρια τάση από δυτικοευρωπαίους κυρίως, Γάλλους να επιλέγουν τη Σύρο ως τόπο διαμονής επειδή εκτιμούν τον τρόπο ζωής του, το περιβάλλον, την ηλιοφάνεια. Οι περισσότεροι είναι φιλέλληνες και ενδιαφέρονται πολύ για τον ελληνικό πολιτισμό, τόσο τον αρχαίο, όσο και τον σύγχρονο. Μαθαίνουν ελληνικά τραγούδια, βλέπουν ελληνικές ταινίες, συγχρωτίζονται με τους ντόπιους και κυρίως με ανθρώπους που δεν ξέρουν καλά αγγλικά για να μάθουν καλύτερα τη γλώσσα και να εξοικειωθούν».

Παράδοση στη συμμετοχή ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Μεταξύ άλλων, η κ. Κόλλια ελπίζει οι συνθήκες να επιτρέψουν φέτος τη συνέχιση των διακρατικών συναντήσεων που διακόπηκαν λόγω πανδημίας. «Έχουμε δύο χρόνια να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση στις 7 Δεκεμβρίου 2021 για το πρόγραμμα εκμάθησης ξένων γλωσσών «Hunt For Europe», στη Βιέννη, όπου θα συναντηθούμε όλοι οι εταίροι προκειμένου να συζητήσουμε για την εξέλιξη αυτού του διαδικτυακού γλωσσικού εργαλείου». Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από πέρυσι για δεύτερη φορά. Ο φετινός κύκλος του θα εστιάσει περισσότερο στο 3D παιχνίδι και θα είναι βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη. Το παιχνίδι θα μπορεί να καταλάβει το γνωστικό επίπεδο του χρήστη και να του δώσει πιο δύσκολες ασκήσεις.

Η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης υλοποίησε το πρώτο ευρωπαϊκό της πρόγραμμα το 2009, σε συνεργασία με το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων. Δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε ως εταίρος σε κάποιο άλλο πρόγραμμα και έκτοτε, διευρύνθηκε το δίκτυό της.

Τέλος, ενεργή είναι και η Θεατρική Ομάδα της Σχολής με το όνομα «Στους πέντε ανέμους», η οποία παρουσίασε τον περασμένο Ιούλιο στο αμφιθέατρο Λαζάρογλου στον Μέγα Γιαλό την πρώτη της παράσταση με τίτλο «Το Πένταθλον του Ηρακλή» σε κείμενα δύο Ιταλών μαθητών της. Το επόμενο χρονικό διάστημα, η ομάδα θα ξεκινήσει τις πρόβες της, ευελπιστώντας να παρουσιάσει ξανά το συγκεκριμένο έργο είτε σε εξωτερικό χώρο, είτε σε εσωτερικό ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν.