Εκσυγχρονίζεται η ΔΕΥΑ Πάρου

  • Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2013 - 09:05

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά στην Πάρο η εγκατάσταση του συστήματος τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού των διαρροών του δικτύου ύδρευσης του νησιού. Η εγκατάσταση του συστήματος, η προμήθεια του οποίου κόστισε 2.881.440 ευρώ και έχει ενταχθεί σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

Με το σύστημα αυτό θα είναι εφικτή, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και γραφικών παραστάσεων, η παρουσίαση όλων των δεδομένων του δικτύου ύδρευσης σε πραγματικό χρόνο, καθώς και η δυνατότητα επέμβασης και αλλαγής της λειτουργία τους, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο από τους χειριστές. Με άλλα λόγια, εξειδικευμένοι χειριστές της ΔΕΥΑ Πάρου θα μπορούν απομακρυσμένα να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή τη συνολική λειτουργία του δικτύου ύδρευσης.

Στα οφέλη του συστήματος πρέπει να συνυπολογιστεί η ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου ύδρευσης αλλά και η έγκαιρη διάγνωση βλαβών και διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης, που εξασφαλίζει και εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Ταυτόχρονα, με το αυτοματοποιημένο σύστημα τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού, γίνεται ορθολογικότερη χρήση των υδάτινων αποθεμάτων και πόρων του νησιού.

Συνολικά στο νησί πρόκειται να εγκατασταθούν 60 σταθμοί ελέγχου με τους οποίους θα είναι δυνατός, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος της λειτουργίας των γεωτρήσεων και η εξακρίβωση της στάθμης του νερού στις υδατοδεξαμενές για αποφυγή υπερχειλίσεων.

Το σύγχρονο αυτό σύστημα επιτρέπει ταυτόχρονα και τις άσκοπες μετακινήσεις των υπαλλήλων ύδρευσης, εφόσον καθίσταται εφικτός ο έλεγχος και η εξ αποστάσεως παρέμβαση ακόμη και σε γεωτρήσεις ή δεξαμενές που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία του νησιού.

Αντίστοιχο σύστημα διαθέτει σήμερα και η ΔΕΥΑ Σύρου (και στην προ «Καλλικράτη» εποχή και ο Δήμος Άνω Σύρου) για την παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του νησιού.