«Ανακύκλωση» προς όφελος μαθητών και ευπαθών ομάδων

«Ταξιδεύει» ο παλιός εξοπλισμός της Βουλής

  • Παρασκευή, 5 Απριλίου, 2013 - 06:00

Τον χρησιμοποιημένο της ηλεκτρονικό εξοπλισμό θα διαθέσει και φέτος η Βουλή των Ελλήνων σε εκπαιδευτικές μονάδες και κοινωφελείς φορείς απομακρυσμένων νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της τεχνολογικής βελτίωσης σχολείων και φορέων, που αδυνατούν, για οικονομικούς λόγους, να τα αποκτήσουν με δικούς τους πόρους. Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Βουλή, τονίζει ότι «με τον τρόπο αυτόν εκφράζει έμπρακτα το ενδιαφέρον και την υποστήριξή της στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ιδιαίτερα σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ή ειδικού ενδιαφέροντος ομάδες».

Το υλικό που δωρίζεται, κατόπιν αναβάθμισής του, όπου αυτό είναι απαραίτητο, είναι ηλεκτρονικό, μηχανολογικό, εκπαιδευτικό (πχ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτοτυπικά μηχανήματα, φαξ, σκάνερ, εκτυπωτές, διαδραστικοί πίνακες, τηλεοράσεις), αλλά και βιβλία και βιβλιοθήκες

Τα είδη αποστέλλονται σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματικά λύκεια, ορφανοτροφεία, ειδικά σχολεία και συλλόγους, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, αθλητικούς ομίλους, φορείς που δραστηριοποιούνται στη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη εξαρτημένων ατόμων, κέντρα ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων, αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς της Ομογένειας, ιδιαίτερα σε γειτονικές χώρες.

«Ευχαριστώ» από τη Σίκινο

Τη χρησιμότητα αυτής της πρακτικής επιβεβαιώνει η θερμή ανταπόκριση των παραληπτών, εκπαιδευτικών, μαθητών και άλλων φορέων, η οποία εκδηλώνεται με πλήθος ευχαριστήριων μηνυμάτων και επιστολών. Σε ένα τέτοιο μήνυμα, το Γυμνάσιο της Σικίνου εκφράζει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη καθηγητών και μαθητών για τα βιβλία που τους απέστειλε η Βουλή για τη βιβλιοθήκη του σχολείου. Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή: «Με πολλή χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση, οι καθηγητές και οι μαθητές του σχολείου της Σικίνου παραλάβαμε και καταλογογραφήσαμε τα βιβλία που τόσο ευγενώς μας προσέφερε η Βιβλιοθήκη σας. Σ’ ένα μικρό και δυσπρόσιτο νησί, όπως το δικό μας, οι ευκαιρίες διαφυγής και αληθούς αγωγής της ψυχής είναι, όντως, λιγοστές και περιορισμένες. Ως εκ τούτου, η δωρεά σας ανταποκρίνεται σε μια πραγματική και ουσιαστική ανάγκη των Σικινιωτών, μικρών και μεγάλων. Σας είμεθα, λοιπόν, ιδιαιτέρως ευγνώμονες και σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την ωραία πράξη σας!»

Και πραγματική ανακύκλωση

Εκτός των ειδών που είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, η Βουλή, συμμετέχει και στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και προβαίνει συστηματικά σε ανακύκλωση τόσο του ηλεκτρονικού και μηχανολογικού υλικού της, όσο και άλλων ανακυκλώσιμων ειδών (υλικά συσκευασίας, χαρτί, μπαταρίες, αλουμίνιο, πλαστικό κ.λπ).