«Ναυάγιο» Υπουργείου-ακτοπλόων για τους απλήρωτους ναυτικούς

Επικαλούνται την ύφεση οι εφοπλιστές

  • Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2013 - 06:00

Χωρίς απτά αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη και της Διοίκησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) αναφορικά με το ζήτημα των οφειλών εκ μέρους των ακτοπλοϊκών εταιριών στους ναυτικούς τους. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ένα εικοσιτετράωρο μετά το τελεσίγραφο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), με το οποίο δινόταν προθεσμία μίας εβδομάδας στις ακτοπλοϊκές εταιρίες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και οφείλουν ακόμη και μισθούς έξι έως επτά μηνών στους ναυτικούς τους, να εξοφλήσουν άμεσα και πλήρως τις οφειλόμενες αποδοχές. Η Ομοσπονδία προειδοποιούσε Υπουργείο και ΣΕΕΝ ότι σε άλλη περίπτωση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις με πρώτη την οργάνωση συνδικαλιστικής παρέμβασης στα πλοία των εταιριών που δεν θα ανταποκριθούν στην καταβολή των καθυστερούμενων από το πρωί της 5/6 στο λιμάνι του Πειραιά. Στην ύφεση αποδίδεται η «ασυνέπεια»

Η συνάντηση του Υπουργού με τη Διοίκηση του ΣΕΕΝ συμπεριελάμβανε διαπιστώσεις περί ύφεσης, με τους ακτοπλόους να επικαλούνται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ως αιτία για την ασυνέπειά τους. Από την πλευρά του ο κ. Μουσουρούλης, κάλεσε τους εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών εταιριών να προχωρήσουν στην τακτοποίηση των οφειλομένων στους ναυτικούς, στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις, με τους τελευταίους να δεσμεύονται ότι θα αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία επικοινωνίας με την ΠΝΟ και ότι θα επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης, ώστε «να αποκατασταθεί η εργασιακή ειρήνη και η εύρυθμη λειτουργία του κλάδου».

Πάντως, η ΠΝΟ φαίνεται πως ακούει «βερεσέ» τις όποιες δεσμεύσεις, αφού, στην τελευταία ανακοίνωσή της ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι διάφορες κατά καιρούς δεσμευτικές διαβεβαιώσεις εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργού και των ακτοπλοϊκών εταιρειών, για εξόφληση των οφειλών και μάλιστα σε τακτικές ημερομηνίες, έχουν αποδεχθεί κενές περιεχομένου, δημιουργώντας μια κατάσταση η οποία έχει εξαντλήσει κάθε όριο και κάθε ανθρώπινη αντοχή, οδηγώντας τους ναυτικούς σε οικονομική εξαθλίωση».

Παρά το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση έχει αυξηθεί λόγω της θερινής περιόδου και οι εταιρίες ήδη σημειώνουν περισσότερα κέρδη, η διοίκηση του ΣΕΕΝ κάλεσε τον Υπουργό να παρέμβει προς τις τράπεζες προκειμένου αυτές να δώσουν ρευστότητα στον κλάδο για να καλυφθούν τουλάχιστον οι μισθοί των ναυτικών, καθώς οι εταιρίες καυσίμων ζητούν πλέον την άμεση εξόφλησή τους κατά την παράδοση ειδάλλως δεν χορηγούν καύσιμα. Παρόλα αυτά, ανάλογη κίνηση στην οποία είχε στο παρελθόν προχωρήσει ο Υπουργός, είχε σχολιαστεί δυσμενέστατα με το επιχείρημα ότι οι υπουργικές παρεμβάσεις πλήττουν τους κανόνες του υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού.

Στη Βουλή οι οφειλές

Ο ίδιος ο Υπουργός πάντως, απαντώντας την Παρασκευή από βήματος Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΕΕ, Σπύρου Χαλβατζή, ανέφερε ότι η συνάντησή του με εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών εταιριών στοχεύει στην άσκηση πίεσης προς αυτές ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της νομιμότητας, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι «αν χρειαστεί θα πάρουμε πιο δραστικά μέτρα». Σε μομφή που τού απευθύνθηκε ότι το Υπουργείο «δεν κάνει τίποτα», ο Υπουργός επεσήμανε στη δευτερολογία του ότι το Υπουργείο ασκεί κάθε δυνατή πίεση, υπερβαίνοντας κάποιες φορές τα όρια των αρμοδιοτήτων του και τους νομοθετικούς περιορισμούς, ώστε να επιλύσει τα προβλήματα της ναυτιλίας και του ναυτικού.

«Σιωπή» από ΠΝΟ

Και ενώ η Ομοσπονδία έχει προαναγγείλει εδώ και μία εβδομάδα κινητοποίηση για σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, δεν υπάρχει -τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που συντάσσεται το παρόν- καμία επίσημη ανακοίνωσή της ή σχολιασμός ούτε για την πραγματοποίηση ή μη της κινητοποίησης αυτής αλλά ούτε και για το αποτέλεσμα της συνάντησης Υπουργού και ακτοπλόων και οι απλήρωτοι ναυτικοί βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για την καταβολή των δεδουλευμένων από τους εργοδότες τους, περιμένοντας νεότερα και από τη δράση του συνδικαλιστικού τους οργάνου.