Οι ρυθμίσεις και οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τον τουρισμό

Τουρισμός μεγάλου βεληνεκούς

Κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται η ψήφιση του

Τη στιγμή που το βλέμμα της νησιωτικής Ελλάδας είναι στραμμένο στον τουρισμό, καθώς ευελπιστεί σε μία οικονομική ανάσα εν μέσω κρίσης, αλλά και οι ελπίδες του υπουργείου Οικονομικών για την εισροή τουριστικών εσόδων, την ίδια ώρα κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό.

Η υπουργός τουρισμό κ. Όλγα Κεφαλογιάννη εκμεταλλευόμενη τις χαλαρές αντιστάσεις εξ αιτίας της θερινής ραστώνης, κατέθεσε προς ψήφιση το νομοσχέδιο: «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Τουρισμού και άλλες διατάξεις».

Στα άρθρα του νομοσχεδίου γίνεται σαφής η νέα τουριστική πολιτική που στοχεύει στην ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων, ανοίγοντας το δρόμο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού.

Στόχος του υπουργείου, όπως το ίδιο το αναφέρει, είναι «το πέρασμα από έναν τουρισμό χαμηλής απόδοσης σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο που θα απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις, που δεν αρκείται στο καθιερωμένο πρότυπο "ήλιος- θάλασσα"».

Αυτό αυτομάτως αποκλείει από τουριστική αγορά τα μέσης και χαμηλής δυναμικής εισοδήματα, ενώ έχει ήδη προετοιμαστεί το έδαφος, με την αλλαγή των όρων δόμησης, για τη δημιουργία ων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία επισημοποιεί το παρόν νομοσχέδιο και τα οποία θα περιλαμβάνουν από τουριστικές κατοικίες, μέχρι κέντρα spa και καταδύσεων, εκτεινόμενα σε χιλιάδες τετραγωνικά και απευθυνόμενα αποκλειστικά σε πολύ υψηλά βαλάντια, που όμως θα πληρώνουν για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών εντός των εγκαταστάσεων και όχι στην τοπική αγορά.

Το νέο τουριστικό τοπίο

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν τόσο στους μεγάλους επενδυτές το χώρου και τις υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες 4 και 5 αστέρων, περιορίζοντας την δυναμική των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Προς εξυπηρέτηση αυτών των νέων τουριστικών προτύπων, στα οποία προσβλέπει το υπουργείο Τουρισμού, παραχωρούνται για επιχειρηματική εκμετάλλευση, λιμάνια, μαρίνες, αιγιαλός, περιοχές Natura, ιαματικές πηγές, νησιωτικά αεροδρόμια, ακόμα και ιστορικοί και πολιτιστικοί χώροι.

Ειδικότερα αποσαφηνίζεται το καθεστώς για τη δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), οι οποίες θα λειτουργούν σε ιδιόκτητες κατά 85% ιδιόκτητες εκτάσεις, άνω των 800 στρεμμάτων, με σαφή καθορισμό των όρων δόμησης των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας τους, αναλόγως των ειδικών υποδομών που θα διαθέτουν.

Το νομοσχέδιο ορίζει ως οργανωμένο υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων, την η περιοχή που αναπτύσσεται βάσει ενιαίου σχεδιασμού, προκειμένου να λειτουργήσει κατά κύρια χρήση ως οργανωμένος χώρος ανάπτυξης δραστηριοτήτων τουρισμού-αναψυχής και άλλων συνοδευτικών του τουρισμού δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά στις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, υπάρχει τροποποίηση του άρθρου 29, στο οποίο συμπληρώνεται ότι δίνεται η δυνατότητα χρήσης καζίνο και κατοικίας και σύστασης οριζόντιων διηρημένων ιδιοκτησιών επί των τουριστικών εγκαταστάσεων υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με το νέο τουριστικό προϊόν, τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (Condo Hotels), τα οποία θα λειτουργούν με μακροχρόνιες εκμισθώσεις 10 ετών και συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες μονάδες 4 και 5 αστέρων, με τη δημιουργία επί των τμημάτων τους ανεξάρτητων κατοικιών.

Παραχωρούνται για τουριστική εκμετάλλευση, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης (μέχρι 99 έτη) τα ακίνητα των ιδρυμάτων που συστήνονται από εκκλησιαστικά ιδρύματα, Ιερές Μονές, Μητροπόλεις και ΟΤΑ.

Αλλαγές και εκμεταλλεύσεις

Πέραν των νέων δεδομένων που εισάγει το νομοσχέδιο, επιφέρει και αλλαγές σε υπάρχουσες δομές, όπως οι εν λειτουργία τουριστικοί λιμένες, με απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και χωροθέτησης τους, ενώ τροποποιείται και το άρθρο 31 του Ν. 2160/1993 σχετικά με τη δημιουργία μαρίνων.

Επίσης επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων, εντός της ζώνης των τουριστικών λιμένων, τις Κυριακές και τις αργίες προς τουριστική εξυπηρέτηση.

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας νέων, που θα είναι ξενοδοχειακά καταλύματα εντός σχεδίων πόλεων και οικισμών και θα εξυπηρετούν ως χώροι διαμονής όσων φέρουν ειδική κάρτα Διεθνών Ομοσπονδιών Νέων και Διεθνών Ενώσεων Νέων.

Ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση του αλιευτικού τουρισμού, όπως και των ιαματικών φυσικών πόρων, καθώς περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ειδικές ρυθμίσεις για την πιστοποίηση των εργαστηρίων ελέγχου και οικονομικής εκμετάλλευσης τους, προς διευκόλυνση της αξιοποίησης του ιαματικού τουρισμού.

Απλούστευση διαδικασιών

Προκειμένου να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, απλουστεύονται οι επενδυτικές διαδικασίες και παράλληλα αναλαμβάνει επιπλέον αρμοδιότητες το υπουργείο Τουρισμού, στο οποίο μεταφέρεται από τον ΕΟΤ, η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, με μόνο αρμόδιο πλέον τον υπουργό Τουρισμού.

Στο πλαίσιο της απλοποίησης των διαδικασιών περιλαμβάνεται και η ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών εκ μέρους των επενδυτών, ενώ δημιουργείται και Διεύθυνση Τουριστικής Εκπαίδευσης και Παρατηρητήριο Τουρισμού.

Τέλος σχετικά με την τουριστική εκπαίδευση, οι σχολές του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), αντί του ΕΟΤ θα υπάγονται εφεξής στο υπουργείο Τουρισμού.