Τέλος στην προνομιακή δωρεάν ακτοπλοϊκή μετακίνηση των πολιτικών εκπροσώπων

Και οι πολιτικοί με εισιτήριο

Τέρμα θέτει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, στα οφέλη που απολάμβαναν πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αφορούσαν στις εκπτωτικές ή δωρεάν ακτοπλοϊκές τους μετακινήσεις, καθώς πλέον καταργεί το καθεστώς αυτό.

 

Με απόφαση του υπουρ- γού Ναυτιλίας, κ. Μιλ- τιάδη Βαρβιτσιώτη, αλλάζουν τα δεδομένα που ίσχυαν επί χρόνια, σχετικά με την άνευ κόστους μεταφορά των πολιτικών προσώπων, ακόμα και όσων έχουν πάψει να είναι εν ενεργεία, αλλά και συνδικαλιστών.

Με την νέα υπουργική απόφαση «εξορθολογίζεται το καθεστώς εκπτώσεων σε ναύλους που ίσχυε μέχρι σή- μερα. Το καθεστώς αφορούσε κατηγορίες προσώπων και οχημάτων που τη δικαιούνταν, επί του εκάστοτε ισχύοντος ναύλου και κατά τη διακίνη- σή τους με όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία».

Παράλληλα η ίδια απόφαση γνωστοποιεί τις εκπτώσεις, των οποίων πλέον ωφελού- μενοι θα είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες κατηγορί- ες πολιτών, αφήνοντας εκτός ρύθμισης τους κατοίκους των

μικρών νησιών, για τους οποί- ους ίσχυε ειδικό καθεστώς.

Τα προνόμια που καταργούνται

Ουδείς εκ των εκπροσώπων του λαού, από όποιο πόστο και αν κατείχε, κατέβαλε ουδέποτε

εισιτήριο για την ακτοπλοϊκή του μετακίνηση, παρ’ ότι οι μηνι- αίες απολαβές του ήταν κατά πολύ ανώτερες του μηνιαίου εισοδήματος του κάθε μέσου επιβάτη.

Σε μία προσπάθεια άρσης αυτής της άδικης αλλά και κραυγαλέας ανισότητας, που

προκαλούσε το κοινό αίσθη- μα, ο υπουργός Ναυτιλίας, με απόφαση του, περιορίζει τους δικαιούχους εκπτώσεων στους ναύλους, ακυρώνοντας στην πράξη το ευνοϊκό καθεστώς υπέρ των πολιτικών και στρα- τιωτικών προσώπων.

Παύουν πλέον να μετακινού-

νται δωρεάν βουλευτές, τέως βουλευτές, μητροπολίτες, αρχη- γοί όλων των σωμάτων στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, οι πρόεδροι και γενικοί γραμμα- τείς ναυτεργατικών ενώσεων, πρώην νομάρχες και έπαρχοι νησιωτικών περιοχών, νομαρ- χιακοί και επαρχιακοί σύμβου-

λοι, γενικοί γραμματείς, γενικοί διευθυντές και σύμβουλοι πε- ριφερειών.

Όσον αφορά στα οχήματα, κα- ταργείται η δωρεάν μετακίνηση των οχημάτων των εν ενεργεία, αλλά και των τέως βουλευτών νησιωτικών περιοχών, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Οι δικαιούχοι των εκπτώσεων

Οι κατηγορίες πολιτών που πλέον θα χαίρουν εκπτώσεων επί των ακτοπλοϊκών ναύλων, «αξιολογήθηκαν και θεσπίστηκαν με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια των δικαι- ούχων», όπως το ίδιο το υπουργείο ναυτιλίας επισημαίνει.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση δωρεάν μετακίνηση θα δικαιούνται οι άποροι (με πιστο- ποιητικό της οικείας υπηρεσίας, νομαρχίας, δελτίου ταυτότητας και υπηρεσιακού σημειώ- ματος της Λιμενικής Αρχής κατά περίπτωση) και μέχρι 10 άτομα ανώτατο όριο ανά πλοίο και για κάθε γραμμή αλλά και τα παιδιά ηλικίας μέχρι 5 ετών.

Έκπτωση κατά 50% επί της τιμής του ναύλου θα δικαιούνται οι ανάπηροι πολέμου, τα θύματα πολέμου και οι βοηθοί ή συνοδοί, όπως και τα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, οι συνοδοί τους και εφόσον ο μεταφορέας απαιτήσει συ- νοδεία για το άτομο με μειωμένη κινητικότητα, τότε ο συνοδός μεταφέρεται δωρεάν.

Την ίδια έκπτωση 50% δικαιούνται οι πολύ-

τεκνοι και από 1η Σεπτεμβρίου έως 30 Ιουνίου του επόμενου έτους οι φοιτητές-σπουδαστές ΑΕΙ - ΤΕΙ και οι σπουδαστές όλων των ΑΕΝ – ΚΕΣΕΝ, με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότη- τας ή δελτίο σπουδαστικής ιδιότητας. Δωρεάν μετακίνησης θα δικαιούνται (για υπηρεσιακούς λόγους), το εν ενεργεία ένστολο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, οι δόκιμοι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και λιμενοφύλακες, όταν μετακι- νούνται ομαδικά και μέχρι 50 άτομα ανά πλοίο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας με την επίδειξη της υπηρεσιακής ταυτότητας.

Όσον αφορά στα οχήματα, δωρεάν θα μετακι- νούνται όσα ανήκουν στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο Λιμενικό Σώμα και με 50% έκπτωση τα αναπηρικά που συνοδεύονται από τον δικαι- ούχο και φέρουν ειδικές πινακίδες αναπήρων πολέμου ή δελτίο στάθμευσης οχημάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Στην υπουργική απόφαση διευκρινίζεται πως οι εκπτώσεις δεν ισχύουν για μετακινήσεις με ταχύπλοα «κατά τις ημέρες Παρασκευή,

Σάββατο και Κυριακή υπό τον όρο ότι οι συ- γκοινωνιακές ανάγκες εντός της ίδιας ημέρας καλύπτονται και από συμβατικό πλοίο», ενώ «ο επιβάτης ο οποίος δικαιούται καταβολής μειωμένου ναύλου με περισσότερες από μια ιδιότητες, δικαιούται κατ ́ επιλογή του την πα- ροχή μόνο μιας έκπτωσης». Ειδική αναφορά

γίνεται «στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (αξιωματικοί, υπαξ/κοί, οπλίτες) που, επίσης, δεν εντάσσονται στη νέα απόφαση ο κ. Βαρ- βιτσιώτης έχει περιέλθει σε συμφωνία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για τη διατήρηση της εμπορικής έκπτωσης, με επιβάρυνση των ακτοπλοϊκών εταιρειών».