Πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη δανείων και κατασχέσεις μικροκαταθέσεων

Σε κίνδυνο η πρώτη κατοικία

Πραγματικότητα γίνονται πλέον οι προαναγγελθείσες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και ακίνητης περιουσίας, ακόμα και για μικρά χρέη των 10 χιλ. ευρώ.

Κατασχέσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, καθώς, από τον Γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, ζητήθηκε ήδη από τις εφορίες και εντός 14 ημερών, η διασταύρωση των πρώτων στοιχείων ώστε να βεβαιωθούν οι οφειλές και η κατάρτιση λίστας οφειλετών προς τους οποίους θα ξεκινήσουν άμεσα οι αποστολές ατομικών ειδοποιήσεων.

Η προθεσμία που δίνεται ώστε να μην προχωρήσει η κατάσχεση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων είναι 30 ημέρες από τη βεβαίωση της οφειλής και 20 ημέρες από την αποστολή της ειδοποίησης.

Στις Δ.Ο.Υ. ήδη από τον προηγούμενο μήνα έχει αποσταλεί έγγραφο, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναφέρει «σας αποστέλλουμε ηλεκτρονικά πίνακα φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμη βασική οφειλή τουλάχιστον 10.000 ευρώ, με στοιχεία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, στοιχεία δικαστικού (λήψη αναγκαστικών μέτρων), συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτικών κλπ, προκειμένου για τις άνω οφειλές, και εφόσον συντρέχει περίπτωση, να προβείτε άμεσα στην κίνηση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των οφειλετών που δεν έχουν τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ή δεν είναι ενήμεροι στις δόσεις ρυθμίσεων».

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι «για τις περιπτώσεις όπου εμφανίζεται σχέση συνυπευθυνότητας, οι αρμόδιες για την είσπραξη ΔΟΥ θα πρέπει να εξετάζουν ενδελεχώς τα στοιχεία του φακέλου, προκειμένου να διαπιστώνεται αν υφίσταται προσωπική και αλληλέγγυα για την πληρωμή της οφειλής ευθύνη», γεγονός που σημαίνει ότι συνυπεύθυνοι χρεών νοούνται σύζυγοι και τέκνα, όταν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί και κοινά περιουσιακά στοιχεία.

Οι αναγκαστικές εκτελέσεις θα εφαρμόζονται όχι μόνο στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και σε ασυνεπείς καταβολές δόσεων, για χρέη τα οποία έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ, κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, οι κατασχέσεις θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ για τις οφειλές προς τον ασφαλιστικό φορέα που διοικεί ανέφερε ότι οι νέες ρυθμίσεις των οφειλών θα αποφέρουν έσοδα 3 δις ευρώ από τα 8 δις ευρώ που οφείλονται.

Η πρώτη κατοικία

Πέραν των χρεών προς το δημόσιο, στο προσκήνιο έρχονται και οι οφειλές προς τις τράπεζες, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, που θα επιφέρει ισχυρό χτύπημα στους οφειλέτες δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, που αδυνατούν λόγω της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης να είναι συνεπείς.

Τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν πολύ καλά ότι από τη μία οι κατασχέσεις των μικρών καταθέσεων και από την άλλη οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, είναι ικανές αιτίες πυροδότησης μιας κοινωνικής έκρηξης, η οποία μπορεί να αποβεί ανεξέλεγκτη, εξαιτίας και της συσσωρεμένης αγανάκτησης από τις συνεχείς περικοπές σε όλα τα επίπεδα.

Με γνώμονα αυτό τον φόβο επιχειρείται να κατευνασθεί με κάθε τρόπο η όποια αντίδραση, και προς αυτό γίνεται συνεχής λόγος για προστασία των αδύναμων οικονομικά ομάδων και εισαγωγή κριτηρίων που θα τις εξαιρούν.

Πολιτικές αντιδράσεις

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Σίμος Κεδίκογλου, μίλησε για προστασία των ανέργων και των πολύτεκνων, όμως συμπλήρωσε ότι εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει.

Όπως διευκρίνισε, το υπουργείο Ανάπτυξης, συνεργαζόμενο με το υπουργείο Οικονομικών, αναλαμβάνει την ευθύνη καθορισμού κριτηρίων, προκειμένου να προστατευθούν οι ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες αλλά και να διασφαλιστεί η μη κατάρρευση της τραπεζικής αγοράς σχετικά με τα δάνεια αγοράς ακινήτων.

Και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, στράφηκε κατά των κακοπληρωτών, λέγοντας «κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ να τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο».

Για προστασία των αδύναμων μίλησε και ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος όμως συμπλήρωσε ότι «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε προστασία στις βίλες, σε ανθρώπους που έχουν χρήματα».

Ο συγκυβερνών πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, εμφανίστηκε ως προστάτης των αδυνάτων κοινωνικών ομάδων, λέγοντας ότι «η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Αυτό δεν θα βοηθούσε κανέναν, ούτε τις τράπεζες που θέλουν να ρυθμίζονται και να εξυπηρετούνται τα δάνεια και όχι να "σκοτώνονται" τα σπίτια των οφειλετών αυτού του επιπέδου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στις κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς προσωπικά, είναι αποφασισμένοι να κατασχέσουν πρώτες κατοικίες» και προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί να στείλει χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο, εξαθλιώνοντας ακόμα περισσότερο μια κοινωνία, η οποία ήδη βιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τα καταστροφικά αποτελέσματα της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής».

Ο Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του δήλωσε ότι «Είναι απαράδεκτο, σε αυτές τις συνθήκες, να απειλείται και να βάλλεται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του. Το κράτος οφείλει να παρατείνει την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τουλάχιστον έως το 2015. και να προωθήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις των ‘κόκκινων δανείων’ ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησής τους».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωση αναφέρει ότι «Πρέπει να σημάνει για το λαό συναγερμός! Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση και φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μείνουν στο δρόμο. Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι θα «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία αλλά θα προστατευτούν δήθεν οι φτωχοί και αδύναμοι αποτελεί κοροϊδία και παγίδα προκειμένου να μην εκφραστεί μαζική λαϊκή αντίδραση».