Πιέζει το ΤΑΙΠΕΔ η τρόικα για τις αποκρατικοποιήσεις

Πωλήσεις ολοταχώς

Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ζήτησε από το «ακέφαλο» ΤΑΙΠΕΔ η τρόικα, προκειμένου να καλυφθεί το οικονομικό κενό, όπως έχει προϋπολογισθεί, από την πώληση δημόσιας περιουσίας.

Το μεγάλο πρόβλημα που προβάλει η κυβερνητική πλευρά για να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις, είναι ότι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων παραμένει χωρίς πρόεδρο, μετά την αποχώρηση, προ 40 ημερών, του Στ. Σταυρίδη, γεγονός που εμποδίζει τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου προς λήψη των τελικών αποφάσεων.

Κωλυσιεργεί η κυβέρνηση σχετικά με την επιλογή προσώπου που θα αναλάβει την προεδρεία του ΤΑΙΠΔ, πάντως, στην παρούσα φάση, δεν συζητείται η τοποθέτηση στη θέση του προέδρου, ξένου εμπειρογνώμονα, με τον εν ενεργεία πρόεδρο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), Κώστα Μανιτόπουλο, να θεωρείται αυτός που θα καταλάβει τη χηρεύουσα θέση του Ταμείου.

Η ακυβερνησία του ΤΑΙΠΕΔ φάνηκε να ενοχλεί και τους ελεγκτές, οι οποίοι ζήτησαν να κλείσει το θέμα των διοικητικών αλλαγών ώστε να «τρέξει» το πρόγραμμα των διαγωνισμών.

.

Αμείλικτοι οι αριθμοί

Η υστέρηση των κρατικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, αφήνει ένα οικονομικό κενό ύψους 500 εκ ευρώ, από το 1,5 δις ευρώ που έχει τεθεί, ως ρήτρα στο μνημόνιο, ως εισπρακτικός στόχος έως το τέλος του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι εάν ο στόχος δεν επιτευχθεί αυτομάτως ενεργοποιούνται μέτρα νέων περικοπών των εισοδημάτων των πολιτών, τα οποία αποφασίζονται απευθείας από την τρόικα.

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει αιτηθεί προς τους δανειστές τη μεταφορά για το 2014, τμήματος των προβλεπόμενων φετινών εσόδων, καθώς όμως δεν υπάρχει ακόμη σχετική απάντηση, η εφαρμογή της ρήτρας είναι προ των πυλών.

Τους ελεγκτές της τρόικας ενημέρωσε για την εξέλιξη των διαδικασιών πώλησης του κρατικού πλούτου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, με το 1 δις ευρώ να θεωρείται εξασφαλισμένο λογιστικά και από την ολοκλήρωση των διαγωνισμών αναμένεται η είσπραξη 652 εκ. ευρώ από την πώληση του ΟΠΑΠ, 187 εκ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ, και 150 εκ. ευρώ από την πώληση ακινήτων, ενώ από τους εν ξελίξει διαγωνισμούς αναμένονται επιπλέον έσοδα 300 εκ. ευρώ.

Ακόμα υψηλότερος είναι ο οικονομικός στόχος για το 2014, με τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων να αναμένεται να φτάσουν στα 2,5 δις ευρώ, με τη ΔΕΠΑ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, αλλά και τα λιμάνια να παίρνουν σειρά προτεραιότητας.

Εστιασμένο ενδιαφέρον

Στασιμότητα, που ενόχλησε τους ελεγκτές, παρατηρείται στους διαγωνισμούς που προχώρησαν από την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος και αφορούν σε ξενοδοχειακές μονάδες Ξενία σε επτά περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Άνδρος.

Οι διαδικασίες που άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσουν, κατόπιν και της δυσανασχέτησης της τρόικας για την καθυστέρηση τους, αφορούν στην πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου, που σχετίζονται με τη στέγαση υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών.

Όπως η προκήρυξη αναφέρει τα 28 αυτά κτίρια θα πωληθούν ανά πακέτα των δεκατεσσάρων, με το Ελληνικό Δημόσιο να δεσμεύεται για καταβολή ενοικίου προς τους επενδυτές ύψους 30 εκ. ευρώ.

Οι σχετικές προσφορές θα κατατεθούν έως τα μέσα Οκτωβρίου, με ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από τις εταιρείες επενδύσεων Πανγαία, που είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank Properties, τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς και αμερικανικοί όμιλοι.

Έντονο και το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από επενδυτές της Δυτικής Ευρώπης, για τα περιφερειακά αεροδρόμια, με επτά από αυτούς να προκρίνονται στη δεύτερη φάση, θεωρώντας τις επενδυτικές αυτές περιπτώσεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, κυρίως λόγω της μεγάλης κίνησης τουριστών επισκεπτών από το εξωτερικό.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων ομίλων διαχείρισης είναι η γαλλική «Vinci» συνεργαζόμενη με την «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», η γερμανική «Fraport» με τον όμιλο Κοπελούζου, η εξ Αργεντινής «Corporation America» συνεργαζόμενη με τη «ΜΕΤΚΑ» του ομίλου Μυτιληναίου, η ελβετική «Zurich Airport» με τον όμιλο «J&P ΑΒΑΞ», η αμερικανική «Advent» και η υπό Καναδικό έλεγχο εταιρεία «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών» που έχει αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρόμιου «Ελ. Βενιζέλος».

Το κλίμα πάντως των επενδύσεων δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, καθώς ναι μεν το Δυτικό ενδιαφέρον είναι θετικό, γεγονός που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και η κυβέρνηση, όμως σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως στον πρώτο διαγωνισμό για της ΔΕΠΑ, αλλά και στην περίπτωση του δικτύου φυσικού αερίου, οι Ανατολικοί ήταν αυτοί που κυριάρχησαν.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό με την ψύχραιμη παρακολούθηση των κινήσεων των επενδυτών είναι ότι δεν φαίνεται η υπάρχουσα κατάσταση της χώρας να αφορά στρατηγικούς επενδυτές που θα προσανατολιστούν στην αξιοποίηση των επενδύσεων τους, αλλά σε επιθετικούς ή υψηλού ρίσκου επενδυτές.