Ξεκίνησαν οι καταθέσεις αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης

Άνοιξε η ηλεκτρονική διαδικασία των επιδομάτων

  • Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, 2013 - 06:10

Έτοιμο το TΑXISnet να υποδεχτεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2013-2014, με τους ενδιαφερόμενους να συμπληρώνουν την φόρμα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Κατά τη διαδικασία της εφαρμογής κατάθεσης των αιτήσεων, ενημερώνονται οι δικαιούχοι πως εάν δεν διαθέτουν κωδικούς για το TΑXISnet, τότε θα δηλώσουν τον ΑΦΜ και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.

Κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, θα πρέπει να συμπληρωθεί από τον δικαιούχο δήλωση ότι τα στοιχεία που δηλώνει είναι αληθή, ενώ σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία

Στις περιπτώσεις μη νόμιμης είσπραξης επιδόματος θέρμανσης ή είσπραξης ποσού επιδόματος μεγαλύτερου του δικαιούμενου, ή είσπραξης προκαταβολής χωρίς να προκύπτει από την προβλεπόμενη διασταύρωση των στοιχείων η αγορά πετρελαίου θέρμανσης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό καταλογίζεται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου απ΄ αυτόν οργάνου και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Το επίδομα θέρμανσης

Από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου άρχισε η λειτουργία του συστήματος Taxisnet, το οποίο θα υποδέχεται τις αιτήσεις του επιδόματος αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, με την καταβολή του επιδόματος, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, να γίνεται εντός το πολύ 20 ήμερων, από την υποβολή της αίτησης.

Σε όσους υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις θα τους καταβληθεί η προκαταβολή του 25% του επιδόματος, με εξόφληση στη συνέχεια του συνολικού ποσού, αναλόγως των αποδείξεων αγοράς πετρελαίου.

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, στην οποία γίνεται λεπτομερής περιγραφή των διαδικασιών και των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος, αποφασίστηκε για φέτος αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 35 λεπτά το λίτρο, από 28 λεπτά πέρυσι.

Το συνολικά διατιθέμενο ποσό για φέτος, από το υπουργείο Οικονομικών, για το επίδομα θέρμανσης, θα ανέλθει στα 170 εκατ. ευρώ, για το 2014 σε 190 εκατ. ευρώ και για το 2015 και στο εξής σε 210 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει των νέων κριτηρίων, το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν περίπου 580.000 νοικοκυριά.

Τα κριτήρια χορήγησης του, όπως ορίζονται από το υπουργείο, είναι:

Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά να ανέρχεται έως 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο (από 25.000 ευρώ), 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα (από 35.000 ευρώ), το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 43.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων, να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ (από 150.000 ευρώ) για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ (από 200.000 ευρώ) για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Γεωγραφικά:

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ-ΝΟΜΟΙ

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:

ΖΩΝΗ Α Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.

Στην Α΄ Κλιματική Ζώνη, η ανώτατη κατανάλωση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 3.000 λίτρα, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 1.050 ευρώ για 120 τμ και άνω (25 λίτρα x 0,35 ευρώ x 120=1.050 ευρώ)

ΖΩΝΗ Β Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.

Στη Β΄ Ζώνη, η ανώτατη κατανάλωση είναι 15 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 1.800 λίτρα, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 630 ευρώ για 120 τμ και άνω (15 λίτρα x 0,35 ευρώ x 120=630 ευρώ)

ΖΩΝΗ Γ Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, 'Αρτας.

Στη Γ΄ Ζώνη η ανώτατη κατανάλωση είναι 8 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 960 λίτρα, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 336 ευρώ για 120 τμ και άνω (8 λίτρα x 0,35 ευρώ x 120=336 ευρώ)

ΖΩΝΗ Δ Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.

Στη Δ΄ Ζώνη, η ανώτατη κατανάλωση είναι 5 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 600 λίτρα, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 210 ευρώ για 120 τμ και άνω (5 λίτρα x 0,35 ευρώ x 120=210 ευρώ)

Ετικέτες: