Δικαιούχοι του εφάπαξ επιδόματος

Κοινωνικό μέρισμα

Οδηγίες για την συμπλήρωση των αιτήσεων

Από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων ανακοινώθηκε η διαδικασία που αφορά στην ηλεκτρονική συμπλήρωση της φόρμας για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Με απλές και σαφείς οδηγίες, ο κάθε δικαιούχος μπορεί μέσω διαδικτύου να καταθέσει ηλεκτρονικά την αίτηση του και αυτομάτως, με τις διασταυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών θα του δοθεί η απάντηση εάν η αίτηση του γίνεται αποδεκτή ή όχι.

Η ακολουθούμενη διαδικασία

Η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση Κοινωνικού Μερίσματος (ν.4254/2014) απευθύνεται στα φυσικά πρόσωπα όπου με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν στην κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

(αρ. πρωτ. 1063601 ΕΞ 2014), είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

Μέσω της εφαρμογής αυτής, κάθε φυσικό πρόσωπο που είναι δυνάμει δικαιούχος, υποβάλλει το μηχανογραφημένο έντυπο «Αίτηση–Υπεύθυνη Δήλωση για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος» μέσω του περιβάλλοντος TAXISnet.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 30.6.2014 και η καταβολή στους δικαιούχους πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από τον μήνα υποβολής της αίτησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του αιτούντος (ή της αιτούσας) για το οικονομικό έτος 2013.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από την επιλογή της Υπηρεσίας «Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Κοινωνικού Μερίσματος» και ο αιτών ή η αιτούσα με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet πραγματοποιεί είσοδο στην εφαρμογή και στην οποία πρέπει να εισάγει: Α. τα προσωπικά του στοιχεία, την οικογενειακή του κατάσταση (Άγαμος ή έγγαμος), τον Α.Μ.Κ.Α., το έτος γέννησης του, τον αριθμό παροχής της οικίας του και σε περίπτωση μη ύπαρξης τη διεύθυνση του, την ένδειξη εάν ο ίδιος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, στοιχεία επικοινωνίας (όπως τηλέφωνο & e-mail), τον αριθμό λογαριασμού ΙΒΑΝ για την πίστωση του μερίσματος, σε περίπτωση που καταστεί δικαιούχος, καθώς και υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων της αίτησης. Β. τα στοιχεία του/της συζύγου, των προστατευόμενων τέκνων ή των προσώπων που φιλοξενεί. Για κάθε ένα από αυτά τα μέλη, πρέπει να συμπληρώσει: τη σχέση του αιτούντα με το μέλος, σύζυγος, προστατευόμενο τέκνο, ανήλικος φιλοξενούμενος, ενήλικας φιλοξενούμενος, υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. για τους άνω των 18 και για όσους ανήλικους διαθέτουν Α.Φ.Μ., υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο σε περίπτωση που δεν διαθέτει Α.Φ.Μ., υποχρεωτικά τον Α.Μ.Κ.Α., το έτος γέννησης του, την ένδειξη εάν έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Ο αιτών αφού συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία στην αρχική οθόνη, συνεχίζει με την καταχώρηση των υπολοίπων μελών, πατώντας το «Εισαγωγή μέλους» και στη συνέχεια καταχωρεί τα στοιχεία κάθε μέλους, ολοκληρώνοντας την καταχώρηση πατώντας το «Καταχώρηση μέλους». Σε περίπτωση ύπαρξης λαθών ή παραλείψεων στα ζητούμενα στοιχεία, εμφανίζονται κατάλληλα διαγνωστικά μηνύματα όπως: δεν είναι ορθός ο Α.Μ.Κ.Α., δεν έχει συμπληρωθεί ο Α.Φ.Μ., ενώ πρόκειτια για ενήλικα, δεν έχει συμπληρωθεί το ονοματεπώνυμο σε μέλος που δεν έχει Α.Φ.Μ., δεν έχει συμπληρωθεί ο ΙΒΑΝ, κ.α.

Σε περίπτωση λανθασμένης εισαγωγής στοιχείων σε μέλος, αυτό μπορεί να διορθωθεί ή να διαγραφεί και να καταχωρηθεί εκ νέου. Η αίτηση μπορεί να αποθηκευτεί προσωρινά πατώντας «Προσωρινή αποθήκευση» και όταν συμπληρωθούν και ελεγχθούν όλα τα στοιχεία, ο αιτών την οριστικοποιεί πατώντας «Οριστικοποίηση αίτησης».

Μετά την οριστικοποίηση ο αιτών μπορεί να εκτυπώσει την αίτηση του-υπεύθυνη δήλωση.

Εξαιρούνται από τη δυνατότητα αίτησης χορήγησης κοινωνικού μερίσματος, τα προστατευόμενα μέλη που δηλώνονται στη διλωση Φ.Ε.καθώς και τα πρόσωπα που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται στη δήλωση Φ.Ε.

Επιπλέον, αιτήσεις με πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ή διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3000 κυβικών, ή σκάφη άνω των 8 μέτρων, ή αεροσκάφη, ή δεξαμενές κολύμβησης, απορρίπτονται.

Διευκρινήσεις του Γ.Γ. Εσόδων

Ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μέσω της προσωπικής του σελίδας στο διαδίκτυο έδωσε οδηγίες για την ορθότερη συμπλήρωση των αιτήσεων για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να ρωτούν οι δικαιούχοι αν μπορούν να το πάρουν ή όχι, καθώς με την συμπλήρωση της αίτησης θα απαντήσει το σύστημα. Τρία βασικά είναι τα ζητούμενα της αίτησης: ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ ώστε να δηλώνεται το σπίτι διαμονής, ασχέτως ποιανού είναι, όλοι όσοι μένουν τώρα στο σπίτι και τον λογαριασμό τραπέζης, ώστε να κατατεθούν τα χρήματα σε όσους δικαιούνται το επίδομα.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά «Με αυτά τα 3 πραγματάκια το σύστημα εξετάζει τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και τεκμηρίων και σας λέει αν το δικαιούστε».

Αυτή η απάντηση είναι ενδεικτική και όχι οριστική, καθώς θα ακολουθήσουν κάποιοι έλεγχοι, ώστε να σιγουρευτούν οι απαντήσεις.

Οι μακροχρόνια άνεργοι που απορρίφθηκαν θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία με τα περσινά εισοδήματα (όχι του 2012, αλλά του 2013), όμως θα περιμένουν μέχρι 30/6 με το πέρας υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Κάποιοι θα παραπεμφθούν για έλεγχο. Αν πρόκειται για άτομα που έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται και τώρα δηλώσουν πως δεν ισχύει πια, θα ελεγχθούν οι δηλώσεις του 2014 για το αν θα δηλωθεί το ίδιο. Πιθανότητα ελέγχου υπάρχει και για όσους δηλώνουν πολλούς φιλοξενούμενους και τώρα δεν τους δηλώνει. Αν αλλάξει η φιλοξενία σε δωρεάν παραχώρηση στην αίτηση θα ελεγχθεί με την δήλωση του 2014.

Ετικέτες: