Μέτρα, μειώσεις, φόροι, συρρικνώσεις, απολύσεις, συγχωνεύσεις έρχονται μέσα στο 2014

Σαρωτικές οριζόντιες παρεμβάσεις

Νέους φόρους, μείωση των δημοσίων δαπανών και νέα συρρίκνωση των ασφαλιστικών παροχών, αλλά και «ελευθέρας» στις ομαδικές απολύσεις, περιλαμβάνει το πλάνο της κυβέρνησης, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί εντός του 2014, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, το οποίο από τους τεχνοκράτες της τρόικας υπολογίζεται κατά πολύ ανώτερο από τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου.

Το στίγμα το έδωσε κατά την τελευταία επίσκεψη της στην Αθήνα η τρόικα, που μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε έκανε λόγο για νέα μέτρα ύψους 2 δις ευρώ, ενώ εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται μόλις στα 500 με 600 εκ. ευρώ, γεγονός που δικαιολογεί τις εξαγγελίες περί μη λήψης νέων μέτρων, ενώ το πολυδιαφημιζόμενο σενάριο περί πρωτογενούς πλεονάσματος φαίνεται να πέφτει στο κενό.

Μάλλον η πλευρά της τρόικας θα πρέπει να γίνει πιστευτή, όπως η ιστορία έχει αποδείξει, με τις εξελίξεις να τείνουν προς την κατεύθυνση που αυτή δίνει, δηλαδή λήψης νέων οριζόντιων μέτρων μέσα στην επόμενη χρονιά.

Αυτός ο σκόπελος που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, αποτελεί και τον μεγάλο της πονοκέφαλο, καθώς θα πρέπει να επωμισθεί το πολιτικό κόστος της επιβολής νέων μέτρων, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των κυβερνητικών στελεχών να το διαψεύδουν, μιλώντας όμως για «στοχευμένες παρεμβάσεις».

Με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα θα εισέλθει η κυβέρνηση σε μία διαπραγματευτική δίνη, σχετικά με τα νέα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν το 2014, τα οποία στοχοποιούν και πάλι την πλειοψηφία των ήδη εξαντλημένων πολιτών, καθώς πρόκειται για επιβολή αυξήσεων στους φόρους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του, πρόσφατα ανακοινωθέντος, Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που θα περιλαμβάνει τόσο τον φόρο ακίνητης περιουσίας, όσο και το χαράτσι, το οποίο αποδεικνύεται ότι δεν ήταν διόλου προσωρινό αλλά πλέον παγιώνεται.

Πέραν αυτού, έχει μετατεθεί για την επόμενη χρονιά η ελάφρυνση του Δημοσίου, με τις χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις υπαλλήλων, παρά τις καθυστερήσεις εφαρμογής του μέτρου από την κυβέρνηση, που προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Οι 32 «επώδυνες» παρεμβάσεις

Σύμφωνα με τις διαρροές του υπουργείου Οικονομικών, η λίστα των 32 νέων παρεμβάσεων, που είδε το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνει:

1. Αυξήσεις των τιμολογίων ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ

2. Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων ΟΣΕ και Προαστιακού

3. Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών

4. Διατήρηση έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για της επόμενη τριετία

5. Παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 έως και τα εισοδήματα του 2016

6. Αύξηση τελών κυκλοφορίας

7. Φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα πάνω από 1929 κ.ε.

8. Κατάργηση φόρων και τελών υπέρ τρίτων

9. Κατάργηση της ισχύουσας κλίμακας στο φόρο εισοδήματος και εφαρμογή νέας κλίμακα από το 2014 με μόνο τρία κλιμάκια για μισθωτούς και συνταξιούχους

10. Κατάργηση αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και αντικατάσταση με έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ σε όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ

11. Κατάργηση φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και των παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων

12. Αλλαγή κλίμακας φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών, με κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ χωρίς πρόβλεψη της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ.

13. Νέος φόρος ακινήτων με ενσωματωμένο το χαράτσι και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

14. Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό

15. Επιπλέον περικοπή φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου

16. Αύξηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στη νησιά

17. Κατάργηση της έκπτωσης από ιατρικές δαπάνες

18. Περικοπές σε επικουρικές συντάξεις

19. Περικοπές στα εφάπαξ

20. Απολύσεις 11.000 δημοσίων υπαλλήλων

21. Διαθεσιμότητα όσων υπαλλήλων δεν εντάχθηκαν στο μέτρο το 2013

22. Περικοπή φαρμακευτικής δαπάνης

23. Περικοπή δαπάνης για ιδιωτικά θεραπευτήρια

24. Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από το 23%

25. Συγχωνεύσεις σχολείων

26. Συγχωνεύσεις εφοριών

27. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων

28. Διεύρυνση ασφαλιστικής βάσης Ταμείων όπως ο ΟΑΕΕ

29. Κλείσιμο ΔΕΚΟ που δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτοτελώς

30. Περαιτέρω περικοπή δημόσιων επενδύσεων, ακόμη και αναδρομικά από το 2013 31. Αύξηση ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα

32. Απελευθέρωση πλειστηριασμών

Αντιπολιτευτική αντίδραση

Για «κοροϊδία» του Ελληνικού λαού από την κυβέρνηση, κάνει λόγο ο τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, αναφέροντας ότι «Όλες αυτές τις μέρες ζούμε έναν πρωτοφανή σε έκταση και πρόκληση εμπαιγμό όλων μας. Η κυβέρνηση δείχνει ότι αιφνιδιάζεται από τις πιέσεις της τρόικας κατά της επιβολής νέων μέτρων. Προσποιείται ότι μάχεται. Ότι είναι μάλιστα αποφασισμένη να το τραβήξει στα άκρα μαζί της. Κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό».

Για ήδη ψήφιση των μέτρων μιλά ο κ. Μητρόπουλος, γνωστοποιώντας ότι «τα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί. Μένει τώρα να τα υλοποιήσουν. Αλλά δεν τολμούν μετά την παταγώδη αποτυχία ολόκληρου του μνημονιακού προγράμματος. Γι' αυτό αναζητούν απεγνωσμένα τρόπο να τα αποφύγουν. Να αποφύγουν μέτρα 5 δις που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει με το Ν. 4046/12 (μνημόνιο Παπαδήμου)».

Όπως αναφέρει, έχουν ψηφιστεί: 1. Μέτρα 2 ¾ του ΑΕΠ «για τολμηρές διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις» (σελ. 698 Ν. 4046), 2. Μέτρα ύψους 1% επί του ΑΕΠ «για επιπρόσθετα μέτρα από κοινωνικές δαπάνες» (σελ. 700 Ν..4046) και 3. Μέτρα ύψους 1% επί του ΑΕΠ έως το 2015 από την «αξιολόγηση» των κοινωνικών δαπανών του κράτους (σελ. 698 του ίδιου νόμου).

Καταλήγει δε λέγοντας πως «Λεηλατούν τον ελληνικό λαό και έχουν το θράσος να τον εμπαίζουν. Έχουν ψηφίσει μέτρα 5 δισ. για την προσεχή διετία και δεν τολμούν να το παραδεχτούν. Ο λαός όμως τους πήρε χαμπάρι. Θα τους σταματήσει σύντομα. Θα τους εμποδίσει στο καταστροφικό τους έργο».

Ετικέτες: