Τη συμφωνία με την τρόικα αναμένουν οι Ευρωπαίοι

Μηνύματα και απώλειες

Απογοητεύουν τα στοιχεία για τα εισοδήματα των Ελλήνων

Στην αναμονή της τελικής συμφωνίας μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, κατόπιν της αξιολόγησης των εκπροσώπων των δανειστών, οι πολιτικές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων που αφορούν στη χώρα μας να έχουν παγώσει, όπως γίνεται αντιληπτό από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Υπό το καθεστώς ανησυχίας που έχει καταβάλλει τα κράτη μέλη της Ένωσης για την έκβαση των ευρωεκλογών, εξαιτίας του ευρωσκεπτικισμού που αυξάνει στις τάξεις των πολιτών των χωρών, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. περιορίζουν τις δηλώσεις τους, ειδικά όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν υποχρεωθεί οι μνημονιακές χώρες.

Αυτό γιατί τα συνεχή επιβαλλόμενα μέτρα και ο αυτονόητος αρνητικός τους αντίκτυπος στους πληθυσμούς, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις ψήφους των πολιτών των χωρών αυτών, που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα για την ευρωβουλή.

Δηλώσεις αναμονής

Σε αυτό το κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Ολλανδού προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι καθοριστικής σημασίας για την όποια πολιτική απόφαση για τη χώρα μας, είναι η αξιολόγηση της τρόικας, στην περίπτωση που αυτή είναι θετική, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου με την ολοκλήρωση του Eυrogroup, «Καμία πολιτική απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί στο Eυrogroup χωρίς την αξιολόγηση της τρόικας», συμπληρώνοντας πως το θέμα της Ελλάδας θα εξεταστεί εκ νέου «Μόνο όταν υπάρξει θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης», αλλά σημείωσε πως «απαιτείται περαιτέρω δουλειά».

Για το θέμα της επίτευξης των τελικών συμφωνιών μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ο Ολλανδός αξιωματούχος μετέθεσε την ευθύνη στην ελληνική πλευρά, καθώς όπως ανέφερε, ενώ είναι λυπηρό που καθυστέρησε η αξιολόγηση, όμως θα πρέπει να υπάρξει το συντομότερο ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αφού πρώτα και όσο το δυνατόν συντομότερα, επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να αποδέχεται ολοένα και περισσότερα μέτρα, με τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα να επανέρχονται, με πρόσχημα την εκταμίευση των δόσεων, ενώ εκ νέου μετατίθεται στις καλένδες το θέμα του ελληνικού χρέους.

Εκ μέρους πάντως της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, συνεχίζει να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των μέτρων που επιζητά η τρόικα και της αισιοδοξίας που θέλει να παρουσιάσει σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο εκτιμά ότι θα πολύ πάνω από τα 830 εκ. ευρώ.

Απογοητευτικά στοιχεία

Στο εσωτερικό της χώρας η οικονομική κατάσταση των πολιτών ολοένα επιδεινώνεται, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που αφορούν στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Η συρρίκνωση των εισοδημάτων που δυσχέρανε ακόμα περισσότερο την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, έφτασε για το 2013 σε απώλεια 2,6 δις ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε μείωση 8% για το τρίτο περσυνό τρίμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, μειώνοντας τα εισοδήματα για το διάστημα αυτό από τα 33 δις ευρώ στα 30,4 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση «οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9,9% και στη μείωση των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά κατά 8,2%».

Αντιστοίχως βέβαια μειώθηκε και η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών κατά 10,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 και κατέβηκε από τα 36,1 δις ευρώ στα 32,4 δις ευρώ.

Όπως είναι αναμενόμενο η μείωση των εισοδημάτων, τόσο από τις περικοπές των αποδοχών όσο και από τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών, έδωσε αρνητικά ποσοστά και σε ότι αφορά στις αποταμιεύσεις των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν ξεχάσει πλέον αυτή την πολυτέλεια, πασχίζοντας απλώς να ανταπεξέλθουν απλά και μόνο στις ανάγκες τις καθημερινότητας.

Έτσι το ποσοστό αποταμιεύσεων ως προς το διαθέσιμο εισόδημα διαμορφώθηκε στο -6,7% στο 3ο τρίμηνο του 2013, έναντι -9,3% στην αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Ετικέτες: