Κατατίθεται το νέο νομοσχέδιο για ασφαλιστικά ταμεία και συντάξεις

Δηλώσεις, εισφορές και στο βάθος κατασχέσεις

Έτοιμο προς κατάθεση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με το οποίο ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, επιχειρεί με την ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών να επιτύχει την εξοικονόμηση των απαραίτητων κονδυλίων, προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο οικονομικό κενό που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παρά του ότι ήταν προγραμματισμένη η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Τρίτη το βράδυ, υπήρξε καθυστέρηση καθώς έπρεπε το Λογιστήριο του Κράτους να καταγράψει με ακρίβεια τα ποσά των πόρων που εξοικονομούνται από τα νέα μέτρα, τα οποία όμως η τρόικα χαρακτηρίζει ως μη επαρκή.

Με τους εισπρακτικούς μηχανισμούς εν πλήρη δράση, το υπουργείο Εργασίας στοχεύει στην είσπραξη, εντός του 2014, 550 εκ. ευρώ, ώστε να μην υπάρξει νέα περικοπή συντάξεων, με την τρόικα από την άλλη να κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό 6 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πέραν των μέτρων που θα οδηγήσουν στην αύξηση εσόδων, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προωθεί την απορρόφηση της επικουρικής σύνταξης από την κύρια και την κατάργηση του εφάπαξ, με στόχο τη δημιουργία μίας δημόσιας σύνταξης, σχεδιασμός που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά.

Καθώς ο υπουργός, Γ. Βρούτσης, δηλώνει επιτακτικά, όλο το τελευταίο διάστημα, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες περικοπές συντάξεων και μεταβολή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η τρόικα θα πρέπει να πειστεί για την αποτελεσματικότητα των τεχνικών που, όπως περιγράφονται στο νέο νομοσχέδιο, θα αποφέρουν τα αναμενόμενα, ώστε το υπουργείο να μη φανεί ανακόλουθο.

Απόλυτη εφαρμογή για να μη θιγούν συντάξεις

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, με τους διοικητικές των Ασφαλιστικών Ταμείων,

Συζητήθηκαν οι μεταβολές που επέρχονται με το νέο νομοσχέδιο, με το οποίο, όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση του «ολοκληρώνεται ένας κύκλος νοικοκυρέματος στην οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος, με σκοπό τη δραστική βελτίωση της εισπρακτικής ικανότη­τας του συστήματος, αλλά και την προστασία των εργαζομένων από περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας ως προς την ασφαλιστική τους κάλυψη».

Για αποφασιστικότητα «θωράκισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας από παραβατικές συμπεριφορές» αναφέρθηκε σε δήλωση του ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος σημείωσε ότι «Επειδή δεν μπορεί ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να μένει αιχμάλωτο όσων επιχειρήσεων και εργοδοτών με το πρόσχημα της κρίσης δεν αποδίδουν τις εισφορές των εργαζομένων. Επειδή δεν νοείται τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν συντάξεις με «το ζύγι και το μάτι», να μην ελέγχουν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί ή να μην αναζητούν τα «χαμένα» τους έσοδα. Και επειδή, σήμερα πλέον όλοι κατανοούμε ότι η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής –με όποια μορφή έχει, αδήλωτη εργασία, ανασφάλιστη εργασία, μη υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), υποβολή ΑΠΔ χωρίς καταβολή εισφορών, διασταύρωση προνοιακών επιδομάτων – αποτελεί μια μάχη εθνικής σημασίας».

Ειδικά για το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή και «νοικοκυρεύει το ασφαλιστικό σύστημα», ο κ. Βρούτσης επαναδεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι συντάξεις, λέγοντας πως «εξοπλίζει τα ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότη­τα του συστήματος και διασφαλίζει ότι, εάν τηρηθούν αυτά, δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη».

Κάλεσε δε «τις διοικήσεις και τα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, τους εργαζόμενους και κυρίως, τους ίδιους τους εργοδότες, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί. Γιατί μόνο η τήρηση της νομιμότητας και η μηδενική ανοχή στις εστίες ανομίας, εξασφαλίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον καμία επώδυνη απόφαση για τις συντάξεις».

Οι προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου

Επιβάλλεται από την 1η Δεκεμβρίου σε 12 τομείς του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και του Ταμείου Προσωπικού Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), η υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ, προκειμένου να δηλώνονται πλέον και οι καταβαλλόμενες εισφορές για εφάπαξ και επικουρική σύνταξη.

Στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, που θα κατατίθενται μόνο ηλεκτρονικά, θα υποχρεούνται οι εργοδότες να αναγράφουν μηνιαία τις εισφορές για κύριες, επικουρικές συντάξεις, αλλά και για τα εφάπαξ, με το υπουργείο να προϋπολογίζει ότι το μέτρο θα επιφέρει ετήσια έσοδα 70 εκ. ευρώ υπέρ των επικουρικών ταμείων αλλά και των ταμείων πρόνοιας.

Στους εργοδότες που έχουν δηλώσει εργαζόμενους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, αλλά όχι στην ΑΠΔ που υποβάλλουν, επιβάλλεται πρόστιμο 10.550 ευρώ, όπως και στους εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Από 1η Νοεμβρίου ξεκινούν και θα διεξάγονται σε μηνιαία βάση, διασταυρώσεις των Περιοδικών Δηλώσεων του ΙΚΑ που καταθέτουν οι εργοδότες με τα δηλωθέντα στοιχεία στο «Εργάνη» που αφορά στην ασφάλιση του προσωπικού τους και τις πληρωμές και με το σύστημα αυτό το υπουργείο προσβλέπει σε εξοικονόμηση 150 εκ. ευρώ ετησίως.

Θα γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση συντάξεων που θα καταχωρούνται στο σύστημα ΗΛΙΟΣ, στοχεύοντας στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων, που ενώ λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις, δηλώνουν μόνο τη μία και προσδοκώνται ετήσια έσοδα ύψους 80 εκ. ευρώ.

Πλέον ο αριθμός του ΑΜΚΑ θα αποδίδεται ταυτόχρονα με την υποβολή αίτησης για την χορήγηση του πιστοποιητικού γέννησης του νεογέννητου.

Θα υπάρξει ενοποίηση των ποσοστών εισφοράς και οι ασφαλιστέες αποδοχές στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Το “εργόσημο” πλέον θα αφορά και σε άλλες κατηγορίες περιστασιακά απασχολούμενων όπως τους απασχολούμενους αποκλειστικά κατά την διεξαγωγή αθλητικών αγώνων.

Αύξηση στο 95% του ποσού που αντιστοιχεί στον συντάξιμο μισθό, από το 80% που είναι σήμερα, της προσωρινής σύνταξης, ποσό που θα καταβάλλεται εντός 45 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Με την αύξηση αυτή όπως εκτιμά το υπουργείο θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις του τελευταίου διαστήματος δεν επιτρέπουν στο υπάρχων προσωπικό να ανταπεξέλθει στον όγκο εργασίας που έχει προκύψει.

Για τους αγρότες η συνταξιοδότηση θα ισχύει από το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης.

Ρυθμίζονται ευνοϊκά για τους δανειολήπτες οι οφειλές προς τον πρώην ΟΕΚ και επιμηκύνεται έως 10 έτη η αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες χωρίς απώλεια της επιδότησης επιτοκίου από το Δημόσιο.

Δεν θα κατάσχονται τα εκπαιδευτικά επιδόματα των ανέργων και ωφελούμενων δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ενεργοποιείται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προκειμένου να εισπραχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, με κατασχέσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια σε 64.331, «ενεργούς» επιχειρηματικά, οφειλέτες του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης ή εξόφλησης της οφειλής τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα υπάρξει και δεύτερη ειδοποίηση, καθώς και τηλεφωνική ενημέρωση για την επιβολή προστίμου ώστε να υπάρξει τακτοποίηση της οφειλής εντός 20 ημερών, ειδάλλως θα ακολουθήσει η διαδικασία των κατασχέσεων.

Ετικέτες: