Αναθεώρηση των περιφερειακών χωροταξικών πλαισίων

Στις Περιφέρειες να περάσει η ευθύνη κατάρτισης και έγκρισης των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων, πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., Γιάννης Σγουρός, στο Συμπόσιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα την αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων ως μοχλός Ανάπτυξης.

Τα αιτήματα που διατυπώθηκαν ήταν να γίνουν οι αιρετές Περιφέρειες φορείς κατάρτισης και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας, όχι στα κατακερματισμένα ειδικά χωροταξικά σχέδια και να αλλάξει το συγκεντρωτικό μοντέλο σχεδιασμού της χωροταξικής πολιτικής.

Όπως ανέφερε ο κ. Σγουρός «είναι πεποίθησή μας, ότι, για να μπούμε στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσουμε ως κοινωνία και να γνωρίζουμε ως κράτος και ως αυτοδιοίκηση ποιες χρήσεις γης θα επιτρέπονται και που».

Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., υπογράμμισε τη σημασία του χωροταξικού σχεδιασμού για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά διατύπωσε και επισημάνσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε στο μέλλον το χωροταξικό πλαίσιο της χώρας να είναι λειτουργικό και ορθολογικά δομημένο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σγουρός μίλησε για«μια συνολική εθνική και περιφερειακή χωροταξική πολιτική που θέτει τους βασικούς στόχους για την πορεία του τόπου», η οποία όμως θα επιτρέπει στις «Περιφέρειες να αποφασίζουν τι είδους ανάπτυξης θέλουν»καιταυτόχρονανα έχουν«λόγο για το που θα επιτρέπεται και που θα απαγορεύεται να γίνουν οι επενδύσεις».

Για να γίνει αυτό, εξήγησε ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., απαιτείται «να υπερβούμε το στρεβλό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την χωροταξία, ως μια πολιτική ξέχωρη, διακριτή, αποσυνδεδεμένη από την αναπτυξιακή πολιτική του τόπου».

Είναι απαραίτητο ακόμη, οι διοικητικές διαδικασίες να εξορθολογιστούν, να απλουστευθούν και, τελικά, «τα Περιφερειακά Χωροταξικά σχέδια να γίνονται από τις ίδιες τις Περιφέρειες, ακόμα και αν χρειαστεί νέα ρύθμιση στο Σύνταγμα για το λόγο αυτό, ώστε να υπάρχει συνοχή μεταξύ των στόχων της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και της χωροταξίας», συμπλήρωσε ο κ. Σγουρός, δίνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα της διεκδίκησης ενεργού και ουσιαστικού ρόλου για τις Περιφέρειες στη χάραξη της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής.