Αδειοδοτήσεις για υδατοδρόμια

Με τα νησιά των Κυκλάδων για ακόμα μία φορά να δηλώνουν απόντα από τις εξελίξεις, έχει ήδη ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων για αδειοδότηση κατασκευής υδατοδρομίων, από το Ιόνιο έως την Κρήτη.

Με την ανάρτηση στο «Διαύγεια» της εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, για τα υδατοδρόμια ανοίγει ο δρόμος των αδειοδοτήσεων.

Στην συγκεκριμένη εγκύκλιο δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες σχετικά με τις απαιτούμενες διαδικασίες και προϋποθέσεις σχετικά με τις αδειοδοτήσεις αλλά και τις μεταβιβάσεις αδειών λειτουργίας των υδατοδρομίων, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας.

Χρονική πορεία

Το 2005 υπήρξε το πρώτο νομοθέτημα σχετικά με τα υδατοδρόμια, με την ψήφιση του νόμου 3333 και την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης 6814/05.

Με ήδη 15 αδειοδοτημένα υδατοδρόμια στη χώρα, από το 2005 μέχρι σήμερα και την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος υδροπλάνων στο Ιόνιο, ακολούθησε τρία χρόνια μετά (2008) η αιφνίδια παύση δραστηριοποίησης των εταιρειών αυτών εξαιτίας των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και του ελλιπούς σχεδιασμού.

Η απόφαση αυτή των εταιρειών επηρεάστηκε, όπως είχαν τότε ανακοινώσει, από τους νομοθετικούς περιορισμούς που καλούνταν να αντιμετωπίσουν σε σχέση με το πτητικό έργο των υδροπλάνων, αλλά και με την απουσία αδειοδότησης υδατοδρομίων στην Αττική, γεγονός που απέκλειε τη σύνδεση των νησιών με το κέντρο.

Τελικά μετά από 5 χρόνια ολοκληρώθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Αιγαίου, η νομοθετική διαδικασία, σχετικά με τη λειτουργία των υδατοδρομίων, με την παρουσίαση και υπερψήφιση του νέο επικαιροποιημένου νομοθετικού πλαισίου, όπως αποτυπώθηκε στον νόμο 4146, που πέρασε από τη Βουλή τον Απρίλιο του 2013.

Για την έκδοση των αδειών των υδατοδρομίων απαιτούνται κατά τον νόμο, 65 ημέρες από την ημέρα υποβολής του τεχνικού φακέλου στο υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων και στη συνέχεια στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Οι υποβληθείσες αιτήσεις

Όσα νησιά είχαν προνοήσει να τρέξουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των τεχνικών φακέλων για τα υδατοδρόμια, τώρα πλέον μπαίνουν στην τελική ευθεία κατασκευής τους.

Ήδη 11 οργανισμοί λιμένων και λιμενικά ταμεία κατέθεσαν αιτήσεις αδειοδότησης λειτουργίας υδατοδρομίων, με κάποιους από αυτούς να αιτούνται άδειες για ένα νησί πέραν του ενός υδατοδρομίου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του οργανισμού λιμένος Κέρκυρας που αιτήθηκε αδειοδότησης τεσσάρων υδατοδρομίων για την Κέρκυρα, τους Παξούς, την Ερείκουσα και τους Οθωνούς.

Αίτημα άδειας υδατοδρομίων έχουν καταθέσει οι οργανισμοί λιμένων Πατρών, Λαυρίου, Ηρακλείου, Βόλου και τα δημοτικά λιμενικά ταμεία Σκύρου, Ρεθύμνου και Ζακύνθου.

Με την ολοκλήρωση αδειοδότησης των υδατοδρομίων, ακολουθεί το επόμενο βήμα που αφορά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσω διαγωνισμού, για την παραχώρηση μισθώματος της χρήσης τους εταιρείες δραστηριοποιούμενες στο χώρο.

Αν και προωθήθηκε ιδιαιτέρως από την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και ιδίως από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Πουσσαίο, η δημιουργία υδατοδρομίων για τη χρήση υδροπλάνων στην ενδονησιωτική επικοινωνία, φαίνεται πως τα αρμόδια όργανα των νησιών, δεν έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον ώστε να ολοκληρώσουν τους φακέλους και να καταθέσουν σχετικά αιτήματα προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση της θαλάσσιας διασύνδεσης, ειδικά των απομακρυσμένων νησιών.

Ετικέτες: