Πρόκληση της τούρκικης πλευράς για το πλοίο που εξόκειλε

«Διεθνή ύδατα» τα παράλια της Μυκόνου

Σε μέγα θέμα τείνει να εξελιχθεί η προσάραξη και τελικά βύθιση του τουρκικού πλοίου στις βόρειες ακτές της Μυκόνου, καθώς υπήρξε προκλητικότατη δήλωση Τούρκου εταιρικού εκπροσώπου, ο οποίος χαρακτήρισε την θαλάσσια περιοχή της Μυκόνου ως «διεθνή ύδατα»!

Μία δήλωση που γεννά ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητα της, όμως προκαλώντας παράλληλα το ενδιαφέρον τόσο για τους χειρισμούς του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όσο και για τις εξηγήσεις της τουρκικής πλευράς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η δήλωση αυτή δεν μπορεί να περάσει αψήφιστα, είτε ως προς την γνωστή τουρκική προκλητικότητα, που εκφράζεται μέσω αυτής της δήλωσης, είτε ως προς τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας, που οφείλει να απαιτήσει εξηγήσεις.

Εγκωμιαστικός ο τουρκικός τύπος

Το σύνολο των δημοσιευμάτων των τουρκικών εφημερίδων, αναφέρθηκαν με τα θετικότερα σχόλια στην προσπάθεια των ελληνικών λιμενικών αρχών, που έσπευσαν άμεσα προς διάσωση των 14 ναυτικών του προσαραγμένου πλοίου, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και την δυσκολία της επιχείρησης διάσωσης τους.

Χαρακτηριστικός ο τίτλος της εφημερίδας Aksam, η οποία χρησιμοποίησε τον τίτλο «Ο γείτονας έσωσε 14 άτομα από το τουρκικό πλήρωμα», δίνοντας το σύνολο των πληροφοριών για την προσάραξη του πλοίου και τη διάσωση του πληρώματος από την Υπηρεσία Έρευνας-Διάσωσης της Ελλάδας, την ανακοίνωση του Λιμενικού, για τα 11 άτομα που διασώθηκαν από σκάφη του λιμενικού και την διάσωση των υπολοίπων τριών από ελικόπτερο Super Puma, που έσπευσε στην περιοχή.

Αναφορά στο γεγονός της προσάραξης και της διάσωσης έκανε και η εφημερίδα Haberturk, όπως και η εφημερίδα Vatan, που χρησιμοποίησε τον τίτλο «Τουρκικό πλοίο εξόκειλε κοντά στη Μύκονο», ενώ η εφημερίδα Posta, με τον τίτλο «Μάχη ζωής», στάθηκε ιδιαιτέρως στην δυσκολία της επιχείρησης διάσωσης του πληρώματος, ενώ το πλοίο συνέχιζε να βάζει νερά.

Η προκλητική δήλωση

Ο εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας, της οποία το πλοίο Yusuf Cipnioglu προσάραξε στη Μύκονο, προέβη σε μία προκλητικότατη δήλωση, λέγοντας πως «το συμβάν έγινε στα διεθνή ύδατα», ενώ αρκετοί ήδη προς αποφυγή αρνητικών εξελίξεων, κάνουν λόγο για μπέρδεμα.

Σύμφωνα με γραφόμενα της τουρκικής εφημερίδας Vatan, το άρθρο της οποία φέρει τον τίτλο «Το πλοίο βούλιαξε, η ανάκριση τελείωσε, η απόφαση είναι της Ελλάδας», γίνεται εκτενής αναφορά στην εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά φιλοξενούνται και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής εταιρείας.

Στο τουρκικό δημοσίευμα δίνονται πληροφορίες για τη διάσωση των καπετάνιων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο της Μυκόνου και η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Εταιρείας Ναυτιλιακής Βιομηχανίας και Εμπορίου Φουρκάν, Τουντζάι Τσεπνίογλου, ο οποίος μιλώντας για τα μέλη του πληρώματος ανέφερε πως «Είναι καλή η κατάσταση της υγείας του πληρώματός μας. Όλοι διασώθηκαν. Το θέμα ερευνάται από τις Ελληνικές Αρχές».

Δεν αρκέστηκε όμως μόνο σε αυτό αλλά συμπλήρωσε με περισσή προκλητικότητα πως «Επειδή το συμβάν έγινε στα διεθνή ύδατα, ολοκληρώθηκε η ανάκριση του πληρώματός μας και εγκαταστάθηκε στο ξενοδοχείο. Οι δικηγόροι της εταιρείας μας μετέβησαν στον τόπο που έγινε το συμβάν και εξετάζουν το θέμα. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Ο Μουσταφά Γκιουρ και ο Λεβέντ Γιουκσέλ είναι σε καλή κατάσταση».

Αν και αναλυτές ναυτιλιακών θεμάτων κάνουν λόγο για πιθανό μπέρδεμα του Τούρκου εταιρικού εκπροσώπου, παρ’ όλα αυτά από τα λεγόμενα του γίνεται απολύτως σαφές πως η δήλωση του έγινε με πλήρη επίγνωση των λεγομένων του από τη στιγμή που την αναφορά του στα «διεθνή ύδατα» την συνδύασε με την «ανάκριση του πληρώματος».

Η Αμερικανική εμπλοκή

Στην ανάμειξη των ΗΠΑ στη διαδικασία διάσωσης των τριών ναυτικών που έμειναν μέχρι τέλους στο σκάφος, αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα Posta,

Γράφει πως το πλοίο που εξόκειλε παρά τις προσπάθειες διάσωσης, τελικά βούλιαξε και ο καπετάνιος και δύο ναυτικοί διασώθηκαν από ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού ναυτικού και συγκεκριμένα από ελικόπτερο πλοίου των ΗΠΑ που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή.

Η παρέμβαση του αμερικανικού ελικοπτέρου επετράπη κατόπιν σχετικής άδειας που ζητήθηκε και δόθηκε από τον σταθμό Μυκόνου, προκειμένου να βοηθήσει στη διάσωση των 2 Τούρκων που παρέμειναν τελευταίοι στο σκάφος.

Όταν ολοκληρώθηκε η διάσωση τους, οι δύο ναυτικοί παραδόθηκαν εν πλω σε ελληνικό ελικόπτερο Super Puma, με το οποίο και μεταφέρθηκαν στην Μύκονο.

Να σημειωθεί ότι οι δύο Τούρκοι ναυτικοί αρνήθηκαν να λάβουν τη βοήθεια τόσο από το πλήρωμα του ελληνικού ελικοπτέρου, όσο και του αμερικανικού, αλλάζοντας όμως γνώμη τη στιγμή που στο πλοίο η στάθμη του νερού ανέβαινε, οπότε τότε επέλεξαν την βοήθεια των Αμερικανών.

Αυτοί μεταφέρθηκαν στο ιατρείο του Αμερικανικού πλοίου επίθεσης USS Bataan (LHD 5), όπου και εξετάσθηκαν, λαμβάνοντας τις πρώτες βοήθειες από το ιατρικό προσωπικό του πλοίου.

Το Αμερικανικό πλοίο, ο κυβερνήτης του οποίου είναι ελληνικής καταγωγής, πραγματοποιεί ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή, στις οποίες μετέχουν και Έλληνες πεζοναύτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού ναυτικού, το ελικόπτερο του πλοίου Bataan έλαβε μέρος στην ερεύνα, κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στο τουρκικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, Yusuf Cepnioglu που κινδύνευε.