Νομοσχέδιο ανακούφισης για τους αλιείς

  • Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Ανακουφιστικά τα νέα για τους ερασιτέχνες αλιείς, οι οποίοι μετά το νομοσχέδιο '' Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις'' που υπέβαλε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου μετά από πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργού, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, απαλλάσονται από την υποχρέωση έκδοσης ατομικής αλιευτικής άδειας κάθε δύο χρόνια.

Οι ερασιτέχνες αλιείς είχαν στο παρελθόν επανελλημένως δυσανασχετήσει λόγω αυτής της υποχρέωσης που τους είχε επιβληθεί από το Υπουργείο, αλλά το νομοσχέδιο ήρθε να τους δικαιώσει και να τους καθησυχάσει.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο έχουν γίνει προτάσεις με στόχο τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων έτσι ώστε να εντείνει την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών του θαλάσσιου τουρισμού.

Παράλληλα καταργείται η υποχρέωση ύπαρξης άδειας αλιείας είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε για τα σκάφη, ώστε να πραγματοποιηθεί θαλάσσια ερασιτεχνική αλιεία, όπως γίνεται σαφές στην έκθεση του νομοσχεδίου.

Η κατάργηση της έκδοσης και θεώρησης των ερασιτεχνικών αδειών θαλάσσιας αλιείας θα ωφελήσει κυρίως το προσωπικό των λιμενικών αρχών, οι οποίοι δεν θα βαρύνονται με περισσότερη ανούσια δουλεία, αντίθετα θα μπορούν να τις καλύψουν σημαντικότερα ζητήματα, όπως το να εντείνουν το ελεγκτικό τους έργο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Το Υπουργείο βέβαια διευκρινίζει ότι η κατάργηση της άδειας δεν σημαίνει ότι δεν θα εφαρμόζονται οι υπόλοιπες προβλέψεις της νομοθεσίας, όσον αφορά την ερασιτεχνική αλιεία, οι οποίες αναφέρονται σε ώρες και εποχές πού είναι δυνατή η αλιεία. Επίσης το Υπουργείο καλεί τους ερασιτέχνες ψαράδες να ακολουθήσουν πιστά τους λοιπούς κανονισμούς. Το πιο σημαντικό απ΄ όλα όμως είναι ότι μέσω του νομοσχεδίου οι αλιείς δεν θα χρειάζεται να καταβάλουν το ποσό των 30 ευρώ στις λιμενικές αρχές, ποσό που ακούγεται πενιχρό αλλά, στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η κοινωνία, δεν περισσεύει.

Ετικέτες: