Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτικών

Νέος αναβρασμός στον χώρο της ακτοπλοΐας, με τις απεργίες των ναυτικών να κρατούν δεμένα τα πλοία από σήμερα, που από τις 6.00 π.μ. ξεκινά η 48ωρη επαναλαμβανόμενη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Με τα ναυτεργατικά σωματεία να έχουν σημάνει γενικό συναγερμό, καλώντας τους ναυτικούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις «σε κάθε πλοίο, σε κάθε λιμάνι, παντού», ενάντια στη διάλυση των εργατικών τους δικαιωμάτων.

Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν ενταθεί οι διεκδικήσεις των ναυτικών για την απόδοση των δεδουλευμένων τους και υπήρξαν οι ανάλογες προειδοποιήσεις προς τις 6 ναυτιλιακές εταιρείες που οφείλουν, όχι μόνο δεν υπήρξε ανταπόκριση αλλά ως καταπέλτης στα εργασιακά τους δικαιώματα ήρθε και το νομοσχέδιο, μέσω των διατάξεων του οποίου καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας στα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, θέτοντας σε εφαρμογή τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία της για το νομοσχέδιο, σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις που καθιερώνονται στη ναυτική εργασία, μία ρύθμιση που θα ενισχύσει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στον χώρο της ακτοπλοΐας.

Η κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων πρέπει να θεωρείται γεγονός, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή των ναυτικών και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι οι ναυτικοί που απασχολούνταν στην Attica Group, ίσως απείχαν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς αμείβονται κανονικά και δεν υπάρχει καμία οφειλή δεδουλευμένων, οι ανατροπές των εργασιακών κεκτημένων που επέρχονται με το νομοσχέδιο, δείχνουν τον δρόμο της απεργίας και γι’ αυτούς.

Σημείο άξιο αναφοράς είναι και τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών, σε μία προσπάθεια καταστολής της όποιας απεργιακής κινητοποίησης, με την επιβολή πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων στους απεργούς, με απόφαση του υπουργού, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων των ναυτικών τέθηκε, μεταξύ άλλων και από τον βουλευτή Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε «Επιχειρείτε, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων των Ναυτεργατών με το επιχείρημα της αντικατάστασης της Συλλογικής Σύμβασης από τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις. Στόχος προφανής, η μείωση των αμοιβών των ναυτεργατών, αφού θα αποδυναμωθεί η ενιαία συνδικαλιστική έκφρασή τους, και ο κατακερματισμός του ενιαίου συνδικάτου τους. Προσδοκάτε μέσα από αυτήν τη διαδικασία να μειώσετε τις αμοιβές οι οποίες υπάρχουν στη σημερινή Συλλογική Σύμβαση».

Θέτει δε ακόμη και το θέμα των αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων, ζητώντας από τον υπουργό την κατάργηση των επίμαχων άρθρων, λέγοντας χαρακτηριστικά «Το ίδιο και με μια άλλη διάταξη για την ακτοπλοΐα, όπου με κάποιες αντικαταστάσεις άρθρων του ν. 2932/2001, εκείνο που φαίνεται, ευθύς εξαρχής, είναι η απελευθέρωση της τιμής του εισιτηρίου και η διεύρυνση της χειμερινής επιθεώρησης. Αυτά τα δύο διαφαίνονται μέσα από την επιχειρούμενη τροποποίηση του ν.2932, γι' αυτό ζητάμε από τον Υπουργό Ναυτιλίας, να αποσύρει αυτά τα άρθρα, ιδιαίτερα το άρθρο που αφορά την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων των Ναυτεργατών και να τα θέσει στην κανονική διαδικασία».

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι κάτοικοι των νησιών θα βρεθούν για

ακόμα μία φορά στο μάτι του κυκλώνα, αναγκασμένοι να αποδεχτούν τον αποκλεισμό και με έντεχνές μεθοδεύσεις, να τους στρέψουν κάποιοι ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις των Ελλήνων ναυτικών.

Ετικέτες: