Επαφές του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης

Αργεί ο ανασχηματισμός

Πολιτικές ανακατατάξεις, επαφές, παραιτήσεις, συζητήσεις και προβληματισμό προκάλεσε η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας των προηγούμενων ημερών, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση διεργασιών και ζυμώσεων, προκειμένου να επιτευχθούν οι τελικές συμφωνίες.

Ήδη σημειώθηκαν οι πρώτες παραιτήσεις πολιτικών προσώπων, με ηχηρότερη του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη μετά το ιδιαίτερα χαμηλό εκλογικό ποσοστό, ενώ ακολούθησαν παραιτήσεις και στο στρατόπεδο των ΑΝ.ΕΛ., με παράλληλη διάθεση σύγκρουσης να καταγράφεται στις πολιτικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της «ελιάς».

Σε κάθε περίπτωση τα μειωμένα ποσοστά των κομμάτων αυτών αποτελούν για την κυβερνητική πλευρά πεδίο άντλησης συμμάχων ώστε αν ενισχυθεί η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στον οποίο μίλησε για την ανάγκη σταθερότητας της χώρας, ενώ τον ενημέρωσε και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πολιτική σταθερότητα και ευρωπαϊκή πολιτική

Κατά τη συνάντηση Σαμαρά και Παπούλια, εχθές το μεσημέρι, εκ μέρους του πρωθυπουργού εκφράστηκε η πρόθεση της κυβέρνησης «να βαδίσει το δρόμο της πολιτικής σταθερότητας μέχρι τέλους, για να τελειώσει το άγχος αυτής της πολιτικά επώδυνης πορείας που υπέστη ο Ελληνικός λαός», καθώς θεωρείται «το κλειδί για την πορεία της χώρας», ενώ έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη, «γιατί μέσα από αυτή θα διορθώσουμε πολλές αδικίες που έχουν γίνει».

Εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας εκφράστηκε η ικανοποίηση για την κυβερνητική πρόθεση, όμως τέθηκε και το μεγάλο θέμα της ανεργίας των νέων, με τον Κάρολο Παπούλια να αναφέρει «Είναι ευχάριστα αυτά που ακούω, ελπίζω όλα να πάνε κατ΄ ευχήν και να αντιμετωπιστεί η κρίση και ιδιαίτερα η ανεργία των νέων, που είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Σε ότι αφορά στην πολιτική σταθερότητα για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάστηκε πως «Σταθερότητα δεν συνιστά η παραμονή της σημερινής κυβέρνησης στα πράγματα, από τη στιγμή που στερείται πολιτικής νομιμοποίησης και έχει σαν στρατηγικό της στόχο την υπεράσπιση και την εφαρμογή των ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας. «Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση συνιστά παράγοντα οικονομικής αποδιάρθρωσης και κοινωνικής δυστυχίας».

Όσον αφορά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με την ακολουθούμενη πολιτική της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός μετέφερε μία θετική διάθεση εκ μέρους των Ευρωπαίων για την Ελλάδα, όπως συμπερασματικά έκρινε από τις συνομιλίες του στις Βρυξέλλες το προηγούμενο διήμερο, αναφέροντας ότι «Αναγνωρίζονται οι μεγάλες θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού».

Ο Κ. Παπούλιας έδειξε ικανοποιημένος λέγοντας «χαίρομαι γιατί η Ευρώπη ξυπνάει για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα και να συμφιλιωθεί με τους λαούς της».

Κυβερνητικοί εταίροι

Πολύωρη συνάντηση πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου,

Προκειμένου να εκτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να τεθούν μετεκλογικά οι νέες βάσεις συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθώς το κόμμα του είδε να επιβιώνει από την εκλογική αναμέτρηση, έθεσε προς τον πρωθυπουργό θέμα ανασχηματισμού, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ζήτησε για την πολιτική του παράταξη 8 υπουργεία, θίγοντας παράλληλα το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, με ζητούμενο την μεταβολή του αριθμού των 50 εδρών μπόνους που λαμβάνει το πρώτο κόμμα να μειωθούν σε 30.

Παράλληλα έθεσε τα θέματα που αφορούν τόσο στη επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, όσο και την επιτροπή παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ενώ ζήτησε να συσταθεί ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης του χρέους.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, εξ αφορμής της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, καθώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τα συμβούλια των υπουργών, οπότε για τυπικούς λόγους οφείλεται για την όποια κίνηση να περιμένουν την εκπνοή της περιόδου της ελληνικής προεδρίας, διότι οι νέοι υπουργοί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στον χειρισμό ήδη ανοιχτών θεμάτων.

Για τα όσα προκλήθηκαν από τη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο ίδιος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ «Λυπάμαι που μια ανθρώπινη αντίδρασή μου δημιούργησε λάθος εντυπώσεις… Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Προχωράμε μπροστά, μένω και δίνω τη μάχη».

Για την μεταβολή του εκλογικού νόμου απέκλεισε εξ αρχής την κάθε συζήτηση ενώ διάθεση συναίνεσης υπήρξε για ότι αφορά στην προγραμματική συμφωνία και την επιτροπή παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, απορρίφθηκε όμως η σύσταση ομάδας διαπραγμάτευσης του χρέους.

Ετικέτες: