Ασυμφωνία των υπουργείων για την πρόσβαση των κατοικίδιων στις παραλίες

Το κολύμπι των τετράποδων

Μετά την πρώτη ανακοίνωση ότι θα επιτρέπεται η πρόσβαση των σκυλιών στις παραλίες, που αναθάρρησε τους απανταχού φιλόζωους, ακολούθησε η ασυμφωνία των συναρμόδιων υπουργείων, που άφησε την υπόθεση να εκκρεμεί, ενώ πολλοί κάτοχοι τετράποδων, απλώς βασιζόμενοι στη φημολογία του διαδικτύου, έσπευσαν να εφαρμόσουν την ανύπαρκτη νομοθεσία.

Παρά την μακροχρόνια προσπάθεια των φιλοζωικών οργανώσεων για μετατροπή της νομοθεσίας που απαγορεύει την ελεύθερη πρόσβαση των σκυλιών στις παραλίες που συχνάζουν λουόμενοι και την είσοδο τους στη θάλασσα, δεν εισακούστηκαν ακόμα τα αιτήματα τους.

Ενώ επέδειξε προθυμία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει το θέμα θετικά, δεν υπήρξε η συναίνεση τόσο του υπουργείου Ναυτιλίας, που εκκρεμεί η υπογραφή του, όσο και του υπουργείου Υγείας, που δηλώνει αντίθετο.

Σε όσους φιλόζωους πήγαν με τα κατοικία τους για κολύμπι, υπενθυμίζεται ότι αυτό επιτρέπεται μόνο σε απομακρυσμένες παραλίες και θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση από τους λουόμενους, οι οποίοι και μπορούν αν ζητήσουν την απομάκρυνση του κατοικίδιου.

Όπως ο νόμος του 2003 ορίζει επιτρέπεται η ύπαρξη κατοικίδιου, μαζί με τον ιδιοκτήτη του, σε όλους τους υπαίθριους δημόσιους χώρους, αρκεί να είναι δεμένο με λουρί και συλλέγονται οι ακαθαρσίες του.

Η παρουσία σκύλου απαγορεύεται σε ιδιωτική παραλία ή επίσημα αναγνωρισμένη από τον Ε.Ο.Τ., με τον νόμο να αναφέρει πως «απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων».

Φιλοζωικά αιτήματα

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, με επιστολές τους προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ζητούν την άρση της απαγόρευσης λουσίματος κατοικίδιων ζώων στη θάλασσα.

Οι φιλόζωοι κάνουν αναφορά στις θεσμικές και ιδεολογικές μεταβολές που επήλθαν σχετικά με τις «απαρχαιωμένες» όπως τις χαρακτηρίζουν, αντιλήψεις για τα ζώα και οι οποίες έχουν καταρριφθεί επιστημονικά και νομικά, γεγονός που δεν αιτιολογεί να παραμένουν σε ισχύ εγκύκλιοι και διατάξεις άλλων εποχών που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και νομοθεσία.

Ζητούν την κατάργηση της εγκυκλίου που αφορά τόσο ως προς το σκέλος της παραμονής ή περιπάτου κατοικίδιων στις παραλίες, όσο και ως προς το σκέλος που αφορά στα κριτήρια για το λούσιμο ή όχι των ζώων, την χαρακτηρίζουν μη σύννομη, καθώς η παραμονή ενός κατοικίδιου στην παραλία εξαρτάται, όχι από κάποια αντικειμενικά κριτήρια, αλλά από την παρουσία λουομένων στην παραλία, το ποσοστό φιλοζωίας τους και τις διαθέσεις τους την δεδομένη χρονική στιγμή, κάτι που αφενός μεν δεν συνάδει με την νομιμότητα – αφού η παραλία είναι κοινόχρηστος χώρος – και αφετέρου εκμηδενίζει την αντικειμενικότητα που πρέπει να διέπει έναν νόμο.

Όσον αφορά στη δημόσια υγεία, σημειώνεται πως σύμφωνα με τις σύγχρονες μελέτες, δεν υπάρχει ούτε μία γνωστή ασθένεια που μπορεί να μεταδώσει ο σκύλος στον άνθρωπο πλην της Λύσσας. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτός δεν έρχεται σε άμεση επαφή μαζί του και απλώς τυγχάνει να συνυπάρχουν στην ίδια παραλία ή να κολυμπούν στα ίδια μη στάσιμα νερά.

Ζητούν την έκδοση νέας εγκυκλίου με την οποία θα ορίζεται ότι επιτρέπεται το λούσιμο των κατοικίδιων ζώων, τουλάχιστον σε όλες τις ελεύθερες παραλίες.

Αναμένονται οι απόψεις των συναρμόδιων υπηρεσιών

Στην απάντηση που απέστειλε το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρονται τα σημεία της νομοθεσίας που ορίζουν τα όρια και τις απαγορεύσεις για τα κατοικίδια, ενώ για την απόφαση των τελικών ενεργειών ζητείται από τις φιλοζωικές οργανώσεις διευκρίνηση αναφορικά με τη δυνατότητα ή μη λουσίματος των ζώων ελεύθερα στη θάλασσα και την ύπαρξη ή μη κινδύνων στους λουόμενους.

Παράλληλα ζητείται η διατύπωση των απόψεων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας όπως και της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, ως συναρμόδιες υπηρεσίες.

Όσον αφορά στην ισχύουσα νομοθεσία, αναφέρεται πως απαγορεύεται η κυκλοφορία των ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων, ενώ για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και ειδικότερα για τον ιδιοκτήτη σκύλου, αναφέρεται ότι οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος από το χώρο της ιδιοκτησίας του και να εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

Σύμφωνα δε με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης, επισημαίνεται ότι όσον αφορά στην ευζωία των κατοικίδιων «Το λούσιμο στην θάλασσα των κατοικίδιων ζώων συντροφιάς δεν συμπεριλαμβάνεται στους κανόνες ευζωίας των ζώων ώστε ο περιορισμός του να έχει αρνητικές επιπτώσεις

στα ζώα αυτά».

Επισημαίνεται δε ότι «Η μη πρόσβαση αυτή καθ’ εαυτή των ζώων στους χώρους λουομένων δεν υποβαθμίζει την ευζωία του ζώου συντροφιάς, η δε πρόσβαση τους, από πλευράς υγειονομικής, δεν απειλεί την δημόσια υγεία υπό την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα τηρούνται απαρέγκλιτα οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους και όσον αφορά την υποχρεωτική πρόσδεση του σκύλου, ώστε να εξασφαλίζεται ο πλήρης έλεγχος των δραστηριοτήτων του και ο σεβασμός των λουομένων».

Ετικέτες: