Αναφορές Π. Ρήγα προς Υπουργείο Οικονομικών

Δύο αναφορές κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων, Παναγιώτης Ρήγας, προς τον Υπουργό Οικονομικών. Με την πρώτη, ζητά την αναπροσαρμογή της τιμής ζώνης στην τοπική κοινότητα του Κινίδαρου Νάξου, ώστε να μην επιβαρύνονται άδικα οι κάτοικοι της περιοχής από την υπέρμετρα υψηλή τιμή ζώνης, ενώ με τη δεύτερη, ζητά την απαλλαγή των οικοδομικών συνεταιρισμών από τον συμπληρωματικό φόρο, που έχει σαν αποτέλεσμα συνεταιρισμοί που δεν έχουν μεταβιβάσει τις οικοπεδικές τους μερίδες στα μέλη τους να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν δυσανάλογη των οικονομικών τους δυνατοτήτων φόρο.

 

Α) «Αναφορά

Προς τον κ.  Υπουργό   Οικονομικών.

ΘΕΜΑ:  «Αναπροσαρμογή τιμής ζώνης στον Κυνίδαρο Νάξου»

 

Σας αναφέρω την επισυναπτόμενη επιστολή του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Κυνίδαρου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με την οποία διαμαρτύρεται για την υψηλή τιμή ζώνης της περιοχής.

Σύμφωνα με το ΑΠ 7571-15-11-2013 του Υπουργείου Οικονομικών, η τιμή ζώνης στην περιοχή είναι σχεδόν υπερδιπλάσια από τις τιμές ζώνης των γύρω περιοχών με αποτέλεσμα την άδικη και υπέρμετρη επιβάρυνση των κάτοικων.

Είναι συνεπώς επιβεβλημένη η αναπροσαρμογή της τιμής ζώνης στην τοπική κοινότητα του Κινίδαρου της Νάξου ώστε να μην επιβαρύνονται άδικα οι κάτοικοι της περιοχής»

 

Β) «Αναφορά

Προς τον κ.  Υπουργό   Οικονομικών.

ΘΕΜΑ:  «Κατάργηση συμπληρωματικού φόρου στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς»

 

Σας αναφέρω την επισυναπτόμενη επιστολή του Δ.Σ του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Οπλιτών & Πολιτικών Υπαλλήλων Χωροφυλακής ΣΠΕ με την οποία ζητεί την απαλλαγή των Νομικών πρόσωπων των οικοδομικών συνεταιρισμών από τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβάλλεται στις οικοπεδικές μερίδες που δεν έχουν ακόμα μεταβιβαστεί στα μέλη.

Ο συμπληρωματικός φόρος από 0,1% έως και 1% επιβάλλεται όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του συνεταιρισμού υπερβαίνει το ποσόν των 300.000,00 ευρώ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα συνεταιρισμοί που δεν έχουν μεταβιβάσει τις οικοπεδικές τους μερίδες στα μέλη τους να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν δυσανάλογη των οικονομικών τους δυνατοτήτων φόρο.

Είναι συνεπώς επιβεβλημένη η απαλλαγή των οικοδομικών  συνεταιρισμών από τον συμπληρωματικό φόρο»