Συνέχεια στις κινητοποιήσεις εξήγγειλαν οι απλήρωτοι ναυτικοί της ΝΕΛ

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις

Σε συνέχιση των κινητοποιήσεων θα προχωρήσουν οι απλήρωτοι ναυτεργάτες της ΝΕΛ, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών τους.

Όπως επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), μετά από πολύωρη σύσκεψη, που είχαν οι απλήρωτοι ναυτεργάτες στα γραφεία της ΝΕΛ, η εταιρεία πρότεινε την καταβολή 400 ευρώ, τη στιγμή που οι συνολικές οφειλές προς κάθε ναυτικό ανέρχονται περίπου σε 9.000 ευρώ.

Επίσης, σε συνάντηση που συμμετείχαν ναυτικοί τόσο από τα επισκευαζόμενα πλοία, όσο και από αυτά που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θ. Δρίτσα, οι συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο, καθώς, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΠΕΝΕΝ, «ο υπουργός δεν κατέθεσε καμιά ουσιαστική πρόταση για την άμεση λύση του προβλήματος».

Παράλληλα, όπως έδειξαν τα στοιχεία, που έδωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Δρίτσας, το ποσό που εκταμιεύτηκε προς την εταιρία ανερχόταν στις 287.000 ευρώ, ενώ η εταιρία κατέβαλε προς τους απλήρωτους ναυτικούς μόνο τις 120.000 ευρώ.

Τα ναυτεργατικά σωματεία και οι ναυτικοί απέρριψαν ομόφωνα και κατηγορηματικά την πρόταση του κ. Δρίτσα, όσον αφορά στην εκτέλεση του δρομολογίου του «ΤΑΞΙΑΡΧΗ», χωρίς να εξοφληθούν οι μισθοί τους.

Η ΠΕΝΕΝ κάνει λόγο για εμπαιγμό των ναυτεργατών από την εταιρία και τους εκπροσώπους της, καθώς «πετούν το μπαλάκι της ευθύνης στο ΥΝΑ κατηγορώντας το για καθυστέρηση στην εξόφληση των εκτελεσμένων δρομολογίων».

Από την πλευρά του ΥΝΑ δηλώνεται, ότι η εταιρεία δεν έχει καταθέσει ακόμη τα σχετικά έγγραφα για τα δρομολόγια του μήνα Ιανουαρίου 2015, ενώ έχουν καταβληθεί τα μισθώματα μέχρι και τέλος του 2014.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ΠΕΝΕΝ παρενέβη, προκειμένου να εξασφαλιστεί από το ΥΝΑ η τροφή των ναυτικών του «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞΠΡΕΣ», καθώς η ΝΕΛ σταμάτησε την τροφοδοσία.

Τέλος, η ΠΕΝΕΝ δήλωσε, «ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει την δράση και τον αγώνα της ενάντια στην ασυδοσία εκείνων των Ακτοπλοϊκών Ναυτιλιακών εταιριών οι οποίες συνεχίζουν να έχουν απλήρωτους ναυτεργάτες».

Ετικέτες: