Εκταμίευση 1.062.666,81 ευρώ στη ΝΕΛ για την εξόφληση των δεδουλευμένων

Ακόμη απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

  • Πέμπτη, 26 Μαρτίου, 2015 - 06:20

Το ποσό του 1.061.666,81 ευρώ για την ενδοκυκλαδική συγκοινωνία, εκταμιεύτηκε υπέρ της εταιρείας «ΝΕΛ Α.Ε.», για να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους απλήρωτους ναυτικούς της.

Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετά από συνεχείς παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών και συνάντησή με τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Μάρδα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θόδωρου Δρίτσα.

«Πρώτη προτεραιότητα του κ. Δρίτσα» τονίζεται στην ανακοίνωση «αποτελεί η οριστική επίλυση του προβλήματος της απλήρωτης ναυτικής εργασίας».

«Από την πλευρά του κ. Δρίτσα»,όπως σημειώνεται, «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το ποσό που θα λάβει τελικά η εταιρεία ΝΕΛ Α.Ε. για να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους απλήρωτους ναυτικούς της, να είναι το μεγαλύτερο δυνατό.

Ωστόσο, το τελικό ποσό που θα καταβληθεί στην εταιρεία ΝΕΛ Α.Ε., είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του αναπληρωτή υπουργού κ. Δρίτσα και θα διαμορφωθεί με απόφαση των φορολογικών αρχών και της αρμόδιας εφορίας, μετά από τον υπολογισμό των υποχρεώσεων της ΝΕΛ απέναντι στο ελληνικό δημόσιο».

Ενώ αυτά δηλώθηκαν από πλευράς Υπουργείου, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, κάνει λόγω για δυναμικές αντιδράσεις και αποστολή σχετικού εξώδικου, καθώς εκτός από τους ναυτικούς άλλων ναυτιλιακών και ακτοπλοϊκών εταιριών, δεν έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα ούτε των πληρωμάτων της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα.

Στη συνεδρίαση της ΠΝΟ εξετάστηκαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των ναυτικών και ιδιαίτερα αυτό της μη πληρωμής των δεδουλευμένων των πληρωμάτων των πλοίων της ΝΕΛ και των περισσότερων ακτοπλοϊκών εταιρειών, την όξυνση της ανεργίας στο κλάδο, που έχει ξεπεράσει το 50%, τη μη υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και την αλλεπάλληλη μείωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων που σύμφωνα με τους ναυτικούς επέφερε την υποβάθμιση των επιπέδων ασφαλείας στα πλοία.

«Οι Έλληνες ναυτεργάτες βρίσκονται σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα και συνεχή επιφυλακή για να δώσουν, όπως εκείνοι γνωρίζουν, τη δυναμική απάντηση τους σε τέτοιες επαίσχυντες σε βάρος τους μεθοδεύσεις» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

Ετικέτες: