Ψηφίστηκε η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή

Με έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, με το Σώμα να τάσσεται με 156 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 22 «παρών», από το σύνολο των 250 βουλευτών που μετείχαν στην ψηφοφορία.

Η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, κατόπιν πολύωρης συνεδρίασης, η οποία κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, έλαβε την θετική ψήφο των βουλευτών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., την αρνητική ψήφο των βουλευτών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, το «παρών» από το Ποτάμι και την απουσία από την ψηφοφορία των βουλευτών της Χ.Α.

Ενδιαφέρον στοιχείο της κοινοβουλευτικής συζήτησης ήταν ο αντιμνημονιακός λόγος που αρθρώθηκε από το σύνολο των ομιλούντων, ακόμα και αυτών που επέβαλαν τα μνημόνια και ακολούθησαν σκληρές μνημονιακές πολιτικές.

Κύριο στοιχείο η εκτίναξη του δημόσιου χρέους, το οποίο από 180 δις ευρώ το 2009 έφτασε σήμερα στα 324 δις ευρώ, με αύξηση από το 115 στο 180% του ΑΕΠ.

Η επιτροπή επιφορτίζεται με την διερεύνηση «για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονιακών και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των Μνημονίων» και «εάν τελέστηκαν πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα», όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός.

Στην επιτροπή θα μετέχουν 17 βουλευτές του συνόλου των κομμάτων που μετέχουν στη Βουλή, με εκπροσώπηση τους αναλόγως της κοινοβουλευτικής τους δύναμης και η διάρκεια των εργασιών της θα είναι σε βάθος εξαμήνου, δηλαδή έως τις 6 Οκτωβρίου του 2015, όπως πρότεινε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την εναρκτήρια συνεδρίαση να έχει προγραμματιστεί για μετά το Πάσχα.

Υψηλοί τόνοι

Ιδιαιτέρως έντονη η συζήτηση στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να υψώνει τους τόνους, σε μία αντιπαράθεση που επικέντρωσε σε βολές κατά της κυβέρνησης παρά στην ουσία του θέματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, μίλησε για διεύρυνση της περιόδου ελέγχου πέραν των μνημονίων, που θα ξεκινά από το 1981 φτάνοντας έως και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας όσα το τελευταίο διάστημα υποστηρίζει, ότι η χώρα οδηγείται από την κυβέρνηση σε νέο Μνημόνιο ή σε μοιραίο ατύχημα, συμπληρώνοντας ότι σε περίπτωση που οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία, τότε θα υπάρξει προανακριτική επιτροπή για απόδοση ευθυνών.

Πέραν αυτού υποστήριξε πως η κατάθεση της πρότασης για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής έγινε για να συγκαλύψει η κυβέρνηση την πλήρη διάψευση των προσδοκιών του ελληνικού λαού, ενώ την κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί διχαστικά στη χειρότερη στιγμή, όταν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.

Πρωθυπουργικές απαντήσεις

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπεραμύνθηκε της πρότασης του για εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια, εμφανιζόμενος συνεπής στην προεκλογική του δέσμευση Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε πως ο Αντώνης Σαμαράς «επανέλαβε το ίδιο δίλημμα: πως υπάρχει είτε το μνημόνιο, είτε η καταστροφή. Σήμερα ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε πως περιμένει καρτερικά την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης».

Επικεντρώνοντας στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μετά από 5 χρόνια κοινοβουλευτικής σιωπής εκκινούμε μια διαδικασία για να απαντηθούν ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Είναι δεδομένη η κριτική εις βάρος των προγραμμάτων λιτότητας. Οι πολιτικές ευθύνες για τα μνημόνια έχουν αποδοθεί. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως στις σκιές των τελευταίων 5 ετών. Πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση των πολιτών με τους θεσμούς και το πολιτικό σκηνικό…Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι έγινε την 5ετία που πέρασε. Δεν υπάρχει διάθεση ρεβανσισμού. Είναι πολλά τα σημεία που πρέπει να διερευνηθούν, πολλές οι πράξεις που πρέπει να ελεγχθούν. Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009».

Κατηγόρησε ευθέως τον Α. Σαμαρά για παρασκηνιακές ενέργειες στην ανατροπή του Γ. Παπανδρέου, λέγοντας «Πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη Σύνοδο των Κανών, τον Νοέμβριο του 2009. Κύριε Σαμαρά, ξέρω ότι δεν είχατε πάει στις Κάννες, αλλά ήσασταν από τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου. Πρέπει να μάθουμε πώς και με ποιες διαδικασίες ανατράπηκε ο Γιώργος Παπανδρέου».

Έθεσε δε τα σημαντικά ερωτηματικά που χρήζουν απαντήσεων όπως «Η Βουλή πρέπει να εξετάσει τι έγινε με το περίφημο PSI. Πρέπει να συζητήσουμε τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Να δοθούν εξηγήσεις γιατί η ΤτΕ προχώρησε πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο στην αύξηση χρόνου διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων. Ποια ήταν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των τραπεζών σχετικά με τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Για ποιο λόγο διασπάστηκε η Αγροτική τράπεζα; Και ο β' γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών χρήζει έρευνας. Υπήρχαν σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες ζημίωσαν τη χώρα. Υπήρξαν διατάξεις, οι οποίες απάλλασσαν ορισμένους από ποινικές ευθύνες, όπως για παράδειγμα τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, ΤτΕ. Εάν όλα συνέβαιναν νόμιμα, δεν θα υπήρχαν διατάξεις ασυλίας. Πρέπει να εξακριβωθεί εάν πίσω από τις πολιτικές αποφάσεις, κρύβονταν άλλα κίνητρα. Γιατί κύριε Σαμαρά δεν φέρατε σήμερα για ψήφιση την πρόταση σας για εξεταστική από το 1981; Ο ελληνικός λαός ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις».

Οι θέσεις των κομμάτων

Ένας εκ των πρωταγωνιστών της περιόδου των μνημονίων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τοποθέτηση του προτίμησε να ασκήσει κριτική για τα οικονομικά σενάρια, αναφέροντας ότι «δεν θα υπάρξει grexit όμως έχουμε ήδη πάει σε εσωτερική στάση πληρωμών. Θα είμαστε η τριτοκοσμική μαύρη τρύπα εντός του ευρώ. Ο παρίας της ευρωζώνης» και υποστήριξε ότι έπειτα από την φυγή των 11 δις. ευρώ του ΤΧΣ η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «θα γίνει με το Κυπριακό πρότυπο».

Συνέχισε δε να υποστηρίζει την τις αποφάσεις της κυβέρνησης που συμμετείχε, λέγοντας ότι «Το μνημόνιο 3 θα είναι ταπεινωτικό. Τι σας πείραζε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα. Να κάνετε διαπραγμάτευση και να πάμε στην πιστοληπτική γραμμή;».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε ότι θα μετέχει το κόμμα του στην εξεταστική επιτροπή, χωρίς όμως να ψηφίσει υπέρ της σύστασης της, αλλά σχολίασε ότι «Σήμερα δεν θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια.

Στην τοποθέτηση του ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, είπε πως «Η πρώτη ενέργεια που έπρεπε να γίνει είναι η προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς για το επαχθές δημόσιο χρέος και η άμεση καταγγελία του Μνημονίου. Κατ΄ αρχήν δεν έχει εξεταστεί ακόμη η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικονομική Ένωση, στην ζώνη του ευρώ και οι επιπτώσεις της συμφωνίας του Μάαστριχτ. Ακόμη δεν έχει εξεταστεί η μεγάλη ληστεία του Χρηματιστηρίου, όπως και οι υπέρογκες σπατάλες του 2004».

Την συμμετοχή του κόμματος του στην εξεταστική επιτροπή, χωρίς όμως θετική ψήφο για την σύσταση της, επιβεβαίωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναφέροντας στην ομιλία του πως «Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις ειλικρινείς στον ελληνικό λαό. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, να βρούμε τις σκοτεινές πλευρές των μνημονίων. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση. Όμως η συνολικότερη εμπειρία μας έδειξε ότι οι σκοτεινές πλευρές παρέμειναν σκοτεινές», είπε ο κ. Παφίλης και ζήτησε από τα κόμματα «να πουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., Νίκος Νικολόπουλος, στην τοποθέτηση του ανέφερε για την σημασία του ε΄ργου της εξεταστικής επιτροπής, ότι «εμείς, ως πρόσωπα πολιτικά, θα παρέλθουμε και θα ξεχαστούμε. Η αλήθεια όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η πορεία της Ελλάδας προς την κρίση και εντός αυτής, όπως θα καταγραφεί στην εξεταστική επιτροπή, θα μείνει στην εθνική συλλογική μνήμη».

Ετικέτες: