Αναμονή των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων για επενδύσεις στην Ελλάδα

Απροκάλυπτη υφαρπαγή

Τα αποτελέσματα των μνημονιακών μέτρων, που ήρθαν ως απόρροια μιας εντέχνως δρομολογούμενης κατάστασης, οδήγησαν στην πλήρη ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας αντί στην ανάκαμψη της, δίνοντας στους διεθνείς πλιαστικολόγους τις ευκαιρίες υφαρπαγής ελληνικών κρατικών αλλά και ιδιωτικών περιουσιών, εμφανιζόμενοι ως επενδυτές.

Το μέγεθος των συμφερόντων εκδηλώνεται κατ’ αναλογία με το μέγεθος του ενδιαφέροντος, σε σχέση με τις επενδυτικές προτάσεις που εκφράζονται όλο το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να πυκνώσουν και αφορούν σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας, όπως ενέργεια, ακίνητα και τουρισμός.

Παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λεπτομέρεια που αφορά στις εταιρείες της αλλοδαπής, που παρά το εκδηλούμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις, αλλά και την δραστηριοποίηση τους στον ελλαδικό χώρο, ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει και μεταφορά της εταιρικής τους έδρας.

Επενδυτικό ενδιαφέρον εκφράστηκε και από επενδυτές πέραν του Ατλαντικού, βάσει των διατυπώσεων του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, θέτοντας πάντοτε ως προαπαιτούμενο την πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Για επισφράγιση των υπερατλαντικών επενδυτικών συμφωνιών πρόκειται να μεταβεί στην χώρα, μέχρι το τέλος του έτους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ασκώντας και τις ανάλογες πολιτικές πιέσεις, με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου να την χαρακτηρίζει ως «πολύ σημαντική όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο».

Άλλωστε μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί και η συμμετοχή δέκα εκπροσώπων των μεγαλύτερων hedge funds και distress funds των ΗΠΑ, στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου και θα έχει ως θέμα την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Εν αναμονή υλοποίησης των μνημονιακών μέτρων

Σαφή τα μηνύματα που έστειλε προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος στο Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως «θα μπορούμε να συζητάμε με μεγάλους μακροπρόθεσμους επενδυτές από τις ΗΠΑ για να επενδύσουν στην Ελλάδα», αρκεί να προχωρήσει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις, επιδεικνύοντας «καλή θέληση», όπως είπε, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ είναι εδώ και δηλώνουν πρόθυμες να βοηθήσουν τη χώρα. Ιδιαίτερα για το θέμα του χρέους είναι υποστηρικτικοί, αλλά με τις προϋποθέσεις τήρησης της συμφωνίας με τους πιστωτές αλλά και με την προώθηση αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων. Η ύφεση δεν πρέπει να μας πάρει από κάτω. Να γίνουν οι απαραίτητες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις τώρα».

Τον ευτελισμό των αξιών που θα αποτελέσουν κίνητρο επενδύσεων, σκιαγράφησε ο κ. Αναστασόπουλος, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι ακριβή, με βάση τα επενδυτικά κριτήρια δηλαδή με βάση την αναλογία ρίσκου και ανταμοιβής. Το ρίσκο παραμένει υψηλό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές».

Πέραν των υλοποιήσεων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα προς τους δανειστές, σημειώθηκαν και οι απαιτούμενες αλλαγές που αφορούν τόσο στην απλοποίηση των επενδύσεων, την φορολογική σταθερότητα και την διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης, στην οποία βασίζονται για μείωση των «μαύρων» χρηματικών ικανοποιήσεων κυβερνητικών στελεχών, όσο και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, εκφράζοντας την πρόταση για ανάληψη και της δημόσιας διοίκησης από ιδιώτες.

Απειλή εταιρικών απωλειών

Συγκεκριμένες οι κατευθύνσεις που έχουν προαποφασιστεί για τον οικονομικό προσανατολισμό της χώρας, καθώς στις επενδυτικές συζητήσεις, πέραν των πιέσεων που ασκούνται προς την κυβέρνηση για υλοποίηση των μέτρων που επέβαλλαν οι εξωτερικοί δανεισμοί, τίθενται ως παραδείγματα εφαρμογής οικονομικών μεγεθών τύπου Βουλγαρίας και Ρουμανίας, χώρες στις οποίες μεταφέρεται το ενδιαφέρον μεταφοράς των αλλοδαπών επιχειρήσεων.

Όπως ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε «Είμαστε πλέον όχι στο παρά πέντε αλλά και στο και πέντε», με την επικρατούσα κατάσταση στη χώρα ενδέχεται να οδηγεί σε νέο κύμα αποεπένδυσης, καθώς διεμήνυσε πως αμερικανικές εταιρείες προσανατολίζονται στην μεταφορά της έδρας τους σε χώρες όπως η Κύπρος, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Χωρίς να αποκλείουν οι Αμερικανοί επιχειρηματίες ένα ενδεχόμενο Grexit για την Ελλάδα, κρίνουν πως από το επόμενο έτος θα μπορέσεις με τις ανάλογες αλλαγές να ξεκινήσει το κύμα των επενδύσεων, αναφέροντας ότι «Η Ελλάδα παραμένει μια ακριβή χώρα, όχι σε όρους εργατικού κόστους, αλλά σε όρους επενδυτικού ρίσκου. Δεν βλέπω αμερικανικές επενδύσεις πριν από τα μέσα του 2016».

Με το βλέμμα στους πλειστηριασμούς

Οι εξελίξεις όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων», δρομολογούν και το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς ισχυρών οικονομικών παικτών εξ Αμερικής.

Όπως ανέφερε και ο Σίμος Αναστασόπουλος, τα πρώτα επενδυτικά κεφάλαια προς την χώρα θα είναι τα επονομαζόμενα distress funds, που σχετίζονται με τα «κόκκινα δάνεια», ενώ όσον αφορά στον ρόλο των ξένων κεφαλαίων στην τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση δεν θέλησε να γίνει συγκεκριμένος, αναφέροντας μόνο πως για να υπάρξει τοποθέτηση των ξένων funds η απαίτηση από πλευράς ιδιωτών επενδυτών δεν θα είναι μεγαλύτερη των 10 δις ευρώ.

Όσον αφορά στα distress funds, πρόκειται για φθηνές επενδύσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που θα υποχρεωθούν σε άμεση πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων, έναντι των οφειλών τους.

Όπως ο ίδιος ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε, σύμφωνα με τα λεγόμενα των Αμερικανών συνομιλητών του, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από αμερικανικά hedge funds και distress funds για τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, αρκεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των επιβαλλόμενων μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τις εκφρασμένες προθέσεις κεφαλαιούχων των ΗΠΑ, οι επενδυτικές τους προθέσεις περιλαμβάνουν και την εξαγορά μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέροντας συγκεκριμένα πως «Οι επενδυτές αυτοί θα δραστηριοποιηθούν πρώτοι, αλλά θα ανοίξουν τον δρόμο για να έρθουν και άλλα, πιο μακροπρόθεσμα κεφάλαια από το δεύτερο μισό του 2016, εφόσον διαπιστώσουν πως το πολιτικό ρίσκο έχει υποχωρήσει και η κυβέρνηση προχωρά το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα στη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία, την απονομή δικαιοσύνης και τους κρατικούς διαγωνισμούς».

Η διαδικασίες των πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους των τραπεζών, των τόσο του δημοσίου, αποτελούν το ζητούμενο των distress funds, που μέσω της αγοράς τους στις χαμηλότερες δυνατές τιμές, θα τα κατατμήσουν και θα τα μεταπουλήσουν τμηματικά.

Ενέργεια και τουρισμός

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο τομέας του τουρισμού, με χαρακτηριστικές ευκαιρίες τις εκποιήσεις αεροδρομίων και λιμανιών της χώρας, όπως και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο τομέας της ενέργειας, με τον κ. Αναστόπουλο να κάνει λόγο για εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς πετρελαϊκών εταιρειών των ΗΠΑ για τις θαλάσσιες περιοχές Κρήτης και Ιονίου, για τις οποίες αναμένεται να υπάρξει η σχετική κυβερνητική προσφορά.

Μεγάλος επενδυτικός ανταγωνισμός αναπτύσσεται μεταξύ Αμερικανικών, Ρωσικών συμφερόντων, ειδικά στον τομέα μεταφοράς αερίου, με πληροφορίες εκ μέρους του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου να μιλούν για εκδήλωση ενδιαφέροντος τουλάχιστον από τρεις αμερικανικούς ομίλους.

Στον σχεδιασμό τους περιλαμβάνεται η δημιουργία τερματικού σταθμού και εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.

Ετικέτες: