Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ενάντια στη δραματική μείωση των πόρων

Εν αναμονή έμπρακτης ανταπόκρισης

Για δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι συλλογικοί φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, ενάντια στην ολιγωρία της πολιτείας, σχετικά με την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, όπως και στη μείωση και καθυστέρηση απόδοσης των προβλεπόμενων τακτικών επιχορηγήσεων.

Στις περικοπές των πόρων, στις μεγάλες καθυστερήσεις απόδοσης των όσων χρηματοδοτήσεων πλέον προβλέπονται, αλλά και στην εν γένει αποδυνάμωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιδρούν τα συλλογικά όργανα Δήμων και Περιφερειών, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, προειδοποιώντας για δυναμικές κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που δεν υπάρξει μέριμνα και βούληση για γενναίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης εκ μέρους της πολιτείας.

Δυναμικές κινητοποιήσεις για διεκδίκηση των απαραίτητων πόρων

«Είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής επανάστασης που θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση τους Κράτους. Από τη στάση της Κυβέρνησης μέχρι την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, τη 1η Δεκέμβρη θα εξαρτηθεί όμως, αν θα προχωρήσουμε με βάση αυτό το στόχο ή θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Η απόδοση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό υστερεί σημαντικά σε σχέση με τα προβλεπόμενα. Η διατύπωση καλών προθέσεων για την απόδοση των πόρων δεν μας αρκεί, αναμένουμε να υπάρξει έμπρακτη ανταπόκριση. Σε διαφορετική περίπτωση η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ θα αναγκαστεί να βάλει στο τραπέζι προτάσεις για τη δυναμική διεκδίκηση απόδοσης των πόρων», σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στις εργασίες του Προγράμματος Επιμόρφωσης Αιρετών που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Παράλληλα, καυτηρίασε το γεγονός, ότι η αυτοδιοίκηση λαμβάνει από το «Πράσινο Ταμείο» μόλις το 2,5% των εσόδων, έναντι του προβλεπόμενου 10%, ενώ μίλησε και για προβλήματα, όσον αφορά στο δανεισμό των Δήμων από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δεδομένου ότι οι δήμοι δανείζονται με υψηλό επιτόκιο δικά τους χρήματα.

Επιπλέον, χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση προβληματική για την αυτοδιοίκηση. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Καραγιάννης, η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, αποφασίσθηκε καθώς η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο κατά την οποία η Κυβέρνηση προχωρά χωρίς διάλογο με την ΚΕΔΕ και τους Δήμους στην ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων που αφαιρούν διαρκώς θεσμοθετημένους πόρους της Τ.Α. Μόνον το 2016 θα εισπραχθούν μέσω ΚΑΠ, περίπου 1 δις ευρώ λιγότερα από όσες είναι οι ανελαστικές δαπάνες των Δήμων. Επίσης, μόλις έναν μήνα πριν τη λήξη του 2015, ήδη υπάρχει υστέρηση απόδοσης στους θεσμοθετημένους πόρους της τάξης του 30%, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα στον ισοσκελισμό και το κλείσιμο των προϋπολογισμών του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, «έχει κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, στον οποίο αποτυπώνεται για μια ακόμη χρονιά η πρόθεση της Κεντρικής Κυβέρνησης να μειώσει περαιτέρω τη χρηματοδότηση των Δήμων, ενώ είναι εμφανής και η πρόθεση να κληθεί για μια ακόμη χρονιά η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού να σηκώσει το κύριο βάρος της υποχρέωσης για δημιουργία πλεονασμάτων, την ώρα που οι υπόλοιποι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης θα εξακολουθήσουν να δημιουργούν ελλείμματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΚΕΔΕ, κινείται και η Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ), η οποία με τη σειρά της σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ξεκαθαρίζει, πως η ΕΝΠΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς μόνο εκείνος μπορεί να δώσει λύση, αφενός στην απόδοση των 250 εκατομμυρίων ευρώ στις Περιφέρειες, που στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, κατά παράβαση του άρθρου 260 του νόμου 3852/2010 περικόπηκαν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Περιφερειών και αφετέρου στη συνέχιση της καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Σχέδιο προτάσεων της ΚΕΔΕ για ένα νέο μοντέλο κρατικής οργάνωσης

Η ΚΕΔΕ, ωστόσο, μέσω του προέδρου της, προχώρησε και σε προτάσεις σχετικά με την αναδιοργάνωση του μοντέλου κρατικής οργάνωσης, με την υιοθέτηση ενός νέου.

«Σε αυτήν την αναγκαία Μεταρρύθμιση, η Αυτοδιοίκηση, οφείλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Κράτους, που διαθέτει αφενός εγγύτητα με την κοινωνία, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη κρατική οντότητα. Αφετέρου, άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, που δεν διαθέτει κανένας άλλος κρατικός θεσμός», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Οριοθέτησε δε τους τομείς μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση, στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τις δομές και μεθόδους εργασίας, την απλοποίηση νομικών και διοικητικών διαδικασιών, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

«Απώτερος σκοπός κάθε προσπάθειας ανασυγκρότησης του Κράτους», τόνισε ο κ. Πατούλης, «πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, θα πρέπει να στηριχθούμε σε τέσσερις άξονες:

· Άξονας πρώτος: Στρατηγική Ηγεσία,

· Άξονας δεύτερος: Αλλαγές στην Οργανωτική Δομή , δηλαδή ένα νέο μοντέλο διοίκησης μέσω Στόχων, με Πρότυπα Αξιολόγησης, με Πιστοποίηση Ποιότητας,

· Άξονας τρίτος: Τεχνολογία Πληροφορικής και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση,

· Άξονας τέταρτος: Κουλτούρα, Επικοινωνία, Συνεργασία, Επίλυση Συγκρούσεων».

Σε ότι αφορά στην ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι αυτή είναι πρωτίστως θέμα μιας ευρείας και ριζικής αλλαγής του συνόλου των διοικητικών και αυτοδιοικητικών θεσμών, καθώς «παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ αυτών και του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, στην κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής και της αποκεντρωμένης διοίκησης, αφενός, και των δύο επιπέδων Αυτοδιοίκησης, αφετέρου, παραμένει ημιτελής μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των δομών και διαδικασιών αποτελεσματικής επίλυσης των δημοσίων προβλημάτων».

Ριζικές αλλαγές στον «Καλλικράτη» εξαγγέλλει ο ΥΠΕΣΔΑ

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ στη Λευκάδα, προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση επιθυμεί ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα περνά μέσα από την αποκέντρωση, ενώ τόνισε πως φιλοδοξεί η χώρα να περάσει σε μία περίοδο, που θα είναι ο «χρυσός αιώνας» της αυτοδιοίκησης.

«Ξεκινάμε την επιτροπή για την επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη, και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης θα είναι οι ίδιοι μάρτυρες ριζικών αλλαγών» υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλης. Αναφερόμενος στα προβλήματα που πηγάζουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ξεκαθάρισε, πως «ή τα αντιμετωπίζεις με ένα διαχειριστικό τρόπο, ή επιχειρείς μια μεγάλη ριζική επαναθεσμοποίηση, που πραγματικά μεταφέρεις όχι μόνο από ιδιότητες αλλά και πόρους αν πραγματικά πιστεύεις, ότι η ανάπτυξη μπορεί να περάσει μέσα από την αποκέντρωση. Εμείς το πιστεύουμε».

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε και τη δημιουργία επιτροπής οργάνωσης συναντήσεων στο εξωτερικό, η οποία θα μπορέσει να συμβάλλει καθοριστικά, στη διείσδυση της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε, πως η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών, είναι «διασφαλισμένη», χωρίς όμως να σχολιάσει κάτι περαιτέρω.

Οι εξαγγελίες του υπουργού μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη, καθώς τα συλλογικά όργανα Δήμων και Περιφερειών έχουν τονίσει το τέλος της ανοχής σε παντός είδους ευχολόγια, προκειμένου να εκκινήσει η επίλυση των προβλημάτων κοινή συναινέσει.