Με κυβερνητική συνοχή ο προϋπολογισμός

Με συνοχή των κυβερνητικών βουλευτών υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2016, θέτοντας τέρμα στα σενάρια διαρροών, που όλο το προηγούμενο προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κλίμα αμφιβολιών και μία εικόνα αποσταθεροποίησης.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, αποτέλεσε άλλη μία αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με επιπλέον αναφορές των πολιτικών αρχηγών και στο προσφυγικό ζήτημα, όπως και στην απουσία πολιτικής συναίνεσης εξ αφορμής της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

«Μεγάλη κοινωνική προσπάθεια»

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στάθηκε στην αναγκαιότητα της εθνικής ενότητας, η οποία όπως είπε «απαιτείται σε θέματα εθνικής ευθύνης», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα όσα διασπείρονται όλο το τελευταίο διάστημα περί εξόδου της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν, λέγοντας πως πρόκειται για σενάρια που παράγονται από το εξωτερικό και αναπαράγονται στο εσωτερικό και κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία, όπως είπε.

Στην «μεγάλη κοινωνική προσπάθεια» της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τον προϋπολογισμό, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «Αναλαμβάνουμε την ιστορική εκκρεμότητα ενός ριζικού μετασχηματισμού προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με σταθερά βήματα και με προσήλωση στον στόχο... Με γνώση των δυσκολιών αλλά και με αποφασιστικότητα για τη δικαίωση... Με όπλο μας την αλληλεγγύη και τις αξίες μας. Με την κοινωνία στο πλευρό μας θα τα καταφέρουμε».

Ειδική αναφορά έκανε και στα σενάρια περί διάλυσης του κυβερνητικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., τις τρομολαγνικές προβλέψεις σχετικά με το ασφαλιστικό και δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «Το παλιό χρεοκοπημένο καθεστώς της διαπλοκής και της ολιγαρχίας, παραλυμένο μέσα στις αντιφάσεις του επιστρατεύει νέους φόβους... Είναι οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που ενορχήστρωσαν το PSI και την απομείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων κατά 15 δισ. ευρώ… Εκείνοι που επί μια πενταετία σχεδίασαν σε συνεργασία με την τρόικα και ψήφισαν 11 οριζόντιες παρεμβάσεις σε κύριες και επικουρικές».

Επαναφέροντας το θέμα της απουσίας πολιτικής συναίνεσης και για το θέμα των συντάξεων είπε ότι «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να χαράξουμε εθνική κόκκινη γραμμή για τις συντάξεις. Και για άλλη μια φορά αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μόνοι μας μαζί με την κοινωνία. Και κόντρα στο χρεοκοπημένο πολιτικό καθεστώς».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με έκαστο να υποστηρίζει σταθερά τις ήδη εκφρασμένες πολιτικές του θέσεις.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης ως μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησης Σαμαρά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «ο κ. Τσίπρας ζει σε ένα ροζ συννεφάκι, όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Όσον αφορά στην άρνηση συναίνεσης, όπως αυτή εκφράστηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είπε ότι «πέρυσι ο κ. Τσίπρας αγνοούσε την λέξη και έβαζε πάνω απ’ όλα την βουλιμία του για εξουσία. Την συναίνεση την θυμήθηκε τώρα που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε μόνος του».

Για δε το θέμα του προϋπολογισμού, στάθηκε στις γνώριμες επί όλων των μνημονιακών χρόνων πρακτικές, αναφέροντας ότι «δεν συνετάχθη στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά στις σουίτες του Χίλτον….αποκαλύπτει την απάτη της Αριστεράς».

Χαρακτηρίζοντας τον ως ένα «προϋπολογισμό ενός αχρείαστου μνημονίου», ύψωσε τον αντιπολιτευτικό της λόγο η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ένα μνημόνιο το οποίο «είναι η βαριά κληρονομιά της ανικανότητας, της ανεπάρκειας και της αναλγησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Παρά τις συνεχείς και οριζόντιες περικοπές των συντάξεων καθ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια τις οποίες υπεψήφισε η παράταξη της, η κ. Γεννηματά είπε πως «Εμείς δεν θα ψηφίσουμε μείωση συντάξεων», συμπληρώνοντας πως για «πρώτη φορά ο λαός νιώθει απροστάτευτος».

Ζήτησε δε από όλα τα κόμματα να συναινέσουν στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα έχει ως έργο την διερεύνηση των αιτιών της κρίσης ξεκινώντας από την περίοδο της ένταξης στη χώρα στην ΟΝΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Ούτε εκβιασμοί περνάνε σε εμάς, ούτε συμψηφισμούς κάνουμε. Όλα στο φως. Από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα».

Για «προεκλογικό παραμύθι» της κυβέρνησης, το οποίο αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ανέφερε ότι «η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης είναι ολοφάνερη σε όλες τις βασικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής».

Αναφερόμενος στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού είπε πως φαίνεται ότι «Αποτελεί μια ανοιχτή επίσημη ομολογία σχετικά με τον ταξικό προσανατολισμό της σημερινής κυβέρνησης να υπηρετήσει χωρίς ταλάντευση τους στόχους του κεφαλαίου»

Χαρακτήρισε δε ως «σαπουνόφουσκα τα περί φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού», η οποία όπως είπε έσπασε στον «ένα χρόνο διακυβέρνησης από την Αριστερά του κεφαλαίου».

Καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, είπε πως «Η δεύτερη φορά Αριστερά παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό της γνωστής σειράς των μνημονιακών προϋπολογισμών. Έναν προϋπολογισμό κομμάτια και θρύψαλα».

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «γκρίζο» και «αδιαφανή», συνεχίζοντας την παράδοση των προηγούμενων μνημονιακών προϋπολογισμών.

Αναφέρθηκε σε «δαιδαλώδεις διαδικασίες ελέγχου της νομιμότητας των δαπανών και καμία διαδικασία ελέγχου της σκοπιμότητάς τους», ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό διάτρητο, γεγονός που τον κάνει ανεφάρμοστο.

Πιστός στο σενάριο περί δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του στον πρωθυπουργό, ώστε μετά να ακολουθήσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, καθώς εάν δεν υπάρξει οικουμενική θα επέλθει η κατάρρευση της κυβέρνησης.

Ο κ. Λεβέντης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την κυβέρνηση, αλλά και να συμμετάσχει στο οικουμενικό σχήμα, ενώ έστρεψε τα πυρά του και κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα πως ενώ ψήφισαν το μνημόνιο τώρα αρνούνται να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό και τα άλλα νομοσχέδια.