Βρέθηκαν οι πρώτοι 200 αδήλωτοι λογαριασμοί εκατομμυρίων που «έφυγαν» σε ελβετική τράπεζα

Οι οικονομικοί εισαγγελείς βρήκαν τους μεγαλοκαταθέτες

Στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων βρίσκονται 200 λογαριασμοί καταθέσεων μεγάλων ποσών που είχαν βγει στο εξωτερικό, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη Γερμανική λίστα Βεστφαλίας- Ρηνανίας και είχαν ανοιχτεί στην ελβετική τράπεζα UBS.

Χρήματα τα οποία βγήκαν στο εξωτερικό και αφορούν λογαριασμούς Ελλήνων μεγαλοκαταθετών, οι οποίοι ανοίχτηκαν στην ελβετική τράπεζα UBS, ταυτοποιήθηκαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς που ερευνούν την λίστα Βεστφαλίας- Ρηνανίας, που πρόσφατα πέρασε στην κατοχή του υπουργείου Οικονομικών, από όπου και προωθήθηκε στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, από το γερμανικό κρατίδιο της Βεστφαλίας- Ρηνανίας παραδόθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, η λίστα του υπουργού Οικονομικών Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, με περιεχόμενο στοιχεία για 10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων καταθετών.

Η διερεύνηση των στοιχείων της λίστας ξεκίνησε άμεσα, με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς και τους οικονομικούς εισαγγελείς να συναποφασίζουν τον ενδελεχή και άμεσο έλεγχο των στοιχείων της.

Η ελεγκτική διαδικασία των δεδομένων των τραπεζικών λογαριασμών, αποδείχθηκε πως προχώρησε με εντατικούς ρυθμούς, καθώς από το τέλος Νοεμβρίου που παραλήφθηκε η λίστα μεσολάβησε διάστημα μόλις 15 ημερών έως την αιφνίδια έφοδο των οικονομικών εισαγγελέων στο ελληνικό υποκατάστημα της UBS, της τράπεζας στην οποία υπάρχουν και οι περισσότεροι λογαριασμοί που περιέχονται στη λίστα.

Οι λογαριασμοί αφορούν σε καταθέσεις αδήλωτων ποσών, με τους καταθέτες να ελέγχονται για φοροδιαφυγή.

Ως καταθέτες φαίνονται τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και εταιρείες, με τις έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων να στρέφονται και στην ταυτοποίηση των δικαιούχων των εταιρειών, ενώ τα στοιχεία αφορούν όχι μόνο λογαριασμούς της περιόδου 2006-2008 αλλά και τα έτη 2013-2015.

Η έφοδος και τα ποσά

Την περασμένη Παρασκευή οι εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση, Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Ντζούρα, έκαναν αιφνιδιαστικό έλεγχο στο υποκατάστημα της UBS στην Αθήνα, αλλά και σε γραφείο μπρόκερ συνεργαζόμενου με την τράπεζα, κατ’ εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Της εφόδου στην τράπεζα είχε προηγηθεί παρακολούθηση των γραφείων της και έλεγχοι υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν κατείχαν στοιχεία των κινήσεων των λογαριασμών μεγάλων καταθετών.

Οι ενέργειες αυτές «πλούτισαν» το υλικό των εισαγγελικών αρχών με σημαντικά στοιχεία για την έρευνα του αδήλωτου χρήματος που διεξάγεται, καθώς κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι υπολογιστών, στους οποίους περιέχονται αρχεία με αριθμούς λογαριασμών, στα ονόματα που αντιστοιχούν και τα ποσά που περιέχονται σε αυτούς.

Σε όποια από τα αρχεία δεν αναφέρονταν τα ποσά των καταθέσεων, οι αριθμοί λογαριασμών αντιστοιχήθηκαν με την γερμανική λίστα Βεστφαλίας- Ρηνανίας και επιβεβαιώθηκαν.

Η επεξεργασία των στοιχείων αφορά σε 200 λογαριασμούς οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί, με το ύψος των καταθέσεων να κυμαίνεται από 1,5 εκ. ευρώ η μικρότερη έως 12 εκ. ευρώ η μεγαλύτερη, με τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο να εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε πάνω από 2 δις ευρώ.

Εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να ξεκινήσει η αποστολή σημειωμάτων από τις εισαγγελικές αρχές προς τους εμπλεκόμενους καταθέτες, μέσω των οποίων θα ζητηθεί η συνεργασία τους ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

Τη προσπάθεια αυτή θα ενισχύσει και το σχέδιο νόμου για την αυτοκαταγγελία, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση από τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτό θα δίνεται η δυνατότητα στον καταθέτη να τύχει αμνηστίας σε περίπτωση που δηλώσει τα ποσά που έχει αποκρύψει, δηλαδή να μηνύσει τον εαυτό του ώστε να μειώσει αισθητά το υψηλό πρόστιμο που θα του επιβληθεί, παράλληλα με την ποινική δίωξη που θα του ασκηθεί.

Ετικέτες: