Επείγουσα μεταφορά λογαριασμών δημοσίων φορέων στην ΤτΕ

  • Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2015 - 06:20

Επείγουσα μεταφορά 1.039 λογαριασμών δημοσίων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας για την πληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές, λόγω της μη ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, που δεν επιτρέπει την εκταμίευση του υπολοίπου της δόσης της δανειακής σύμβασης.

Με «εξαιρετικώς επείγουσα» απόφαση, όπως την χαρακτηρίζει, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δίνεται οι εντολή σε υπουργεία και λοιπούς φορείς του δημοσίου να κλείσουν οι 1.039 λογαριασμοί τους που παρουσιάζουν υπόλοιπα στις εμπορικές τράπεζες και να μεταφερθούν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η οικονομική στενότητα που προκάλεσε στο κράτος η συνεχιζόμενη πιεστική διαπραγμάτευση των εταίρων με την ελληνική κυβέρνηση, οδήγησε στην απόφαση συγκέντρωσης του ρευστού που διαθέτουν δημόσιοι φορείς, προκειμένου η χώρα να μην βρεθεί μπροστά σε ένα νέο πιστωτικό γεγονός.

Η μεταφορά αφορά σε λογαριασμούς που τηρούνται από τους φορείς στην Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank και τη Eurobank και οι οποίοι εντός του τρέχοντος έτους δεν παρουσίασαν καμία κίνηση.

Μεταξύ των φορέων που περιλαμβάνονται στη λίστα της απόφασης ξεχωρίζουν λογαριασμοί κρατικών ΚΤΕΟ, εφοριών αρχαιοτήτων, πορθμείων και καταστήματα κράτησης.

Καταλυτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς ορίζεται η 5η Ιουνίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό της δόσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πρέπει να καταβληθεί την ίδια μέρα.

Ετικέτες: