Ακραία φτώχεια και προσφυγικό είναι τα κύρια θέματα που αντιμετωπίστηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Παροχές στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

Παρά την απόσυρση του νομοσχεδίου, για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πέρασαν οι ρυθμίσεις εκείνες που αφορούν σε παροχές προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Την παραμονή των Χριστουγέννων εκδόθηκε το ΦΕΚ με την ΠΝΠ που περιλαμβάνει διατάξεις για τους πρόσφυγες, όπως και μέτρα υπέρ ατόμων και οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνονταν στο παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο για τεχνικούς λόγους αποσύρθηκε από τη Βουλή, μεταξύ των οποίων είναι παροχές όπως η χορήγηση ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος, επιδόματα ενοικίου και σίτισης, αλλά και ρυθμίσεις σχετικά με τη θητεία του επικουρικού προσωπικού των δομών κοινωνικής πρόνοιας.

Η διάρκεια παροχής των υπηρεσιών των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων των φορέων των ΟΤΑ, καθώς και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2016.

Όμως σε καμία περίπτωση οι συμβάσεις του προσωπικού δεν μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Διαβίωση σε ακραία φτώχεια

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χορηγείται για το έτος 2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 1200 kwh ανά τετραμηνία και για περίοδο δύο τετραμηνιών, που αντιστοιχούν σε δύο εκκαθαριστικούς τετραμηνιαίους λογαριασμούς.

Σε περιπτώσεις δικαιούχων, των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2015, η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται. Η παροχή δωρεάν ρεύματος δύναται να επεκτείνεται και σε κατανάλωση του επόμενου έτους, προκειμένου να συμπληρωθεί η περίοδος χορήγησης δύο τετραμηνιών.

Η ως άνω παροχή αφορά σε νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις υφιστάμενων μισθώσεων με νέους όρους, που συνάπτονται μετά την έγκριση χορήγησης της παροχής, και θα δίδεται απευθείας στον εκμισθωτή του μισθίου ακινήτου. Η παροχή χορηγείται για εννέα μήνες εντός του έτους 2015 και δύναται να επεκτείνεται εντός του επόμενου έτους, προκειμένου να καλυφθεί η περίοδος χορήγησης εννέα μηνών.

Επίσης προβλέπεται η χορήγηση για το έτος 2015 και για χρονικό διάστημα εννέα μηνών, επιδότηση σίτισης σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η παροχή του επιδόματος σίτισης δύναται να επεκτείνεται και εντός του επόμενου έτους, προκειμένου να καλυφθεί η περίοδος χορήγησης των εννέα μηνών.

Άμεση αντιμετώπιση μεταναστευτικού

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης, ρυθμίζονται οι διαδικασίες υποδοχής αιτούντων διεθνή προστασία, οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας και αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα ή χορήγησης του καθεστώτος δικαιούχου επικουρικής προστασίας ή ανθρωπιστικού καθεστώτος και το περιεχόμενο των καθεστώτων αυτών.

Με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται κατόπιν των σχετικών προτάσεων των υπουργών Εργασίας και Εσωτερικών, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, καθώς και τις ειδικότερες προϋποθέσεις απασχόλησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και των δικαιούχων καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, στους οποίους το καθεστώς αυτό έχει χορηγηθεί.

Επίσης, με ανάλογο τρόπο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις υπαγωγής αλλοδαπών και ανιθαγενών σε καθεστώς προσωρινής προστασίας, αλλά και νομικής συνδρομής σε αιτούντες διεθνή προστασία.

Όσον αφορά στα Κέντρα ή τις Μονάδες Πρώτης Υποδοχής ή Ανοικτών Δομών Φιλοξενίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία τους μπορεί να ανατίθεται για ορισμένο χρόνο, σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών που ανταποκρίνονται σε κατάλληλες προδιαγραφές ποιότητας ή σε δημόσιους φορείς, όπως εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου η διεκπεραίωση επί μέρους διαδικασιών υποδοχής, εξαιρουμένων αυτών που συνιστούν άσκηση δημόσιας εξουσίας, όπως η έκδοση διοικητικών πράξεων.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών προσδιορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας που πρέπει να πληρούν οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Προβλέπεται ακόμη ότι με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να προκηρύσσεται μειοδοτικός διαγωνισμός για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης - ναύλωσης πλωτών μέσων ορισμένου χρόνου, για την αντιμετώπιση αναγκών σίτισης, διαμονής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μεταφοράς μεταναστών, με ιδιώτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Αναλόγως προβλέπεται η ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης-ναύλωσης πλωτών μέσων, ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου λόγω της αιφνίδιας, απρόβλεπτης και μαζικής εισόδου μεγάλου αριθμού μεταναστών.

Τέλος, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενώ όσον αφορά στα Κέντρα Προσωρινής Διαμονής των αιτούντων να αναγνωρισθούν ως πρόσφυγες αλλοδαπών, προβλέπεται πως με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, και Υγείας εντός προθεσμίας ενός έτους, καθορίζεται η ίδρυση, η διοικητική υπαγωγή, η στελέχωση και η λειτουργία τους.