Ένας χρόνος διακυβέρνησης και κύρια θέματα προς επίλυση από τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές των Κυκλάδων Αντ. Συρίγο και Ν. Συρμαλένιο

Αναδρομή και προτεραιότητες

Μία πολιτική ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει έκαναν οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές των Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, ιεραρχώντας παράλληλα τα θέματα στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο επόμενο έτος.

Πολιτικές επιλογές, διαπραγμάτευση, συμφωνία, μνημόνιο και διάσπαση είναι τα θέματα επί των οποίων εξέφρασαν την άποψη τους ως βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ενώ ως άμεσης προτεραιότητας έθεσαν το θέμα της υγείας για τις Κυκλάδες.

Η διαπραγμάτευση και η συμφωνία

Με κοινή τη φράση ότι επρόκειτο για έναν «επώδυνο συμβιβασμό» της κυβέρνησης, ξεκίνησαν τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και οι δύο βουλευτές, σημειώνοντας, ο κάθε ένας από την πλευρά του, τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν τις άμεσες κυβερνητικές επιλογές, βάσει αυτού του δεδομένου.

Όπως ο Αντώνης Συρίγος ανέφερε «Όλες οι ζωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης αναλώθηκαν στη διαπραγμάτευση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από τη μία πλευρά να υπάρξει βέβαια μία συμφωνία, που όπως χαρακτηρίστηκε ήταν «ένας επώδυνος συμβιβασμός», αλλά να έχει και κάποια ελλείμματα σε τομείς όπως η διοίκηση και άλλους, οι οποίοι πράγματι είναι καίριοι και αφορούν την λειτουργία γενικά του κράτους», κρίνοντας πως «αυτό είναι ένα στοιχείο χαρακτηριστικό της χρονιάς που πέρασε».

Αυτοκριτική όσον αφορά στην μη εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος είπε ότι «Δυστυχώς τα οράματα και οι προθέσεις που υπήρξαν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2015 διότι υποτιμήθηκαν οι συσχετισμοί των δυνάμεων που συναντήσαμε στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο. Αναγκαστήκαμε, μετά από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις να μπούμε σε ένα τρίτο μνημόνιο, το οποίο ουσιαστικά ανέστειλε την εφαρμογή των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ».

Επικεντρώνοντας στη συμφωνία, αιτιολόγησε το στοιχείο του συμβιβασμού, λέγοντας ότι «Ήταν μία επώδυνη συμφωνία, η οποία εμπεριείχε το στοιχείο του συμβιβασμού, αφού υπήρξαν σημεία στη συμφωνία τα οποία ήταν καλύτερα από αυτά που αρχικά πρότειναν οι δανειστές. Ήθελαν μνημόνιο για λίγους μήνες με μικρή χρηματοδότηση και καταφέραμε να πάρουμε τρία χρόνια με χρηματοδότηση γύρω στα 85 δις. Υπήρξε σαφής μείωση των πλεονασμάτων έναντι αυτών που ζητούσαν οι δανειστές, κάτι το οποίο μας έδωσε την ευκαιρία μέχρι το 2018 να έχουμε μικρότερα πλεονάσματα κι έτσι να μπορεί να χρηματοδοτείται περισσότερο η πραγματική οικονομία. Επίσης υπήρξε μία δέσμευση για το χρέος και θα φανεί γύρω στον Φεβρουάριο με Μάρτιο όπου τοποθετείται η συζήτηση. Αν καταφέρουμε και υπάρξει μία συμφωνία απομείωσης του χρέους να μπορέσει ελληνική οικονομία να πάρει βαθιές ανάσες προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας».

 

Σχολιασμός της διάσπασης

«Επώδυνη ενηλικίωση» χαρακτήρισε τη διάσπαση του κόμματος του ο Αντώνης Συρίγος, δίνοντας τις προεκτάσεις της πλήρους αναδιάρθρωσης του συνόλου του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ήταν μία χρονιά που προσέδωσε μεγάλες εμπειρίες για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπέστη μία επώδυνη και απότομη ενηλικίωση, η οποία δεν ευχαρίστησε κανένα από τα μέλη του και εννοώ τη διάσπαση. Η χρονιά που φεύγει δημιούργησε τις βάσεις για την ευρύτερη ανακατάταξη του πολιτικού συστήματος, η οποία ίσως εκφραστεί το 2016 με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή επώδυνα και απότομα και για τις υπόλοιπες μεταπολιτευτικές πολιτικές δυνάμεις. Έχουν τεθεί οι βάσεις για μία πλήρη αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος. Οδηγούμαστε σε μία ωριμότητα. Θα πρυτανεύσουν οι συζητήσεις, θα χαρακτηριστούν οι φυσιογνωμίες και οι ταυτότητες και από εκεί και πέρα θα πορευτούμε».

Στο τέλος της μεταπολίτευσης αναφέρθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος, κρίνοντας παράλληλα για το κόμμα του πως με διάσπαση κατάφερε την ιδεολογική του ομογενοποίηση.

Όπως είπε «Το 2015 ήταν μία χρονιά που έφερε μία αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της χώρας με το αποτέλεσμα τον εκλογών, το οποίο σηματοδότησε οριστικά το τέλος της μεταπολίτευσης και σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας εποχής. Είχαμε και μία διάσπαση, όπου ένα κομμάτι του κόμματός, όχι πολύ μεγάλο αριθμητικά καθώς οι αποχωρήσεις ήταν γύρω στο 20%, αλλά ήταν στελέχη με τα οποία είχαμε μία κοινή διαδρομή για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό δεν μας βοήθησε, όμως από την άλλη πλευρά μπορέσαμε να ομογενοποιηθούμε πολιτικά και ιδεολογικά περισσότερο έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις με μεγαλύτερη σταθερότητα και αισιοδοξία για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και να μπούμε σε αυτά τα οποία θέλουμε να υλοποιήσουμε».

Παράλληλο πρόγραμμα

Ερωτώμενοι σχετικά με το ένα θα μπορέσει εν μέσω μνημονίου να εφαρμόσει μέρος της αριστερής πολιτικής που ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε αναφορά στο παράλληλο πρόγραμμα, η ψήφιση του οποίου αναβλήθηκε για αμέσως μετά τις γιορτές.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Συρίγο «Έγινε η πρώτη συζήτηση στις τρεις κοινές επιτροπής, μεταξύ των οποίων ήταν και η δική μου, η Επιτροπή Δημόσια Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Ακολούθως εκλήθησαν οι φορείς και έγινε διαβούλευση, όμως υπήρξαν πάρα πολλά ζητήματα αντιδράσεων για το εάν υφίσταται, εάν λειτουργεί ο κανονισμός ή όχι και γιατί έρχεται βεβιασμένα. Αυτά όλα οδήγησαν σε μία δεύτερη σκέψη, να μείνουν αυτές οι συζητήσεις και να αναβληθεί για τον Γενάρη. Ότι έχει γίνει μέχρι τώρα ισχύει. Μένουν άλλες δύο συζητήσεις στην Επιτροπή και ακολούθως θα έρθει στην Ολομέλεια».

Την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει νομοθέτηση αριστερών επιλογών εξέφρασε ο Νίκος Συρμαλένιος, αναφερόμενος στο παράλληλο πρόγραμμα, για το οποίο είπε πως «θα είναι ένα από τα πρώτα νομοθετήματα μετά τις γιορτές, θα αρχίσει να δείχνει τα στοιχεία μιας τέτοιας κοινωνικής πολιτικής που θέλουμε να εφαρμόσουμε, κυρίως στο τομέα της υγείας και της πρόνοιας. Αμέσως μετά θα έχουμε το ασφαλιστικό, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε άμεσα ζητήματα κάλυψης των συντάξεων για τα επόμενα χρόνια, αλλά σαν μια αρχή μίας βαθιάς μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, που τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια έχει οδηγηθεί σε ένα πλήρες αδιέξοδο. Την επόμενη χρονιά, αφού γίνει η αξιολόγηση για το χρέος, για το οποίο ελπίζουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα, ταυτόχρονα προχωράμε τα αναπτυξιακά ζητήματα, που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και η κοινωνία. Μέχρι τώρα ενδιέφερε πως θα σταθεροποιήσουμε δημοσιονομικά την κατάσταση. Αυτό δεν αρκεί. Το ζητούμενο είναι ανάπτυξη, με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο, άρα τα δύο επόμενα βήματα είναι ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα κατατεθεί στο επόμενο δίμηνο, καθώς και το αναπτυξιακό πρόγραμμα συνολικά, που μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς».

Προτεραιότητα η υγεία

Κύριο ζητούμενο και από τους δύο βουλευτές η εντατικοποίηση των προσπαθειών για τις δομές υγείας των νησιών, οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν.

Όπως ιεραρχικά έθεσε το θέμα ο Αντώνης Συρίγος, σημείωσε ότι «Αυτό στο οποίο αναλωθήκαν οι δυνάμεις στις Κυκλάδες ήταν στα ζητήματα τα οποία εξακολουθούν να είναι ζέοντα και για τον χρόνο που μας έρχεται. Το μεγάλο και επίμαχο θέμα, το οποίο εγώ χαρακτηρίζω ως προτεραιότητα, είναι η υγεία. Είναι το ζωτικότερο θέμα, για το οποίο πρέπει να δοθούν οι κύριες μάχες, οι οποίες αφορούν στην αναβάθμιση του νοσοκομείου της Σύρου και της Νάξου και την λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης. Παράλληλα τα προβλήματα που είχαμε στα Κέντρα Υγείας των νησιών ήταν πάρα πολύ σοβαρά».

Ανάλογη ήταν και η προσέγγιση του Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος

έθεσε τα θέματα υγείας στο σύνολο του νομού, κρίνοντας όμως πως κάθε νησί πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά.

Όπως είπε «Σε τοπικό επίπεδο πρέπει να δούμε τις επιλογές μας ανά νησί. Υπάρχουν τα κοινά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις μεταφορές, την υγεία κ.λ.π., αλλά να δούμε τα ζητήματα που αφορούν κάθε νησί.

Είναι το θέμα της λειτουργίας του νοσοκομείου της Σαντορίνης. Βεβαίως πρέπει να δυναμώσουμε τις προσπάθειες ώστε να γίνουν πραγματικά νοσοκομεία και της Σύρου και της Νάξου ώστε να έχουμε τρία νοσοκομεία στις Κυκλάδες».

Η προοπτική του ΦΠΑ

Παραδοχή των μη αναμενόμενων αποτελεσμάτων υπήρξε ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ των νησιών, με τον Αντώνη Συρίγο να το κρίνει ως μία μάχη που δεν ευοδώθηκε.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Εκείνο για το οποίο δόθηκε γερή μάχη, η οποία όμως δεν είχε τα αποτελέσματα που αναμέναμε, είναι το ζήτημα του ΦΠΑ. Αυτό που έχει μία μικρή πύρρειο νίκη είναι η κατάκτηση μίας προσωρινής κατάκτησης για τα περισσότερα νησιά, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Είναι ένας τομέας στον οποίο δυστυχώς η μάχη δεν ευοδώθηκε. Στα πλαίσια της συμφωνίας υπάρχουν δεσμεύσεις οι οποίες εφαρμόζονται. Εκείνο που προέχει είναι η σταθερότητα, η οποία για να μπορέσει να υπάρξει θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς. Στο μέτρο του δυνατού αυτό επιτυγχάνεται. Παράδειγμα το πρόβλημα που προέκυψε με τις παραμεθόριες και δυσπρόσιτες περιοχές, όταν κάποιοι «φωστήρες» είχαν παραλείψει τις Κυκλάδες. Αυτό έχει βρει μία τακτοποίηση και έχει υπεισέλθει και η έννοια της νησιωτικότητας ώστε να μας δώσει τη δυνατότητα σε περίπτωση που υπάρξει ετέρα σκέψη να μπορέσουμε να έχουμε δυνατότητα παρέμβασης, γιατί ήταν άδικο για τους ανθρώπους που υπηρετούν στην περιοχή μας».

Χωρίς να αποκλείει την θετική έκβαση του θέματος του ΦΠΑ εμφανίστηκε ο Νίκος Συρμαλένιος, αναφέροντας ότι «Όσον αφορά στο ΦΠΑ, είναι στα θέματα της γενικότερης φορολογικής πολιτικής και μέσα στο μνημόνιο διατυπώνεται πως εφόσον υπάρξουν δημοσιονομικά οφέλη και έσοδα στα κρατικά ταμεία, αυτό θα μπορεί να βελτιώσει και φορολογικές πολιτικές που σήμερα πλήττουν τους μικρομεσαίους και τα πλατιά κοινωνικά στρώματα, οπότε τίθεται ως θέμα προς αναθεώρηση.Εκεί μπαίνει και το κατά πόσον θα μπορεί να εφαρμοστεί ή όχι ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά. Στο βαθμό που θα προχωρήσει το χτύπημα της φοροδιαφυγής και ευτυχώς αυτή τη στιγμή προχωράει ταχύτατα, αν υπάρξουν τέτοια έσοδα θα μπορέσουμε βάσιμα να ελαφρύνουμε αυτούς που σήμερα σηκώνουν τα βάρη».

Τα βασικά θέματα της Σύρου

Ειδική αναφορά έκανε ο Αντώνης Συρίγος και στο θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αναφέροντας ότι «ζήσαμε ένα χρόνο προβληματικό όσον αφορά στις συγκοινωνίες, εξ ίσου σοβαρό θέμα για τα νησιά, όπως και τα κενά που παρατηρήθηκαν στα σχολεία, ζητήματα τα οποία δεν πρέπει να ξανασυμβούν στο μέλλον, γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε έμφαση ούτως ώστε να μη ξανασυμβούν. Στον βαθμό που μπορούσαμε κάναμε κάποιες παρεμβάσεις και οι τρεις βουλευτές, μέσα στα πλαίσια πάντα του θεσμικού μας ρόλου, που είναι κυρίως το νομοθετικό έργο».

Όσον αφορά δε τα βασικά ζητήματα της Σύρου, τα οποία ιεράρχησαν οι δύο βουλευτές, ήταν ο αναπτυξιακός της σχεδιασμός και το Νεώριο.

Ο Αντώνης Συρίγος επεσήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, δόθηκε μεγάλη μάχη για το θέμα του Νεωρίου, το οποίο ακόμα δεν έχει λυθεί και πρέπει να βρει μία μόνιμη λύση, διότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Πρέπει να σταματήσει η αβεβαιότητα και να μπει σε μία κανονικότητα, σε αυτό τον τομέα εγώ όσο μπορώ θα βοηθήσω, πάντα στο πλαίσιο το θεσμικού ρόλου μου».

Από την πλευρά του ο Νίκος Συρμαλένιος σημείωσε πως «Η Σύρος έχει ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, του οποίου κάποιες κατευθύνσεις ήδη συζητούνται σε κυβερνητικό επίπεδο. Αμέσως μετά τις γιορτές έχουμε δεσμευτεί να γίνει μία συζήτηση στο νησί με όλους τους φορείς, χωρίς να έχουμε καταλήξει απόλυτα σε κάποια πράγματα. Η συζήτηση πρέπει να κάνει κτήμα της κάποιες επιλογές, διότι εάν η κοινωνία δεν υιοθετήσει κάτι αυτό δεν θα μπορέσει να προχωρήσει».

Ο Αντώνης Συρίγος για τη νέα χρονιά ευχήθηκε «δικαιοσύνη, ειρήνη, σταθερότητα, ανάπτυξη και αισιοδοξία, η οποία ελπίζω να μετεξελιχθεί σε επιτυχίες».

Ετικέτες: