Το Βέλγιο δεν κατάφερε να αποφύγει την αναμενόμενη τρομοκρατική ενέργεια

Το διπλό τυφλό χτύπημα των Βρυξελλών

Ακόμα ένα τυφλό χτύπημα από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που στοχοποίησε σημειολογικά την καρδιά της Ευρώπης, με τη διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, προκαλώντας τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

Εκρήξεις που συγκλόνισαν το κέντρο της Βελγικής πρωτεύουσας και οι οποίες σημειώθηκαν σε καίριους στόχους, όπως το αεροδρόμιο «Zaventem» των Βρυξελλών και τον σταθμό του μετρό «Maalbeek», προκαλώντας χάος και πανικό, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 34 και των τραυματιών τους 200.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο VRT από τον συνολικό αριθμό των νεκρών οι 20 εξ αυτών είναι από την έκρηξη στο μετρό και οι 14 από την έκρηξη στο αεροδρόμιο.

Σημείο άξιο αναφοράς, καθώς αποτυπώνει τη σημειολογία του γεγονότος, είναι πως ο σταθμός του μετρό όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκρήξεις

Ο χορός των εκρήξεων ξεκίνησε με τις δύο να σημειώνονται στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και συγκεκριμένα στην αίθουσα αναχωρήσεων, στο γκισέ της εταιρείας American Airlines, ενώ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga, πριν τις εκρήξεις υπήρξαν πυροβολισμοί και αυτόπτης μάρτυρας, εργαζόμενος του αεροδρομίου επιβεβαιώνει ότι ένας άνδρας φώναζε σε αραβική γλώσσα, με τον μάρτυρα να αναφέρει συγκεκριμένα «Ένας κύριος φώναξε κάτι στα αραβικά. Φώναξε μερικές λέξεις και άκουσα μία μεγάλη έκρηξη».

Μαρτυρίες που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο, περιγράφουν σκηνές “γενικευμένου πανικού σε όλα τα επίπεδα” μετά τις δύο εκρήξεις, με όσους βρίσκονταν στον χώρο να προσπαθούν τρέχοντας να βρουν τις πόρτες εξόδου, ενώ ανάλογη εικόνα πανικού επικράτησε και στους χώρους εκτός του αεροδρομίου.

Την χαοτική κατάσταση ενίσχυσε και η πτώση μέρους της οροφής του αεροδρομίου.

Τις δύο εκρήξεις επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του αεροδρομίου, Anke Fransen, η οποία ενημέρωσε ότι «υπήρξαν δύο εκρήξεις στην αίθουσα αναχωρήσεων. Η ομάδα πρώτων βοηθειών έσπευσε στο σημείο για παροχή βοήθειας».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά τις εκρήξεις, στον χώρο του αεροδρομίου βρέθηκαν τρεις ζώνες με εκρηκτικά ή “γιλέκα αυτοκτονίας” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το πρακτορείο Belga, ενώ η μία τουλάχιστον έκρηξη προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας.

Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε ακόμα μία πολύνεκρη έκρηξη στο σταθμό «Maalbeek»του μετρό, ενώ σύμφωνα με το δίκτυο RTBF, υπήρξε και μία ελεγχόμενη έκρηξη βόμβας που βρέθηκε στη «Rue de la Loi», στον σταθμό του μετρό «Schuman», που και αυτός βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στα κτίρια της Ε.Ε.
Για τις εκρήξεις η επιβεβαίωση ήταν άμεση από την εισαγγελία του Βελγίου, με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, Φρέντρικ Βαν Λίου, να αναφέρει ότι “Σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Zaventem, η μια από τις οποίες προκλήθηκε πιθανώς από έναν βομβιστή αυτοκτονίας, και περίπου μισή ώρα αργότερα μια έκρηξη σημειώθηκε στον (σταθμό του μετρό) στο Maalbeek”.

Ανάληψη ευθύνης

Πλήρης σύνδεση των εκρήξεων με την σύλληψη στις Βρυξέλλες του βασικού υπόπτου των επιθέσεων του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, του Salah Abdeslam, ενώ εντείνονται οι έρευνες και για τους δύο άλλους υπόπτους, συνεργούς του, οι Najim Laachraoui και Mohamed Abrini, που εκτός των επιθέσεων του Παρισιού στοχοποιούνται πλέον και για τις επιθέσεις των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) προχώρησε στην ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις στη Βελγική πρωτεύουσα, με τους υποστηρικτές τους να αναφέρονται διθυραμβικά για αυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, υποστηρικτής του ISIS διατυπώνει το μήνυμα πως «Το ΙΚ θα σας αναγκάσει να το ξανασκεφτείτε χιλιάδες φορές προτού ενθαρρυνθείτε να σκοτώσετε ξανά μουσουλμάνους και να ξέρετε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν τώρα ένα κράτος που τους υπερασπίζεται».

Λήψη έκτακτων μέτρων

Οι δύο εκρήξεις προκάλεσαν την άμεση εκκένωση του αεροδρομίου και την ανακοίνωση του κλεισίματος τους, ματαιώνοντας όλες τις προγραμματισμένες αφιξοαναχωρήσεις, με ταυτόχρονη διακοπή και της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας προς το αεροδρόμιο, όπως αντιστοίχως έκλεισε και το μετρό του Βελγίου.

Εκτός των δύο σημείων των εκρήξεων, οι Βελγικές αρχές αποφάσισαν το κλείσιμο και των σχολείων, όπως και κάθε άλλου δημόσιου χώρου, ενώ παράλληλα τέθηκαν εκτός λειτουργίας όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης.

Στο ανώτατο σημείο αυξήθηκε μετά τις εκρήξεις το επίπεδο συναγερμού για την ασφάλεια της χώρας, φτάνοντας στο 4 που θεωρείται η ανώτατη βαθμίδα, ενώ άμεσα ξεκίνησαν οι περιπολίες του στρατού εντός της πόλης, με την έκκληση των αρχών προς τους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους

Την ώρα που στο Βέλγιο ενεργοποιήθηκε το σχέδιο με το κωδικό όνομα «πλάνο καταστροφής», το πρακτορείο Belga News μετέδωσε την είδηση πως η στρατιωτική δύναμη των Βρυξελλών ενισχύεται με 255 στρατιώτες, ενώ έχει ισχυροποιηθεί η δύναμη ασφάλειας στους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, που φυλάσσονται από ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, αμέσως μετά τις εκρήξεις απήθυνε διάγγελμα προς τον Βελγικό λαό, στο οποίο αναφέρθηκε στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, χωρίς όμως να αναφέρει ακριβή αριθμό θυμάτων, με τις βελγικές αρχές όπως είπε να κάνουν προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης, συνιστώντας στον πληθυσμό να επιδείξει ψυχραιμία.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Την ώρα της τραγωδίας πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι», χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο και άλλων επιθέσεων, καθώς επιβεβαίωσε πως λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας εκ μέρους των αρχών.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις επιθέσεις «τυφλές, βίαιες και δειλές».

Αλυσιδωτοί φόβοι σε ολόκληρη την Ευρώπη

Σε αυξημένης προστασίας μέτρα προχώρησαν όλες οι κυβερνήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών, εντείνοντας τα μέτρα ασφαλείας σε συγκεκριμένους πιθανούς στόχους, με το επίπεδο συναγερμού να έχει αυξηθεί στο “πορτοκαλί”, σύμφωνα με τις επιβεβαιώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενημέρωσε πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε άμεση συνάντηση με τους επιτρόπους Γκεοργκίεβα και Αβραμόπουλο, όπως και συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες.

Σε δηλώσεις του ο Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε για αποφασιστική αντιμετώπιση από την Ευρώπη της τρομοκρατικής απειλής, λέγοντας «Μένουμε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατική απειλή».

Αυξημένα τα μέτρα προστασίας και στην Ελλάδα, με την Ελληνική Αστυνομία να δίνει έμφαση φύλαξης στο αεροδρόμιο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις ξένες πρεσβείες.

Κατόπιν των τρομοκρατικών χτυπημάτων στις Βρυξέλλες, σύσκεψη για τη λήψη αποφάσεων ως προς τις ενέργειες επί ελληνικού εδάφους συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμμένο και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Καταδικαστική δε ανακοίνωση των τρομοκρατικών ενεργειών εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία αναφέρει «Καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης, τις Βρυξέλλες. Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, τη στήριξή μας στο λαό και την κυβέρνηση του Βελγίου και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Η τυφλή τρομοκρατία είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

 

Ετικέτες: