Συζήτηση με πεζοδρομιακές παρεκτροπές στη Βουλή για το μέγεθος της πολιτικής διαφθοράς και τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη

Μεγάλη η διαφθορά, χαμηλό το επίπεδο

Πολιτικές κορώνες, ευτέλεια πολιτικού λόγου και συμπεριφοράς και δημόσια παραδοχή της πολιτικής παρακμής είναι τα στοιχεία που συνέθεσαν την εικόνα που παρουσίασε το ελληνικό κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για τη διαφθορά.

Χωρίς τίποτε νεότερο, πέραν των όσων το σύνολο των πολιτών γνωρίζει για τις σχέσεις διαπλοκής των πολιτικών προσώπων, εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκείνα που επιβεβαιώνουν τους δεσμούς του πρότερου πολιτικού συστήματος με τη διαφθορά.

Με τον τρόπο αυτό συρρίκνωσε κατά πολύ το «άφθαρτο» προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς κατέστησε σαφές πως πρόκειται για συνέχεια της ίδιας φθαρμένης κατάστασης, ενώ προσμετρήθηκε στα θετικά η προαναγγελία του για «εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε με μόνο ζητούμενο την επιβράβευση από το κομματικό του ακροατήριο, την οποία επιχείρησε να λάβει για να επιβεβαιώσει την ηγετική του παρουσία στο κόμμα, γεγονός που τον έσυρε στο αίτημα των εκλογών.

Πέραν αυτού όμως καμία απάντηση δεν δόθηκε από πλευράς του, ικανή να πείσει περί του αντιθέτου, για τις καταμαρτυρούμενες εμπλοκές του κόμματος του σε τρανταχτές υποθέσεις διαπλοκής, όπως επίσης αυτοπροδόθηκε, επιβεβαιώνοντας τους ισχύοντες παρασκηνιακούς δεσμούς, όταν οικειοποιήθηκε τη ρητορική των φίλα προσκείμενων αντικυβερνητικών μέσων ενημέρωσης.

Η πεζοδρομιακή δε αντιμετώπιση από τον Ευ. Βενιζέλο του Πάνου Καμμένου και οι «ολισθηροί» σχολιασμοί του Βασίλη Λεβέντη για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, συνηγόρησαν υπέρ της πλήρους πολιτικής κατάπτωσης του κοινοβουλευτικού διαλόγου και της απογοητευτικής εικόνας που παρουσίασαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της χώρας.

Τα σκάνδαλα και η κάλυψη

Χωρίς να παρουσιάσει καμία μεγαλειώδη ανατροπή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιδεικνύοντας παραδειγματική ψυχραιμία, κατάφερε να προκαλέσει ηθική ανακούφιση με την αναφορά του σε συγκεκριμένες και μεγάλες υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς, στις οποίες πρωταγωνίστησαν τα πολιτικά πρόσωπα των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή.

Τα κόμματα που άσκησαν κυβερνητική εξουσία κατά το παρελθόν ήταν και αυτά που προκάλεσαν την εν λόγω συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει χαρακτηριστικά πως προκάλεσαν μόνοι τους την τύχη τους και άνοιξαν το Κουτί της Πανδώρας.

Έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην τακτική που ακολουθήθηκε από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, η οποία δεν παραδόθηκε στις φορολογικές αρχές προς έλεγχο και υπήρξε έλλειψη συνεργασίας, παρά την πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Απευθυνόμενος ευθέως στο Κυριάκο Μητσοτάκη έθεσε το θέμα της κάλυψης που παρέχει στο δίδυμο Σαμαρά – Παπασταύρου, όπως και για τις υπηρεσίες του επί σειρά ετών συμβούλου στελεχών της Ν.Δ. κ. Μουσσά.

Σημαντικό σημείο των αναφορών του ήταν για την υπόθεση της Siemens, που τη χαρακτήρισε ως «το σκάνδαλο των σκανδάλων», όπως και για τον «απαράδεκτο» όπως είπε εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων και πολιτικών στελεχών διεκδικώντας επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετάσχει στην επιστροφή χρημάτων, καθώς όπως του είπε «Οι γνωριμίες σας με πρόσωπα και στελέχη μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες για να πετύχουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο».

 

Κραυγαλέες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη

Μίλησε για τις πολιτικές αλλά και επιχειρηματικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, την οποία χαρακτήρισε ως έναν «βαθύτατα ταλαιπωρημένο θεσμό» και απαρίθμησε 13 παρεμβατικές ενέργειες των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα:

Η νομιμοποίηση των μισθολογικών υπερβάσεων, ύψους 30 εκ. ευρώ, στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, με αποτέλεσμα να παύσουν όλες οι διώξεις.

Η διαγραφή των χρεών όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων και απαλλαγή των διοικήσεων από κάθε ευθύνη.

Η παύση των ποινικών διώξεων στον ΟΑΕΕ για τη διάθεση των πόρων του.

Πέρασε νόμος ο οποίος κατόπιν αναγκαστικά λόγω της γενικευμένης αντίδρασης καταργήθηκε, ο οποίος όριζε πως δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης.

Η απαλλαγή από κάθε ευθύνη των μελών των Δ.Σ. των τραπεζών και της ΤτΕ για το PSI.

Η αναστολή των ποινικών διώξεων στις διοικήσεις των επιχειρήσεων του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται.

Η απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. της Λάρκο από κάθε αστική και διευθυντική ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Η παύση όλων των ποινικών διώξεων για τα Δ.Σ. των αγροτικών συνεταιρισμών.

Η αναστολή των διώξεων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για χρέη προς το δημόσιο.

Η αντικατάσταση του άρθρου του Ποινικού Κώδικα, που προέκυψε από παρέμβαση του υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά κ. Αθανασίου, αν και άμεσα καταργήθηκε, όμως βάσει αυτού επηρεάστηκε η εκδίκαση των υποθέσεων των υπόδικων στελεχών δημοσίων επιχειρήσεων και ΜΚΟ, που κατηγορούνταν για δωροληψία.

Η παροχή θαλασσοδανείων στα κόμματα, τα οποία δινόντουσαν με εγγυήσεις τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που θα λάμβαναν στο μέλλον, υπενθυμίζοντας πως τα χρέη της Ν.Δ. ανέρχονται στα 210 δις ευρώ, ενώ για το ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται η έρευνα των ταμείων του.

Εξ αφορμής αυτού του θέματος προαναγγέλθηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής τόσο για τα δάνεια των κομμάτων όσο και των ΜΜΕ, το πόρισμα της οποίας θα κατατεθεί έως το τέλος Μαΐου.

Η νομιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών, με την τροπολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πέρασε την 5η φορά που κατατέθηκε.

Ο ορισμός προϊσταμένων των δικαστηρίων, που όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας «Πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων για να ευνοηθούν οι εκλεκτοί της τότε κυβέρνησης, με τροπολογία του Αθανασίου, υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά. Υπάρχει σχετική καταγγελία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία κατατίθεται στα πρακτικά της Βουλής. Έλεγε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η αιφνιδιαστική τροποποίηση ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές δημιουργεί ερωτηματικά».

Για το χάος που επικρατεί στη δικαιοσύνη ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως είναι εσκεμμένο, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων οι κυβερνήσεις και τα οικονομικά συμφέροντα.

Έθεσε ως κυβερνητικό στόχο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, μέσω συγκεκριμένων και αποτελεσματικών πρωτοβουλιών, προκειμένου όπως σημείωσε να «σε αυτόν τον τρόπο να αποδίδεται δικαιοσύνη και να είναι άτεγκτη».

Ετικέτες: