Σε διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό

  • Τετάρτη, 20 Απριλίου, 2016 - 06:10

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τις μεταβολές στις επικουρικές συντάξεις, ενώ παρέχει πλήρη προστασία στις κύριες συντάξεις και αλλάζει όσα ίσχυαν για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αφού συγκεντρωθούν οι παρατηρήσεις κατά τη δημόσια διαβούλευση, πρόκειται να προωθηθεί άμεσα στην επιτροπή της βουλής πριν κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια, με ζητούμενο η διαδικασία να ολοκληρωθεί αμέσως μετά το Πάσχα.

Πλήρους προστασίας έως το τέλος του 2018 οι κύριες συντάξεις και κατάργηση των κατώτατων ορίων συντάξεων, ενώ θεσπίζεται εθνική σύνταξη.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοσχέδιο, από 1.1.2017 οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη στον ΕΦΚΑ (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) ορίζονται στο 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας. Οι εισφορές διαμορφώνονται στο 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη (δηλαδή του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου), ενώ αντίστοιχες θα είναι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως και για τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Επικουρικές

Οι κύριες αλλαγές εντοπίζονται στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, όπως και στις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, για τις οποίες έγινε δεκτή η πρόταση της ελληνικής πλευράς για αύξηση 1% που θα κατανέμεται ανά 0,50% σε εργαζόμενο και εργοδότη.

Η ισχύς της αύξησης θα ξεκινήσει από 1.6.2016 και θα ισχύσει έως τις 31.5.2019, ενώ θα ακολουθήσει έως τις 31.5.2022, μείωση της αύξησης αυτής στο 0,25% για τον εργοδότη και 0,25% για τον εργαζόμενο. Από 1.6.2022 οι μηνιαίες εισφορές θα επανέλθουν στις παλιές τιμές που ίσχυαν στις 31.12.2015.

Σε ότι αφορά τις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές, κατά την δημοσίευση του νόμου, αυτές αναπροσαρμόζονται, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των χιλίων τριακοσίων (1300) ευρώ.

Συντάξεις δημοσίου

Ανατροπή σε ότι αφορά στις συντάξεις του δημοσίου, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι στρατιωτικοί εντάσσονται στο νέο Ενιαίο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοσχέδιο οι υπαγόμενοι στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας, οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος συστήνεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και οι συντάξεις τους κανονίζονται και καταβάλλονται με βάση τις ρυθμίσεις του παρόντος και τις λοιπές μεταβατικές διατάξεις.

Νέες συντάξεις

Οι μεγάλες αλλαγές εστιάζονται στον υπολογισμό των νέων συντάξεων, ο οποίος θα γίνεται σύμφωνα με τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι νέες συντάξεις θα είναι αυξημένες για όσους έχουν λίγα έτη ασφάλισης (μέχρι και 25) και εισόδημα μέχρι τα 1.000 ευρώ το μήνα. Αντίθετα, θα είναι ψαλιδισμένες έως και 30% (μεσοσταθμικά 15%-20%) για τους ασφαλισμένους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και μέσο συντάξιμο μισθό πάνω από 1.500 ευρώ.

Οι συντάξεις όσων καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την ημερομηνία έναρξης του νόμου υπολογίζονται βάσει των διατάξεων που ίσχυαν έως τις 31/12/2014. Για όσους αποχωρήσουν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ο υπολογισμός θα γίνει με βάση το μέσο μηνιαίο μισθό που προκύπτει από το 2002 (ολοκλήρωση μηχανογράφησης ΙΚΑ) και μετά.

Εθνική σύνταξη

Θεσπίζεται εθνική σύνταξη η οποία ορίζεται σε 384 ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.

Σε ότι αφορά στις συντάξεις αναπηρίας οι έχοντες ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω θα λαμβάνουν 384 ευρώ, ενώ όσο μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας αναλογικά μειώνεται και το ποσό της σύνταξης. Έτσι με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% θα χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99% θα χορηγείται το 50%.

Μεγάλη μείωση της εθνικής σύνταξης θα υποστούν και όσοι επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, καθώς η μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Ανταποδοτική σύνταξη

Οι ασφαλισμένοι κύριας ασφάλισης, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος, αναπηρίας ή θανάτου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, δικαιούνται ανταποδοτικό μέρος σύνταξης, που προκύπτει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές και τον χρόνο ασφάλισης.

Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.

Για όσους αποχωρήσουν το 2016 ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη ο μέσος μηνιαίος μισθός που προκύπτει από το ασφαλιστικό έτος 2002 και έως την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης του υπαλλήλου – λειτουργού του Δημοσίου ή του στρατιωτικού. Εφεξής ετησίως η περίοδος αυτή αναφοράς αυξάνεται κατά ένα έτος.

Το τελικό ποσό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης υπολογίζεται για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης.

Αναπροσαρμογή συντάξεων

Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2014 (σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις) και μέχρι τις 31.12.2018.

Από την 1.1.2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Στην σπάνια περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, τότε δίνεται αύξηση κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Προβλέπεται αύξηση των συντάξεων από την 1.1.2017 κατ' έτος στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.