Υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης

Υπό το βάρος αντιδράσεων το νέο ασφαλιστικό

Υπό την επικοινωνιακή σκέπη της σκληρής διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση πέρασε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με 153 θετικές ψήφους, όλων των κυβερνητικών βουλευτών, έναντι 143 αρνητικών ψήφων, του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβερνητική ρητορική επικέντρωσε τον υπερασπιστικό της λόγο για της νομοθετικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού στην προστασία των ανέργων, των νέων και της πλειοψηφίας των συνταξιούχων, που παρέχει το νέο ασφαλιστικό.

Η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου αποτελεί θετικό στοιχείο της κυβέρνησης, η οποία στοχεύει πιο απαιτητικά πλέον στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Αυτοί άλλωστε είναι οι τομείς όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, στην έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία πραγματοποιήθηκε εχθές στις Βρυξέλλες, με την απαίτηση του ΔΝΤ για το νέο προληπτικό πακέτο 3,6 δις ευρώ να αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για την ελληνική πλευρά, όπως και η στάση της Γερμανίας που αρνείται την απομείωση του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαθέτει πλέον ως όπλο έναντι των δανειστών την ψήφιση του ασφαλιστικού, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την συνέπεια της έναντι των δεσμεύσεων της, παρά τη γενικευμένη αντίδραση των επαγγελματικών οργανώσεων, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν επιδοθεί σε έναν έντονο απεργιακό αγώνα.

Απειλές διαγραφών

Οι υπουργοί της κυβέρνησης παρουσίασαν μία αρραγή εικόνα με τη στάση τους στην ψηφοφορία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, διαψεύδοντας κάθε αντιπολιτευτικό σενάριο περί ανταρτών, κατά το προηγούμενο διάστημα.

Πολλοί από αυτούς επέλεξαν την οδό της υπερψήφισης του νομοσχεδίου έναντι των απειλών περί διαγραφής τους από τις επαγγελματικές ενώσεις στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι, εκ των οποίων έγινε λόγος, πέραν των διαγραφών, και για κοινωνικό στιγματισμό των βουλευτών αυτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση προειδοποίησε ότι θα στραφεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αναρτώντας στην ηλεκτρονική του σελίδα τις φωτογραφίες των βουλευτών μελών του, που θα υπερψηφίσουν, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, που τους έθεσε προ των ευθυνών τους, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που απέστειλε προσωπικές επιστολές στους βουλευτές, η ΕΣΗΕ, που μπορεί να μην έκανε γνωστό εάν θα διαγράψει τους δημοσιογράφους βουλευτές, όμως

Έκανε λόγο για ένα έγκλημα που συντελείται εκ προμελέτης και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που έκανε λόγο για διαγραφή τουλάχιστον 15 κυβερνητικών βουλευτών εάν αυτοί δώσουν θετική ψήφο στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Επεισόδια και προσαγωγές

Την μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου για το ασφαλιστικό συνόδευσαν επεισόδια, που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, από ομάδα ταραξιών που έκαναν την εμφάνιση τους λίγο μετά την μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και επιστημονικούς συλλόγους ως διαμαρτυρία για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Όπως η αστυνομία εκτίμησε επρόκειτο για μία διαδήλωση περί των 10.000 ατόμων, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 21.30, με μία ομάδα αγνώστων, μισή ώρα αργότερα να ξεκινούν επεισόδια επί της Λεωφόρου Αμαλίας, πετώντας βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Τελικά η αστυνομία προχώρησε σε 9 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 6 έγιναν στα Εξάρχεια και οι 3 στο Σύνταγμα.

Αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών

Εντός του κοινοβουλίου εντονότατη υπήρξε η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για μία συνεχιζόμενη μάχη της κυβέρνησης προκειμένου να στηθεί η Ελλάδα στα πόδια της και τον αρχηγό της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιμένει στην απαξίωση του πρωθυπουργού, πιστός στη γραμμή εγκατάλειψης από την κυβέρνηση της διακυβέρνησης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε σε όσα κακώς κείμενα των προηγούμενων κυβερνήσεων διαμόρφωσαν ένα σαθρό πολιτικό τοπίο, όπως η είσοδος της χώρας στα μνημόνια, οι σχέσεις διαπλοκής, τα δομημένα ομόλογα, το PSI που προκάλεσε την πλήρη ισοπέδωση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ σημείωσε πως η πλευρά της αντιπολίτευσης στερείται στοιχειώδους εναλλακτικής πρότασης.

Αναφερόμενος σε όσα κατάφερε η κυβέρνησης να επιτύχει μέσω της σκληρής συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης, παρά το πολιτικό κόστος που επωμίζεται με το παρόν νομοσχέδιο, υπενθύμισε τη διάσωση της πρώτης κατοικίας έναντι της απαίτησης των δανειστών για απελευθέρωση των πλειστηριασμών, τη μη περικοπή των κύριων συντάξεων, παρά τις αντιπολιτευτικές φωνές περί του αντιθέτου, την δυνατότητα 2 εκ. ανασφάλιστων να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην υγεία και την τακτοποίηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Επαναλαμβάνοντας το σενάριο αποχώρησης του πρωθυπουργού από τη διακυβέρνησης της χώρας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως «απαξιωμένο πρωθυπουργό», από τον οποίο ζήτησε «να φύγει μία ώρα αρχύτερα».

Ανάλογη παραίτηση ζήτησε και από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, λόγω παραβίασης των κόκκινων γραμμών που ο ίδιος είχε θέσει σχετικά με το αφορολόγητο, ενώ επικαλέστηκε λάθος τρόπο στην αξιολόγηση, η οποία προφήτευσε ότι για τον λόγο αυτό δεν θα επιτρέψει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ετικέτες: