Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΕΟΑΕΝ, με τη συμμετοχή του Υφ. Νησιωτικής Πολιτικής, του Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και άλλους έγκριτους ομιλητές

Νησιωτικότητα, εξωστρέφεια και επιχειρείν

  • Πέμπτη, 11 Μαΐου, 2017 - 06:22

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στη Σκύρο, από την Παρασκευή 5 ως και την Κυριακή 7 Μαΐου, η 41η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών.

Τις διαδικασίες της Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και απλοί πολίτες. Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, εξέφρασε τη βαθιά του «εκτίμηση στο έργο που έχει παράξει ο ΕΟΑΕΝ» και την πάγια θέση ότι ο Όμιλος «είναι ένας χρήσιμος σύμβουλος και συνεργάτης για εμάς που προσπαθούμε να σχεδιάσουμε θετικές πολιτικές για την Νησιωτικότητα της οποίας η ύπαρξη είναι ζωτικής σημασίας καθώς μπορεί και αποτελεί τον δίαυλο μέσα από τον οποίο εκφράζονται οι πραγματικές ανάγκες του νησιωτικού επιχειρείν».

Στη Γ.Σ. και ο Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, αφού αναφέρθηκε στα πολύ θετικά πρώτα στοιχεία αναφορικά με τις αυξημένες προσδοκίες της χώρας από το μεγάλο και ισχυρό για την οικονομία μέτωπο του τουρισμού και επεσήμανε πως ο τουρισμός είναι υπερκομματικός και αφορά όλη την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τζιάλλας ανέπτυξε τους στρατηγικούς άξονες της εθνικής τουριστικής πολιτικής που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού, με έμφαση στην ανάπτυξη νέων ελληνικών προορισμών και την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου.

Παρουσίασε στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάπτυξη και προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού, όπως το yahting και η κρουαζιέρα, με όρους βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο του κεντρικού στόχου για «τουρισμό 365 ημερών».

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που έχει δώσει η κυβέρνηση στη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας συζήτησε επίσης με τους Δημάρχους και τους Προέδρους των Επιμελητηρίων των νησιωτικών περιοχών για τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν και πιθανές λύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των νησιωτών, μέσω της προωθούμενης τουριστικής ανάπτυξης.

Στο “μικροσκόπιο” η ανάπτυξη των νησιών

Στην επί 24 και πλέον χρόνια διαρκή και αποτελεσματική δράση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και ευρωπαϊκό, σε συνεργασία με τον INSULEUR, για την καθιέρωση, προάσπιση και επέκταση της νησιωτικότητας καθώς και την οικονομική και εν γένει κοινωνική ζωή των νησιών της χώρας μας στάθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Θράσος Καλογρίδης και επεσήμανε ότι «για κάθε νομοθέτημα πρέπει υπάρχει Ρήτρα Νησιωτικότητας».

Το ρόλο του INSULEUR στα θέματα επιχειρηματικότητας τόνισε ο Πρόεδρος του Γιώργος Μπενέτος, που αναφέρθηκε στις σημαντικές και αποτελεσματικές προσάθειες από το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιχειρηματική ανάπτυξη των Νησιών. Αναφέρθηκε στην συνεδρίαση στη Μάλτα όπου κατάφεραν να συμπεριλάβουν στις αποφάσεις το θέμα του Φ.Π.Α στα Νησιά, ενισχύοντας με τις αποφάσεις τους το ειδικό καθεστώς που θα πρέπει να ισχύει για τις Νησιωτικές Περιοχές,

Τις θέσεις του Δικτύου Μικρών Νησιών παρουσίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λευτέρης Κεχαγιόγλου σχετικά με τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να έχουμε επιχειρηματική δράση και στα μικρά νησιά της πατρίδας και τόνισε πως «για να καταστεί αυτό ασφαλές χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης μία θέση για την οποία το ΕΔΜΝ κατέθεσε και μερικές ανάλογες εμπειρίες από τη Σκωτία και την Ιαπωνία».

Στις ενότητες, εισηγήσεις και παρουσιάσεις που ακλούθησαν ο Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕΑΝ Κώστας Γαλιάτσος στην εισήγησή του τόνισε ότι έως τις 31 Ιανουαρίου 2017, που έληξε το προηγούμενο πρόγραμμα «Νησιωτική Επιχειρηματικότητα», εγκρίθηκαν από την ETEAN 1.825 αιτήσεις δανείων για νησιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερα από 39,2 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και κρίσης, εγκρίθηκε η υπαγωγή στο πρόγραμμα συνολικά περίπου 1.380 υφιστάμενων νησιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων, για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη θέση τους» Επίσης ανάφερε ότι το ταμείο μπορεί να συμβάλει σημαντικά τόσο στην υποβοήθηση της πρόσβασης των νησιωτικών επιχειρήσεων σε τραπεζικά κεφάλαια, όσο και στη δημιουργία Ταμείου Νησιωτικής επιχειρηματικότητα ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος αποκλειστικά για τα νησιά.

Ο Γιάννης Σπιλάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τοπικής & Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εισήγηση του παρουσίασε την στρατηγική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιωτικού χώρου, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι για τη διαδικασία χρειάζεται να δημιουργηθεί συναντίληψη για το περιεχόμενο της νησιωτικής πολιτικής με εξειδίκευση και διαφοροποίηση του περιεχομένου από την υπόλοιπη χώρα και με ταυτόχρονες νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές.

Ο Χρήστος Πετρέας, σύμβουλος Τουρισμού του Ε.Ο.Α.Ε.Ν, παρουσίασε ενδιαφέρουσες προτάσεις για την «Τουριστική Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Νησιών», ενώ συμπερασματικά πρότεινε την συμμετοχή των νησιωτικών Επιμελητηρίων στην διαδικασία προετοιμασίας των Σχεδίων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης των Νησιών, με προετοιμασία/διερεύνηση στις επιχειρήσεις-μέλη των «εμβληματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων» (πρωτογενούς, δευτερογενούς, τριτογενούς τομέα και τουρισμού), για την επισήμανση των «προτεραιοτήτων» στο πλαίσιο της υλοποίησης των δράσεων της ανασυγκρότησης.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 10 ώρες υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του Δικτύου Αειφόρων Νησιών «ΔΑΦΝΗ».

Υπόμνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών

Η 2η κεντρική ημέρα των εργασιών περιλάμβανε τις παρακάτω θεματικές ενότητες, εισηγήσεις και παρουσιάσεις:

1) «Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Νησιωτικό Χώρο: αρχές, στόχοι, μέσα και προϋποθέσεις». Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισαν να συνταχθεί υπόμνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιωτικού χώρου, το οποίο μετά από διαβούλευση με όλα τα νησιωτικά Επιμελητήρια-μέλη του ΕΟΑΕΝ, θα υποβληθεί στα αρμόδια Κυβερνητικά όργανα.

2) «Στηρίζοντας την εξωστρέφεια των νησιωτικών επιχειρήσεων»

3) «Παρουσίαση Δικτύου Αειφόρων Νησιών ΔΑΦΝΗ

4) «Παρουσίαση μελέτης της ΚΕΔΕ, σχετικά με τις υφιστάμενες υποδομές και τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιωτικών Δήμων»

5) Παρουσίαση ηλεκτρονικής εφαρμογής Keeano, αναζήτησης και καταγραφής ακτογραμμών με εξατομικευμένα αποτελέσματα

6) Ενημέρωση από διαπιστευμένους τραπεζικούς διαμεσολαβητές για βιώσιμες λύσεις, σχετικά με ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων

7) Ενημέρωση από τον Πρόεδρο Οργανισμού Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδος κ. Ανδρέα Αποστολόπουλο για την διάδοση των στα νησιά με δημιουργία στάθμών φόρτισης αυτών

8) Ενίσχυση από την Κ.Ε.Ε.Ε. Επιμελητηριακών φορέων στήριξης της νησιωτικότητας

Τέλος ομόφωνα εγκρίθηκαν τα Πρακτικά της 40ης Γενικής Συνέλευσης Ε.Ο.Α.Ε.Ν.,τα πεπραγμένα Διοικητικού Συμβουλίου έτους 2016, ο απολογισμός εσόδων-εξόδων έτους 2016, καθώς επίσης τα μέλη ενημερώθηκαν για τη συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς συνεδρίου με θέμα «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προτάσεων έργων στην 1ηπρόσκληση του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα - Κύπρος 2014-2020, και τέλος αποφασίστηκε η χορήγηση της αιγίδας του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. στην 4η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού GREEK TOURISM EXPO, Αθήνα 08-10/12/2017.

Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη μακρά και λίαν εποικοδομητική διαδικασία της Συνέλευσης αλλά και όλα όσα ακούστηκαν από τους έγκριτους - ο καθένας στον τομέα του - ομιλητές, θα χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση των θεμάτων που απασχολούν τόσο τα 19 επιμελητήρια μέλη τη Οργανισμού Ανάπτυξης καθώς και τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των ελληνικών νησιών.

Ετικέτες: