Απαντήσεις της υφυπουργού Οικονομικών στη Βουλή για τους φορολογικούς συντελεστές των νησιών

Δεν απεμπολείται το δικαίωμα της χώρας για το ΦΠΑ των νησιών

  • Τετάρτη, 21 Ιουνίου, 2017 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 21 Ιουν. 2017 - 21:00

Επανήλθε στη Βουλή το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ των νησιών, εξ αφορμής ερώτησης που τέθηκε για το εάν πρόκειται για οριστική κατάργηση τους, με την υφυπουργό Οικονομικών να χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη απόφαση ως «πολιτική αναγκαιότητα και όχι επιλογή», με την προοπτική «λήψης ειδικών οικονομικών μέτρων, άμεσα για τους νησιώτες».

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου με την προσφυγική κρίση, αποτέλεσαν την αφορμή της ερώτησης που τέθηκε από του βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη για την οριστικότητα κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

Στην ερώτηση απάντησε η υφυπουργός Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «βρίσκεται ακόμη σε ισχύ η Οδηγία 2006/112, η οποία ενσωματώνει το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει καθεστώς ειδικών συντελεστών ΦΠΑ», υπογραμμίζοντας ότι «Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν απεμπολεί το δικαίωμά της».

Εν αναμονή των αντισταθμιστικών

Στο ερώτημα που τέθηκε προς την αρμόδια υφυπουργό έγινε αναφορά στο ειδικό καθεστώς προστασίας της νησιωτικότητας, το οποίο θεσπίστηκε προ εικοσαετίας και όριζε ότι τα νησιά θα έχουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% για να ισοσκελίσουν το αυξημένο μεταφορικό κόστος, το αυξημένο κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών σε αυτά τα νησιά.

Υπενθυμίστηκε η επιστολή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ, στην οποία αναφερόντουσαν τα ελάχιστα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ένα από τα οποία ήταν η κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που όμως λόγω της προσφυγικής κρίσης για τα νησιά που πλήττονται από αυτήν αναστέλλεται αυτή για ένα χρόνο και χωρίς καμία παράταση, σύμφωνα με επιστολή του Ευκ. Τσακαλώτου.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε την άποψη νομικών κύκλων ότι «εάν η Ελλάδα απεμπολήσει αυτό το ειδικό καθεστώς εξαίρεσης στον κοινοτικό κανονισμό ΦΠΑ, είναι κάτι που δεν μπορεί να ανακτήσει στο μέλλον», ρωτώντας συγκεκριμένα «Αν καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, καθεστώς το οποίο έχει δοθεί στην Ελλάδα ως εξαίρεση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, βάσει της γνώμης των νομικών του Υπουργείου Οικονομικών είναι σε θέση η Ελλάδα, σε λίγα χρόνια, όταν το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση, να επαναφέρει τον μειωμένο συντελεστή ή θα αποτελεί παράβαση τότε του ευρωπαϊκού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Φορολογικής Νομοθεσίας;»

Σε ότι αφορά στα αντισταθμιστικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ότι προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, φέρνοντας ως παράδειγμα το μεταφορικό ισοδύναμο, ο βουλευτής υπενθυμίζοντας ότι σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, ο κ. Σαντορινιός, επεσήμανε ότι Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να θεσπίσει ειδικά φορολογικά κίνητρα, όπως παραδείγματος χάριν χαμηλή φορολογία εισοδήματος στα νησιά, ρώτησε εάν υπάρχει κάποια πρόταση της κυβέρνησης, έτοιμη να εφαρμοστεί.

Θα προχωρήσουν τα αντισταθμιστικά

Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, τοποθετούμενη επί του θέματος επεσήμανε ότι οι διατάξεις του ν. 4336/2015, που προέβλεπαν τη σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% στις περιοχές των νησιών Αιγαίου μέχρι την 31/12/2016, αποτέλεσαν δεσμεύσεις προκειμένου να υλοποιηθεί η Συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας και γι’ αυτό άλλωστε, όπως σημείωσε, «ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών».

Όπως διευκρίνισε για τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση «η νομοθέτηση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά αποτέλεσε για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα και όχι επιλογή στο πλαίσιο των απολύτως επιβεβλημένων παρεμβάσεων δημοσιονομικής προσαρμογής».

Για την ρύθμιση παραμονής των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ μέχρι την 31/12/2017, είπε ότι αυτή αποφασίστηκε λόγω της προσφυγικής κρίσης και των αρνητικών συνεπειών που έχουν υποστεί τα συγκεκριμένα νησιά και πως η επιλογή τους «έγινε με μετρήσιμα ενιαία και διαφανή κριτήρια και με κύριο γνώμονα την ελάφρυνση των κατοίκων τους, αφού ήδη οι κοινωνίες αυτές σηκώνουν μεγάλο βάρος και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων».

Για την στήριξη της νησιωτικής Ελλάδας, υπενθύμισε την βούληση της κυβέρνησης να θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα και να εφαρμόσει ειδικές νησιωτικές πολιτικές.

Ενημέρωσε ότι σε κάθε περίπτωση «το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής και αξιολογεί τα αποτελέσματά της» και σε αυτό το πλαίσιο «και με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ελληνικής οικονομίας, εφόσον κριθεί αναγκαίο και εφικτό, θα προβούμε στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Σε ότι αφορά στο δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει καθεστώς ειδικών συντελεστών ΦΠΑ, σημείωσε ότι βρίσκεται ακόμη σε ισχύ η σχετική Οδηγία 2006/112, συμπληρώνοντας ότι «Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν απεμπολεί το δικαίωμά της» σύμφωνα με την απάντηση των νομικών του υπουργείου.

Με έμφαση υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση, δια μέσω του πρωθυπουργού, έχει ήδη ανακοινώσει την επεξεργασία αντισταθμιστικών μέτρων, που θα ισοσταθμίσουν τις απώλειες που υφίσταται ο μόνιμος κάτοικος των νησιών από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ», συμπληρώνοντας ότι «το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το γραφείο του αρμόδιου Υφυπουργού για θέματα νησιωτικότητας, μελετά και σχεδιάζει τη λήψη ειδικών οικονομικών μέτρων, άμεσα για τους νησιώτες».

Αναφορικά δε με το σκέλος της ερώτησή για τα εναλλακτικά σχέδια εφαρμογής του λεγόμενου μεταφορικού ισοδύναμου, ενημέρωσε ότι, όπως ήδη έχει γνωστοποιηθεί, «το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει προχωρήσει δια της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην εκπόνηση σχετικών μελετών, οι οποίες αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη» και οι οποίες μόλις ολοκληρωθούν θα προχωρήσει και η κυβέρνηση σε όλα τα μέτρα για τη νησιωτική πολιτική.