Aπόδοση στους πολίτες του περιβαλλοντικού τέλους της πλαστικής σακούλας

Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου
  • Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου, 2019 - 06:10

Με συνέντευξη Τύπου, έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του μέτρου μείωσης της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, καθώς και των ανταποδοτικών δράσεων του ΕΟΑΝ, κατά την οποία ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Δημήτρης Πολιτόπουλος ανακοίνωσαν την πιλοτική εφαρμογή σε τέσσερις Δήμους της χώρας της απόδοσης στους πολίτες του περιβαλλοντικού τέλους στην λεπτή πλαστική σακούλα μίας χρήσης.

Σύμφωνα με τη δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι το σύνολο του περιβαλλοντικού τέλους από τον ΕΟΑΝ θα επιστρέψει στους πολίτες, ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα (εντός του Φεβρουαρίου) η πιλοτική διανομή πάνινων τσαντών, πλαστικών τσαντών πολλαπλών χρήσεων και τροχήλατων καροτσιών σε τέσσερις Δήμους της χώρας. Οι δράσεις αυτές θα αξιολογηθούν ώστε να ενσωματωθούν τα συμπεράσματα στη διαδικασία διανομής τσαντών σε όλους τους ΟΤΑ. Την ευθύνη και τους τρόπους διανομής έχουν οι τέσσερις Δήμοι και η διανομή θα γίνει μέσω σχολείων και δημοτικών εγκαταστάσεων, ΚΑΠΗ κλπ.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν Δήμαρχοι, ο Δ/νων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ, Θοδωρής Γκοτσόπουλος, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Δημήτρης Σύρμος και ο Πρόεδρος του Δικτύου ΦοΔΣΑ Ελλάδας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΑΝ, Θοδωρής Κάρδαρης.

Τα στοιχεία απόδοσης του μέτρου

Σημειώνεται ότι έως σήμερα η μείωση της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας αγγίζει το 80% μέσω των πωλήσεων των μεγάλων καταστημάτων και 60% μέσω των υπόλοιπων καταστημάτων. Τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2018 βεβαιώθηκε από την   ΑΑΔΕ το ποσό των 15.506.584,29€, το οποίο αντιστοιχεί σε 516.886.140 λεπτές   πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Οι εισπράξεις προήλθαν από το σύνολο των υπόχρεων που οφείλουν να αποδίδουν περιβαλλοντικό τέλος προς την ΑΑΔΕ.

Τα πλήρη στοιχεία για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς που παρήχθησαν ή διακινήθηκαν στο σύνολο της αγοράς, δηλαδή και μέσω των καταστημάτων εξαίρεσης (αδειοδοτημένα περίπτερα, λαϊκές υπαίθριες αγορές) θα είναι διαθέσιμα τον Μάιο 2019, όπως θα προκύψουν από τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Παραγωγού (ΕΜΠΑ). Από εκεί θα διαπιστωθεί πόσες πλαστικές σακούλες διακινήθηκαν και τι ποσοστό των υπόχρεων απέδωσαν περιβαλλοντικό τέλος.

Oι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας στη χώρα, για το 2019 είναι 90 λεπτές πλαστικές τσάντες ανά άτομο ετησίως και 40 λεπτές πλαστικές τσάντες ανά άτομο ετησίως, μέχρι το 2025. Η Οδηγία της ΕΕ αφορά στις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς που διακινούνται ευκολότερα, παρασύρονται από τον αέρα και καταλήγουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα ρυπαίνοντας το περιβάλλον και δη τις θάλασσες και τις ακτές παγκοσμίως.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του μέτρου περιορισμού χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας και η καταγραφή μέσω του ΕΜΠΑ όλων των πωλούμενων τσαντών μεταφοράς προϊόντων θα δώσει τη δυνατότητα αξιολόγησης και σχεδιασμού περαιτέρω πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής πλαστικών μιας χρήσης.

Όσον αφορά στον διεθνή διαγωνισμό για την παραγωγή τσαντών πολλαπλών χρήσεων και των άλλων εναλλακτικών μέσων μεταφοράς που θα καλύψουν το σύνολο της χώρας, γίνονται όλες οι αναγκαίες προκαταρκτικές ενέργειες, όπως η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών και η προετοιμασία τεύχους διακήρυξης συμφωνίας - πλαισίου σε διεθνές επίπεδο. Ήδη υπάρχει υπογεγραμμένο πλαίσιο συνεργασίας με τη Γ.Γ. Εμπορίου και την ΕΕΤΑΑ και εκτιμάται ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα. Το ύψος του προϋπολογισμού για τον διαγωνισμό εκτιμάται στα 13 εκατ. ευρώ.

Συντελούνται μεγάλες αλλαγές

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε σχετικά:

“Έχει αρχίσει η υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών για τις οποίες εμείς συζητούσαμε στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων. Τώρα επιτέλους η κοινωνία και η οικονομία της χώρας εισέρχονται σε αυτό που είναι η ευρωπαϊκή κανονικότητα. Η μεγάλη αλλαγή σήμερα συντελείται με τα νέα οικονομικά και προωθητικά εργαλεία, αλλά και με την αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών. Πρέπει όλοι, οικονομία, παραγωγή, κοινωνία και αυτοδιοίκηση, να επιταχύνουμε, ώστε να προλάβουμε αυτές τις αλλαγές, να διεκδικήσουμε δηλαδή το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μια επίσης πολύ μεγάλη αλλαγή που συντελείται στην εγχώρια βιομηχανία πλαστικού είναι η εισαγωγή της στην κυκλική οικονομία, αλλά και οι μεταβολές όσον αφορά την παραγωγή και τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης. Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικού, ώστε να είναι βιώσιμη και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα των ευρωπαϊκών αλλαγών.

Όσο για τους τέσσερις δήμους που θα τρέξουν το πιλοτικό πρόγραμμα διάθεσης τσαντών πολλαπλών χρήσεων, βάζουμε έναν επιπλέον στόχο. Θέλουμε να γίνουν και πρωταθλητές στην ανακύκλωση, ώστε και οι δημότες τους να ευαισθητοποιηθούν περιβαλλοντικά, μέσα από ένα θετικό μέτρο, όπως είναι η διανομή των δωρεάν μέσων μεταφοράς”.

Το πιλοτικό πρόγραμμα είναι ο προάγγελος διεθνούς διαγωνισμού

Ο Πρόεδρος ΕΟΑΝ, Δημήτρης Πολιτόπουλος, δήλωσε σχετικά:

“Ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για την ανταπόδοση του περιβαλλοντικού τέλους της λεπτή πλαστικής σακούλας, στους δημότες τεσσάρων Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κι οι οποίοι είναι οι: Αλοννήσου, Βόλβης, Ναυπάκτου και Χαλανδρίου σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, εντός Ιανουαρίου θα δοθούν από τον ΕΟΑΝ προς διανομή τσάντες πολλαπλών χρήσεων, πάνινες τσάντες και τροχήλατα καρότσια. Η διανομή θα ξεκινήσει εντός Φεβρουαρίου 2019 από τους ίδιους τους Δήμους και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με την πρόταση τους έως το τέλος Απριλίου 2019. Τα στοιχεία και τα αποτελέσματα από την πιλοτική αυτή δράση θα καταγραφούν από την ΕΕΤΑΑ και θα δοθούν για επεξεργασία στον Οργανισμό μας. Το πιλοτικό πρόγραμμα είναι ο προάγγελος του διεθνούς διαγωνισμού που θα ακολουθήσει εντός του έτους, μέσω του οποίου ο ΕΟΑΝ έχει ως σκοπό να επιστρέψει με τη μορφή τσαντών και καροτσιών τα χρήματα του περιβαλλοντικού τέλους που έχουν καταβάλει οι πολίτες”.