«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΛΑΡΙΣΑΣ

Έκθεση που διεγείρει τον εθνικό στοχασμό

Τόνισε ο εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας 1821-2021» Σάββας Πασαλογλου κατά τη λαμπρή τελετή εγκαινίων της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ» στο λαογραφικό μουσείο – Στο φως μοναδικά τεκμήρια και κειμήλια του αγώνα
  • Δευτέρα, 28 Ιουνίου, 2021 - 06:24

«Η ιστορική μνήμη σώζει και μας οδηγεί με ασφαλή βήματα στο μέλλον» ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ» που πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και με αφορμή τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το αποτέλεσμα της υψηλού επιπέδου σύμπραξης δύο εκ των μεγαλυτέρων μουσείων της χώρας, του Λαογραφικού Ιστορικού και του Εθνικού Ιστορικού καθήλωσε τους επισκέπτες αφού φέρνει στο φως μοναδικά κειμήλια και τεκμήρια του Αγώνα, που για πρώτη φορά βγαίνουν από τα ντεπό των δύο μουσείων, δίνοντας το στίγμα της Επανάστασης, αλλά και της ανασύστασης. Πλάι στα αυθεντικά καριοφίλια και τα σπαθιά, στις φορεσιές των αγωνιστών και των απλών ανθρώπων, στην έκθεση ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ το ιστορικό αφήγημα του Αγώνα αναπτύσσεται όπως επιβάλλει η σύγχρονη μουσειολογική προσέγγιση κι όπως ένα σύγχρονο μουσείο όπως το Λαογραφικό οφείλει να κάνει, μέσω πολυαισθητηριακής διάδρασης -με διαδραστικές απεικονίσεις, θεματικές βιντεοπαρουσιάσεις ηχητικά αποσπάσματα, που πλαισιώνουν το πρωτότυπο αρχειακό υλικό- ζωντανεύοντας την αφήγηση αυτής της έκθεσης.

 Στη λαμπρή τελετή των εγκαινίων τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Σεβασμιότατος Ιερώνυμος που στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Είναι ευτύχημα που το Λαογραφικό Μουσείο διοργανώνει αυτή την έκθεση και θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφτούν και οι μαθητές. Το Λαογραφικό για άλλη μια φορά αποδεικνύει τη σημαντική παρουσία του στην πόλη μας. …Αυτό που πέτυχαν όσοι αγωνίστηκαν τότε σε ένα περιβάλλον τελείως αντίθετο και με μέσα πενιχρά πρέπει να μας διδάσκει και να μας εμφυσεί το πνεύμα ενότητας των Ελλήνων που προσπάθησαν και πέτυχαν».

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Κώστας Αγοραστός που επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι «Η ιστορική μνήμη σώζει και μας οδηγεί με ασφαλή βήματα στο μέλλον. Για να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά, πιο ψηλά. Για να επιστρέψει η κοινωνία στη φυσική της ισορροπία. Η ενέργεια, η πίστη, η αφοσίωση που φέρνουμε σε αυτή την προσπάθεια ας φωτίσει την πατρίδα μας και όλους όσοι την υπηρετούν».

Ο δήμαρχος Λάρισας κ. Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε με τη σειρά του ότι «Παρόλο που το τοπικό επαναστατικό κίνημα απέτυχε και η Θεσσαλία έμεινε εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους το 1830, οι προσδοκίες που γέννησε ο Αγώνας αυτός δημιούργησαν τα μυστικά επαναστατικά κινήματα του 1854 και 1878, στα οποία συμμετείχαν οι Θεσσαλοί με το ίδιο πάθος σηματοδοτώντας τη σταθερή επιθυμία για την πολυπόθητη Ένωση με την Ελλάδα, που επιτυγχάνεται διά της διπλωματικής οδού, το 1881», ενώ η πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Eταιρείας της Ελλάδος κ. Φανή Μαλούχου – Tufano τόνισε ότι «Οι εκθέσεις ΕΠΑΝACYΣΤΑΣΗ ‘21 επανασυστήνουν στο ευρύτερο κοινό του μοναδικούς θησαυρούς της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου». Ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» περιφερειακός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Σάββας Πασάλογλου ανέφερε ότι «Με τη σημερινή δράση, τιμούμε με τη λαμπρότητα που αξίζει την ιδρυτική πράξη του ελληνικού κράτους, προσφέροντας μια ανανεωμένη και πολύπλευρη παρουσίαση του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, διεγείροντας τον εθνικό στοχασμό και υπηρετώντας το αξίωμα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή γνώσης και έμπνευσης για το μέλλον», ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Εύη Παπαχατζοπούλου εξέφρασε τη χαρά της που το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο φιλοξενεί αυτή την έκθεση.

Τους χαιρετισμούς έκλεισε μία εκ των επιμελητριών της έκθεσης από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο κ. Νικολέττα Ζυγούρη (η έτερη είναι η κ. Αγγελική Βιδάλη) που τόνισε ότι «Στην έκθεση που απόψε εγκαινιάζεται προσπαθούμε να δείξουμε πώς επανασυστήθηκε μια κοινωνία ολόκληρη για να υποδεχτεί την επανάσταση».

Την εκδήλωση συντόνιζε η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού που σημείωσε ότι «Ήταν μεγάλη πραγματικά τιμή για το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ότι ο αείμνηστος Ιωάννης Μαζαράκης Αινίαν και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το επέλεξαν και του πρότειναν να συμμετάσχει στο Επετειακό Πρόγραμμα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021».

Μετά το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε ξενάγηση σε μικρές ομάδων των 10 ατόμων.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λιούπας, η αντιδήμαρχος Ρίτα Απρίλη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρούλα Σδρόλια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας Ντίνος Κόκκινος, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολύς κόσμος.

Του Θανάση Αραμπατζή, Φωτ. Κώστας Τσάντζος