Σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας

Το τέλος ενός θεσμού

Ξεκινά σταδιακά η προανναγγελθείσα αποδυνάμωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το μέτρο της διαθεσιμότητας να χτυπά την κατηγορία των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας και εν συνεχεία των σχολικών φυλάκων.

Μπορεί τα στελέχη της κυβέρνησης, εν μέσω πανηγυρισμών, να δηλώνουν την ικανοποίηση τους για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα προς εξασφάλιση της εκταμίευσης της δόσης του Ιουλίου, όμως τα απόνερα αυτής της συμφωνίας, παρασύρουν στην αβεβαιότητα 3.500 Δημοτικούς Αστυνόμους και τους 2.200 σχολικούς φύλακες, από το σύνολο των 12.500 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα που θα απομακρυνθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Συνταγματική εκτροπή

Εκ μέρους της κυβέρνησης επιχειρήθηκε η μετάθεση ευθύνης, για τη διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνόμων, στις πλάτες των δημάρχων, καθώς υψηλόβαθμα υπουργικά στελέχη ανέφεραν ότι ρόλο σε αυτή την καρατόμηση έπαιξε η ελλιπής καταγραφή του προσωπικού των δήμων, αλλά και η κωλυσιεργία που επέδειξαν οι δήμαρχοι σχετικά με τις μετακινήσεις των δημοτικών υπαλλήλων

Την έντονη αντίδραση του, στην υπαγωγή του καθεστώτος διαθεσιμότητας των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας, εξέφρασε το συνδικαλιστικό όργανο των δημοτικών υπαλλήλων (ΠΟΕ-ΟΤΑ), χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική συναίνεση ως «πραξικοπηματική απόφαση και συνταγματική εκτροπή», συμπληρώνοντας ότι «είναι ενταγμένη στο «Δόγμα του Σοκ» ώστε να τρομοκρατήσουν, να διαιρέσουν και να οδηγήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στην απόλυση και στην εξαθλίωση». Κάνουν δε λόγο για συνολική και δυναμική αντίδραση εκ μέρους των εργαζομένων, καθώς όπως αναφέρουν «Πλέον, στόχος τους δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία αλλά συνολικά οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

ΚΕΔΕ: Αστοχίες και προχειρότητα

Εξ απροόπτου εμφανίζεται να πιάστηκε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την κυβερνητική απόφαση για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και μετάταξης των 4.000 δημοτικών αστυνόμων στην Ελληνική Αστυνομία, με τον πρόεδρο της κ. Κώστα Ασκούνη να δηλώνει ότι «ουδέποτε είχε τεθεί τέτοιο θέμα, πολλώ δε μάλλον συζητηθεί με την Κυβέρνηση. Μάλιστα εμείς, ως ΚΕΔΕ, έχουμε διατυπώσει εγγράφως επείγον αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην κινητικότητα των υπαλλήλων στους δήμους, για την οποία έχουμε συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές ανάγκες των δήμων με ορθολογικό τρόπο».

Υπογραμμίζει δε προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να είναι το μόνιμο «θύμα», που καλείται για πολλοστή φορά να «πληρώσει» τις αστοχίες και την προχειρότητα των κυβερνητικών χειρισμών. Και δεν είναι δυνατόν μια αρμοδιότητα που έχει δοθεί στους δήμους εδώ και 28 χρόνια, που προσφέρει υπηρεσίες και διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των πόλεών μας, να καταργείται με τρόπο αιφνιδιαστικό και στη λογική του «πονάει δόντι κόβει κεφάλι».

ΠΟΑΣΥ: Η αστυνομική εξουσία να εκπορεύεται από την κυβερνητική εξουσία

Έντονη ανησυχία εκφράζεται εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), που κάνει λόγο για «ισοπέδωση των διακριτών ρόλων Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας», αναφερόμενη στην αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας ως θεσμού και μετάταξης Υπαλλήλων της στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Γεγονός το οποίο όπως σημειώνεται «γεννά εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται μείζονα ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας στη Χώρα μας, αλλά και αυτή καθαυτή την αναγκαιότητα αναφορικά με το αποτέλεσμα ενός τέτοιου εγχειρήματος».

Θεωρούν ότι πρόκειται «ουσιαστικά για επαναφορά ενός «μοντέλου», όπως τον παλιό καλό καιρό, όταν η αστυνομική εξουσία εκπορεύονταν εντός των στεγανών τειχών της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας, μακριά και πέρα από τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των Δημοτικών τους Αρχών».

Γ. Δεκαβάλλας: Ένα νέο χτύπημα στην αυτοδιοίκηση

Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» για το θέμα, εξέφρασε τους φόβους του ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει εδώ και συμπλήρωσε «Δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους, αλλά έτσι όπως πάνε κινδυνεύει να μη μείνει τίποτε όρθιο στην αυτοδιοίκηση». Αναφερόμενος στη σημασία αυτής της εξέλιξης για το Δήμο, μίλησε για «ολοκληρωτική δυσχέρεια στην άσκηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων, που είναι αδύνατο να διεκπεραιωθούν από υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών».

Πάνω απ’ όλα έθεσε τη σοβαρότητα του προβλήματος για τους ίδιους τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους, εξαιτίας των συνεπειών καθώς όπως ανέφερε «από τη στιγμή που θα βγουν στη διαθεσιμότητα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα γίνει μετά από 5-6 μήνες».

Σχολιάζοντας τις εν λόγω κυβερνητικές αποφάσεις σημείωσε ότι «αυτό είναι ένα ακόμα χτύπημα στην αυτοδιοίκηση» και με αυτές τις αποφάσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση αρμοδιοτήτων των Δήμων, όπως είπε «είναι σαν να θέλουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Εκτός αν η πρόθεση τους είναι να μας οδηγήσουν όλους κατηγορούμενους λόγω αδυναμίας άσκησης καθηκόντων, οπότε ας μας το πούνε, να είναι τουλάχιστον ξεκάθαρο το τοπίο».