Αντιμετώπιση πιθανών απειλών
- Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2013 - 06:10
Το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στο Αιγαίο με καταστροφικές συνέπειες για τα νησιά Αστυπάλαια, Ανάφη, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και Σαντορίνη εξέτασε το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι, με σκοπό να ελεγχθεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και μετριασμού πιθανών παλιρροϊκών κυμάτων στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, το σενάριο αφορούσε σε σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού, συνοδευόμενη από τσουνάμι, λόγω υποθαλάσσιας κατολίσθησης. Αναφέρεται μάλιστα πως το ύψος των κυμάτων έφτασε 25 μέτρα στη νοτιοανατολική Αμοργό, 10 μέτρα στην Αστυπάλαια και περίπου 3 μέτρα στη βορειοδυτική ακτή της Κω, ενώ μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν επίσης στα λιμάνια της Καλύμνου, της Λέρου και της Πάρου.
Το σενάριο αυτό θυμίζει το καταστροφικό συμβάν της 9ης Ιουλίου 1956, όπου 53 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 100 τραυματίστηκαν σοβαρά. Σκοπός της άσκησης, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO είναι να δοκιμάσουν τα συστήματα επικοινωνίας που ανιχνεύουν τα προειδοποιητικά σήματα και, σε ορισμένες χώρες, την ικανότητα των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών.
Συμμετοχή ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών
Σημειώνεται ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει ομάδα επιστημόνων από όλες τις ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες. Τα συγκεκριμένα κέντρα διακρίνονται σε αυτά που σε περίπτωση παλιρροϊκών κυμάτων θα στείλουν προειδοποίηση και σε εκείνα που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να είναι αποδέκτες προειδοποιήσεων. Το Ελληνικό Κέντρο ανήκει στα πέντε κέντρα προειδοποίησης (tsunami provider), μαζί με αυτά της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.
Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της UNESCO να δημιουργηθούν αντίστοιχα κέντρα και στη Μεσόγειο, μετά τα καταστροφικά τσουνάμι της Σουμάτρας ( 26-12- 2004) με 230.000 νεκρούς και της Ιαπωνίας (11-3-2011) με 15.883 νεκρούς και 2.651 αγνοουμένους. Όπως υπογραμμίζεται, μεταξύ των σεισμολογικών κέντρων υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση, η οποία πραγματοποιείται προς τις αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των χωρών με την αποστολή Fax, e-mail και μέσω των δορυφόρων.
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση
Με στόχο την έγκυρη, αλλά και έγκαιρη ενημέρωση, πραγματοποιούνται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα ασκήσεις ετοιμότητας στα πέντε κέντρα προειδοποίησης. Το κάθε ένα από αυτά στέλνει μήνυμα για “ψευδο-τσουνάμι” στα άλλα τέσσερα κέντρα, αλλά και στα κέντρα-αποδέκτες. Πέρα από τις ανά μήνα ασκήσεις, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δύο “γενικές ασκήσεις”. Στο πλαίσιο της άσκησης ΝΕΑΜWave12, το σενάριο για εκδήλωση τσουνάμι με στοιχεία αντίστοιχα εκείνου που έγινε το 1956 στην Αμοργό οργάνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο λειτουργεί το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι. Το σενάριο εστάλη σε όλους τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας των ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών.
Κάτω από την ίδια επιστημονική “ομπρέλα”
Σύμφωνα με έρευνες, τα μεγαλύτερα τσουνάμι στη Μεσόγειο σημειώνονται στις νοτιοανατολικές περιοχές, όπου στο παρελθόν έχουν καταγραφεί μεγάλου μεγέθους σεισμοί. Ωστόσο, όλα τα σεισμολογικά κέντρα της χώρας ακολουθούν τις ίδιες επιστημονικές οδηγίες προκειμένου μέσα από την ενοποίηση, τη συνεργασία και τον συντονισμό δράσεων να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αντιθέσεις και να ακολουθηθεί μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση ανέλπιστων φυσικών φαινομένων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Βουλή: Άρση ασυλίας των Αυγενάκη - Παπαδόπουλου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας
15 Ιουλ. 2025 - 12:56 - Ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς Υπουργείων - Διορίζονται 9 καινούργιοι
14 Ιουλ. 2025 - 18:37 - ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξεταστική από το 1998 έως σήμερα προτείνει η ΝΔ
14 Ιουλ. 2025 - 16:17 - Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Παρουσιάζει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας σε ακτοπλοΐα και αερομεταφορές
14 Ιουλ. 2025 - 10:30 - Άδειες λιμενικών: "Εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι"
14 Ιουλ. 2025 - 8:24