Ο Σύριζα Κυκλάδων για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων

"Ένας ακόμη ε(ν)φιάλτης"

Ως έναν ακόμη οικονομικό εφιάλτη για τους φορολογούμενους πολίτες χαρακτηρίζουν τον ΕΝΦΙΑ (Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων) τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του Σύριζα σε σχετική ανακοίνωση που απέστειλαν στο σύνολο των τοπικών μέσων ενημέρωσης. 

 

Αυτούσιο το περιεχόμενο

Το χαράτσι της ΔΕΗ, από προσωρινό, διετές μέτρο που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ το 2011 από τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όχι μόνο δεν καταργήθηκε υπέρ ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού φόρου ακινήτων, όπως μας είχε υποσχεθεί το 2012 προεκλογικά ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, σε ένα από τα πολλά “Ζάππεια”, αλλά μέσω του ΕΝΦΙΑ μονιμοποιείται, επεκτείνεται και επιβαρύνει άμετρα τους έλληνες φορολογούμενους. Ο ΕΝΦΙΑ είναι στην ουσία ένας φόρος επί της ακίνητης περιουσίας 2 σε 1!

Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται ετησίως, δεν αποτελεί εφάπαξ φορολόγηση, αλλά είναι μία μόνιμη και άδικη επιβάρυνση του οικογενειακού μας προϋπολογισμού!

Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο χωριστά ΧΩΡΙΣ αφορολόγητο όριο, αποτελεί "κεφαλικό φόρο" και καταργεί κάθε έννοια προοδευτικότητας!

Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται και στα μη ηλεκτροδοτημένα κτίρια και στα αγροτεμάχια!

Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται στις ήδη φορολογικά εξουθενωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται πλέον σε οριστική αδυναμία αποπληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η επιβάρυνση που επιφέρει στο σύνολο των φορολογουμένων θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα φέρει ακόμη περισσότερους πολίτες αντιμέτωπους με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται χωρίς ουσιαστική προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, αφού για να απαλλαγούν κατά 50% του φόρου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρούν και τις τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1ον να έχουν οικογενειακό (πραγματικό ή τεκμαρτό) εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος, 2ον να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ποιος άραγε δεν χρωστάει;) και 3ον αθροιστικά τα κτίσματα που κατέχει να μην ξεπερνούν τα 150 τ.μ. (στα κτίσματα περιλαμβάνονται και οι στάβλοι, τα κελιά, κλπ)!

Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν μειωθεί έκτοτε μέχρι και 70%!

Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται δυσανάλογα βαρύτερα στη μικρή και μεσαία περιουσία, φοροελαφρύνοντας προκλητικά την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, αφού οι βιομηχανικές, ξενοδοχειακές και αθλητικές εγκαταστάσεις άνω των 500 τ.μ. φορολογούνται αναλογικά λιγότερο σε σχέση με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων.

Ο ΕΝΦΙΑλτης επιβάλλεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική ικανότητα του πολίτη!

Για μια ακόμη φορά η εφαρμογή μνημονιακών νόμων ενισχύει την απόγνωση και την καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στον αντίποδα των κυβερνητικών επιλογών, που προάγουν την αφαίμαξη των πολλών και την προνομιακή διαχείριση των λίγων! Θα εφαρμόσει επιτέλους στην αυτονόητη και από το Σύνταγμα προβλεπόμενη αρχή της φορολογικής ισότητας, με βάση την οποία “Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.” (Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθ. 4, παρ. 5)

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων καλεί κάθε ενεργό και χειμαζόμενο πολίτη στον δίκαιο και ελπιδοφόρο αγώνα που θα φέρει:

  • την πτώση της μνημονιακής κυβέρνησης

  • την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων και πολιτικών

  • την ανασύσταση των κοινωνικών δομών και

  • την ανάταση της ελληνικής οικονομίας.

Ετικέτες: