Διάσκεψη Ευρωπαίων υπουργών και έρευνα της Ε.Ε. αναφορικά με τον τομέα της Υγείας

Εποχή... ανασφάλειας

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Έλληνες στερούνται ασφάλισης, όπως «έδειξε» έρευνα της Ε.Ε., ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τον Υπ. Υγείας, ο μεγάλος αριθμός των παράτυπων μεταναστών αποτελεί τεράστιο βάρος για το Ε.Σ.Υ.

Στο επίκεντρο βρίσκεται για ακόμη μία φορά ο τομέας της Υγείας στη χώρα, καθώς στην υπουργική διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Επίτροπος Υγείας, Τόνιο Μποργκ, οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε., αλλά και χωρών από τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Αλβανία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Ιορδανία, όπως και αντιπρόσωπος από την Παλαιστινιακή Αρχή, με θέμα η «Υγεία στη Μεσόγειο» και έλαβε χώρα στη Ρώμη, ο υπουργός, κ. Μάκης Βορίδης, προκάλεσε συζητήσεις με τη δήλωσή του, πως ο μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών, που δέχεται η Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα τεράστιο βάρος για το σύστημα υγείας.

Ανάπτυξη συνεργασιών για πρόληψη, έλεγχο και ενίσχυση υποδομών

Σύμφωνα με τον υπουργό, η εισροή των παράτυπων μεταναστών στα ελληνικά σύνορα αναμένεται έως το τέλος του έτους να ξεπεράσει τις 31.000 άτομα, εστιάζοντας κυρίως στην υπόθεση της κάλυψης των αναγκών υγείας τους, ένα πρόβλημα, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, επιβαρύνει το σύστημα σε μια περίοδο κρίσης και οικονομικών περιορισμών.

Όπως τόνισε στη διάσκεψη της Ρώμης, για τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας και αλληλεγγύης με τις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες δεν υπάγονται στην Ε.Ε. είναι αναγκαία, ούτως ώστε να αναπτυχθούν οι ικανότητες των χωρών καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών, όσον αφορά στην πρόληψη και τον έλεγχο απειλών από μεταδοτικά νοσήματα, όπως επίσης και την ενδυνάμωση των υποδομών δημόσιας υγείας.

Μεταξύ άλλων, στα πλαίσια της διάσκεψης, έγινε συζήτηση με θέμα τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό, στην οποία αναφέρθηκε η σημασία εφαρμογής του, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα, ενώ οι υπουργοί αναφέρθηκαν και στο θέμα της αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών και την παρακολούθηση της συνταγογράφησης για την ασφάλεια των ασθενών, ενώ θεωρήθηκε υποχρέωση των ιθυνόντων η ανάπτυξη οδηγιών με κατευθυντήριες γραμμές για τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού.

Επίσης, στη συζήτηση για τα χρόνια νοσήματα, επισημάνθηκε η προώθηση της υγιεινής διατροφής, όπως η μεσογειακή δίαιτα. Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής των πολιτών, δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις των βλαβερών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, η μη υγιεινή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, η καθιστική ζωή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας στην αντιμετώπιση της «επιδημίας» των χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός υγείας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «έχει αποδειχθεί πως υπάρχει σχέση των χρόνιων νοσημάτων με τον τρόπο ζωής. Μια σχέση που αφορά, ειδικότερα τις διατροφικές συνήθειες, με την επιλογή ή όχι της φυσικής άσκησης και με ενδεχόμενη κατάχρηση αλκοόλ και καπνού. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει, ότι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις διατροφικές συνήθειες, διότι αποδεικνύεται, ακριβώς, ότι με τη μεσογειακή δίαιτα μειώνονται και οι χρόνιες παθήσεις».

Το ζήτημα της βελτίωσης του τρόπου ζωής κρίνεται υψίστης σημασίας, καθώς όπως καταδεικνύουν αρκετές επιδημιολογικές έρευνες, οι οποίες ασχολούνται με το θέμα της υγείας των πολιτών εν μέσω οικονομικής κρίσης, τα φαινόμενα της απώλειας εισοδήματος και της ανεργίας συνοδεύονται από ψυχικές διαταραχές, όπως ανησυχία, άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα εθισμού και εξάρτησης από ουσίες και υιοθέτηση μη υγιεινού τρόπου ζωής, με αυξανόμενη κατανάλωση τροφής χαμηλής διατροφικής αξίας, καπνού και οινοπνεύματος, ενώ επιπλέον, τα νοσήματα τείνουν να διαχειρίζονται πλημμελώς από τις υπερφορτωμένες υγειονομικές υπηρεσίες.

Πολυτέλεια η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Όσον αφορά στην εγχώρια πραγματικότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για την υγεία για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πολίτες, οι οποίοι στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης, υπερβαίνουν, πλέον, τα τρία εκατομμύρια, χιλιάδες Έλληνες αδυνατούν να καλύψουν τα νοσήλια έξοδα, ενώ το 47% δηλώνει ότι δεν θεωρεί πως λαμβάνει την περίθαλψη, που πραγματικά έχει ανάγκη.

Ένας εκ των σημαντικότερων ανασταλτικών παραγόντων, πέραν της έλλειψης ασφαλιστικής κάλυψης, είναι επίσης και η εκτόξευση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία αυξήθηκε από το 12% στο 29%, έπειτα από πολλαπλές προσπάθειες για μέτρα εξυγίανσης στον χώρο της Υγείας.

Επιπροσθέτως, σε έρευνα της IPSOS οι γιατροί δηλώνουν, πως 17% των ασθενών, οι οποίοι ακολουθούσαν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, έχασε την δυνατότητα ασφάλισης κατά το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα περίπου το 40% από αυτούς να διακόψει την αγωγή, καθώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Ακόμη ένα εύρημα της έρευνας είναι το γεγονός, πως επίσης αυξημένο έιναι το ποσοστό των νοικοκυριών, τα οποία αντιμετωπίζουν καταστροφικές δαπάνες, λόγω κόστους φαρμακευτικής περίθαλψης. Σημειώνεται, πως «καταστροφική δαπάνη» για την υγεία, ορίζεται η δαπάνη, που υπερβαίνει το 20% του εισοδήματος ενός νοικοκυριού.

Για το σύνολο του 2013, το ποσοστό αυτό εκτιμήθηκε περίπου στο 4,5%, ενώ, συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό του 2010 ήταν μόλις στο 1,6%.

Το 31% των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, αναφέρουν ως βασικό εμπόδιο στην πρόσβασή τους σε παροχές υγείας το υψηλό κόστος των υπηρεσιών, με τους νεαρότερους πολίτες στην Ελλάδα να κατέχουν το υψηλότερο – σε σχέση με άλλες χώρες – ποσοστό ταύτισης με αυτή την απάντηση, το οποίο κυμαίνεται στο 64%.