Αντιφατικό σκηνικό ακόμη και μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των αξιολογήσεων από τους ΟΤΑ

Πεδίο διαμάχης η τελική εφαρμογή

      Συνεχιζόμενες αντιδράσεις και μηδαμινή πρόοδος, είναι το σκηνικό που επικρατεί, μετά και την λήξη των προθεσμιών, όσον αφορά στην διαδικασία της αξιολόγησης των εργαζομένων, των δομών και των υπηρεσιών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

      Το ζήτημα της αξιολόγησης σε έμψυχο δυναμικό, δομές και υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, το οποίο παρακολουθείται από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, έχει φέρει σφοδρές αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο – εθνικό και τοπικό – όσο και στους κύκλους των εργαζομένων, με κύριο επιχείρημα, πως η συγκεκριμένη διαδικασία θα λειτουργήσει ως «δούρειος ίππος», προκειμένου να αποδομηθούν οι υπηρεσίες των υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα να επιτευχθεί ήπια η μείωση προσωπικού στο Δημόσιο, την οποία απαιτούν οι δανειστές, μέσω τρόικας.

Αξιολόγηση  των δομών σε 16 ημέρες

      Από την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, εστάλη στους Δήμους της χώρας ενημερωτικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Αξιολόγηση δομών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού», το οποίο καλούσε τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δομών τους, καθώς και αυτών των Νομικών Προσώπων τους, με καταληκτική προθεσμία την 15η Νοεμβρίου 2014. Το έγγραφο αυτό, συνόδευσε εγχειρίδιο προδιαγραφών και οδηγιών για τις εκθέσεις αξιολόγησης και αναδιοργάνωσης των ΟΤΑ.

      Σύμφωνα με το κείμενο της ενημερωτικής επιστολής, κατόπιν της πληθώρας νομοθετημάτων, τα οποία επέφεραν αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των ΟΤΑ, όπως η κατάργηση ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και η συνακόλουθη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού τους στους Δήμους, η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, η κατάργηση των σχολικών φυλάκων κλπ, «στην προσπάθεια περαιτέρω προαγωγής της κοινωνικής ευημερίας και της συνοχής του κοινωνικού ιστού της χώρας η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο πνεύμα αυτό, κρίνεται σκόπιμη η επαναξιολόγηση των δομών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, προκειμένου να οδηγήσουν στην τροποποίηση των οικείων οργανισμών τους, με γνώμονα τον εξορθολογισμό στη διάρθρωση των οργανωτικών τους δομών, τη μέγιστη αξιοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού και τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων».

      Κατά συνέπεια, κύριο ζητούμενο της σχετικής διαδικασίας είναι η αξιολόγηση των δομών, μέσω της επικαιροποίησης των υφιστάμενων οργανισμών σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η καταγραφή του υφιστάμενου προσωπικού, η εκτίμηση των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών και η εκτίμηση αναγκών στελέχωσης σε χρονικό ορίζοντα επίσης τριών ετών.

      Στην επιστολή το Υπ. Εσωτερικών υπογραμμίζει, πως «η ανωτέρω διαδικασία αξιολόγησης δεν συνδυάζεται σε καμία περίπτωση με απόλυση υπαλλήλων ή περιορισμό οποιουδήποτε δικαιώματός τους. Αντίθετα, αποσκοπεί στην αρτιότερη και ορθολογικότερη οργάνωση των Δήμων, προκειμένου να μπορέσουν μέσα από το νέο ΕΣΠΑ να αντλήσουν πόρους, οι δε Δήμαρχοι, οι οποίοι έχουν μπροστά τους μια ολόκληρη θητεία, να έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο, που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στο έργο τους».

Συγκαλυμμένη  εξυπηρέτηση στην τρόικα

      Σε αυτή την ανακοίνωση, η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), υπήρξε σφοδρότατη, καθώς όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, πρόκειται για ύπουλη ενέργεια, ενώ “επιχειρείται με διαδικασίες εξπρές και δήθεν «τυπικές», οι εργαζόμενοι να «πιαστούν στον ύπνο» και να οδηγηθούν οι υπηρεσίες των Δήμων σε μια «αξιολόγηση» με μόνο στόχο την ανορθολογική συρρίκνωση των δομών, όπως έγινε πολύ πρόσφατα και στα Υπουργεία”.

      Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει το Υπουργείο Εσωτερικών για έλλειψη λογικής αλληλουχίας, καθώς «η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας» και «η κατάργηση των Σχολικών Φυλάκων», δεν φαίνεται να συνδέονται με την φράση του εγγράφου για προσπάθεια «περαιτέρω προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας και της συνοχής του κοινωνικού ιστού».

      Επίσης, αναφέρεται, πως το υπουργείο γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί σε δεκάδες Δήμους, οι οποίοι, παρά τις προβλέψεις του προγράμματος του Καλλικράτη, δεν έχουν Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), δεν έχουν συγκεκριμένη περιγραφή θέσης, αλλά ούτε και αξιοκρατική υπαλληλική ιεραρχία επιλεγμένη από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

      Εν συνεχεία, κάνοντας λόγο για «αστεία προθεσμία» οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ, καταδικάζουν την προχειρότητα του συνοδευτικού εγχειριδίου με τις προδιαγραφές και τις οδηγίες της αξιολόγησης, καθώς, όπως σημειώνουν, αφενός δεν γίνεται καμία σύνδεση των Οργανισμών με το επιχειρησιακό σχέδιο των Δήμων, στο οποίο πρέπει να ορίζονται οι σκοποί και να προσδιορίζονται στρατηγικές για την επίτευξή τους, ενώ αφετέρου δεν γίνεται αναφορά στο ποιος θα είναι ο αξιολογητής των δομών και ποιος θα αναλάβει να εκπονήσει την εργασία που ζητά το υπουργείο. 

      Συγκεκριμένα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θέτει το ερώτημα, «ο Δήμαρχος έχει την τελική ευθύνη, αλλά ποιά υπηρεσία, σύμβουλος, ειδικός συνεργάτης ή ποιος άλλος, θα συντάξουν τα απαιτούμενα κείμενα; Τα Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία θα κληθούν να συζητήσουν τυχόν νέους Οργανισμούς θα πάρουν θέση ή απλώς θα έρθουν να νομιμοποιήσουν προαποφασισμένες τροποποιήσεις, που θα καταργούν υπηρεσίες και οργανικές θέσεις που θα επιφέρουν απολύσεις και διάλυση των βασικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;»

      Συμπερασματικά, οι εργαζόμενοι καταλήγουν, πως και αυτή η μορφή αξιολόγησης, «Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια συγκαλυμμένη ενέργεια υπηρέτησης των στόχων που έχει θέσει η συγκυβέρνηση και η τρόικα, για την κατάργηση των Δημοσίων αγαθών και τη διάλυση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Αγνοούν τις εντολές οι ΟΤΑ

      Αξίζει να σημειωθεί, πως για την αξιολόγηση προσωπικού των ΟΤΑ, ένα συντριπτικό ποσοστό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αντιπαρέλθει τις οδηγίες του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για αποστολή των επιμερισμών των ποσοστών έως την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, στοιχεία έχουν αποσταλεί μόνο από 15 εκ των συνολικά 325 δήμων της χώρας και από καμία εκ των Περιφερειών, σε αντίθεση με την αξιολόγηση στον τομέα των Υπουργείων, η οποία έχει ήδη προχωρήσει ως ένα 80%.

      Σύμφωνα με τα παραπάνω, η εφαρμογή του νόμου, τουλάχιστον για το 2014, θεωρείται αμφίβολη, αν και, σύμφωνα με πηγές του ΥΔΜΗΔ, μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει η ΑΔΕΔΥ για το θέμα, αναμένεται η δημοσιοποίηση του νέου πάγιου συστήματος αξιολόγησης, το οποίο εκτιμάται πως θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου του 2015. 

<